Što, ako...?

Slučaj Kepa Arrizabalaga: Što ako igrač odbija biti zamijenjen?

Izmjene igrača su stvar unutarnje organizacije svakog tima, a sudac treba samo voditi računa da je broj izvršenih izmjena regularan i da svaki tim ima točno propisan broj igrača na terenu
Sport / Nogomet | 25. 02. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukob ili kako njih dvojica vole kazati - nesporazum između Chelseajeva vratara Kepe Arrizabalage (24) i trenera Maurizija Sarrija u finalu engleskog Liga kupa, i danas zaokuplja englesku nogometnu javnost.

Kao što je već pisano, na utakmici protiv Manchester Cityja je vratar Kepa Arrizabalaga u 120. minuti odbio izaći iz igre, što je izazvalo istinski izljev bijesa kod Sarrija.

Rezervni vratar Chelseaja Willy Caballero već je bio uz rub igrališta, pokazana je izmjena u kojoj je igrač s brojem 1 (Kepa) treba napustiti teren, ali ovaj je to uporno odbijao. Na koncu ga je Sarri ipak ostavio u igri, ali pri izvođenju jedanaesteraca ipak se Arrizabalaga nije prometnuo u spasitelja Bluesa.

Znimljivo je pritom da sudac utakmice nije ''priskočio'' u pomoć treneru londonskog tima, a kad se pogledaju nogometna pravila, onda je razvidno da sudac ne može ''natjerati'' nekog igrača na travnjaku da prihvati zamjenu drugim igračem s klupe. Izmjene igrača su stvar unutarnje organizacije svakog tima, a sudac treba samo voditi računa da je broj izvršenih izmjena regularan i da svaki tim ima točno propisan broj igrača na terenu (11 igrača, ukoliko nije bilo isključenih).

Ako neki igrač odbija biti zamijenjen, sudac ga ne može kazniti niti na neki način utjecati da on to ipak uradi.

U čitavoj toj kaotičnoj situaciji na kraju je popustio trener Sarri i pred milijunima gledatelja pokazao kako nema dovoljno autoriteta pred svojim vratarom.

Kepa Arrizabalaga je kasnije uspio zaustaviti jedan penal (izvođač Leroy Sané), ali su njegovi suigrači imali dva neiskorištena pokušaja (Jorginho i David Luiz), tako da je Manchester City uspio obraniti naslov pobjednika engleskog Liga kupa.

Nakon ovog incidenta mnogi su bivši profesionalni nogometaši osudili ponašanje španjolskog vratara u redovima Chelseja.

"Kepi više ne bi trebalo dozvoliti da igra za Chelsea. Ovo je prava sramota, takvo nešto nisam nikad dosad vidio. Da sam na Sarrijevom mjestu, napustio bih klub. Njegov je autoritet teško narušen, a ja se pitam zašto ostali igrači Chelseaja nisu Kepu potjerali s terena", kazao je BBC-jev stručni komentator Chris Sutton, nekadašnji napdač Chelseaja.

"Ako je tvoj broj pokazan, moraš napustiti travnjak i pokazati malo respekta", kazao je za Sky Sports John Terry, dugogodišnji kapetan Chelseaja.

"Ovo je čisto stvar respekta, a Kepa je svog trenera napravio budalom pred očima milijuna gledatelja. I sve to u trenutku kad je Sarri pod velikim pritiskom, gotovo na samoj granici da izgubi svoj posao", napisao je slavni Alan Shearer u svojoj kolumni za The Sun.

Kasnije ''peglanje'' situacije od strane Kepe i Sarrija može se, naravno, uzeti kao službeni stav svakog od njih, ali je evidentno da javnost čitav taj izgred drukčije promatra.

I dok Kepa kaže kako trener nije shvatio da nije posrijedi ozljeda te da njegov vratar može nastaviti igru, možda je ipak trebao pomisliti i na svog kolegu Caballera, koji je također u ovom slučaju bio žrtva. Odnosno, mogao je pomisliti kako trener smatra da će drugi vratar bolje parirati izvođačima jedanaesteraca iz protivničkog tima, jer ih bolje poznaje zbog svog dugogodišnjeg iskustva u engleskoj ligi. Ali, ništa od toga Kepa nije pomislio... Mislio je samo i isključivo na sebe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close