EURO 2020

Skupina D:  Englezi u svom stilu, Hrvatska pod teretom Rusije

Ono što može brinuti Dalića jeste svakako obrana. Vidjelo se kroz Ligu nacija, kvalifikacije da tu ima problema, protivničke selekcije su često iz prvog napada, prvog prekida stizale do golova. Lovrena muči povreda i veliko je pitanje što biti s njim
Sport / Nogomet | 09. 06. 2021. u 12:15 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je kojim slučajem situacija normalna, ova skupina D bi nudila spektakl. Jer tu su dvije otočke selekcije Hrvatska i Škotska gdje je nogomet način života, tu je Hrvatska finalista posljednjeg svjetskog uz uvijek tvrde Čehe.

Nije teško zamisliti kakva bi atmosfera bila na punom Wembleyu kada dođu Hrvati i Škoti ili na Hampdenu kada Škoti ugoste Hrvatsku. Zato je možda najviše zbog ove skupine šteta što smo još uvijek u nekom novom normalnom. Ovo jeste skupina u kojoj su Engleska i Hrvatska za korak ispred, ali da će se Česi i Škoti predati, sigurno neće.

Engleska

Matrica je već običajna. Kako se koje veliko takmičenje bliži, tako i Englezi postaju se goropadniji u svojim najavama, izjavama. Uvijek nekako slušamo i čitamo priče kako je sljedeći turnir napokon prilika da naprave nešto, odu do kraja, a onda se sve nekako brzo nestane, bez tog famoznog iskoraka. U Rusiji su uspjeli doći među četiri i to je bio prvi značajniji rezultat nakon polufinala na domaćem terenu 1996. godine.

Video: EVERY GOAL UEFA Euro 2020 Qualifiers | Kane, Sterling, Sancho, Rashford | England

Sada ih opet mnogi vide u završnici, neki i na tronu. Igraju prve tri utakmice kući, prolazak skupine ne bi trebao biti problem. A što je ustvari problem s Englezima? Možda ta njihova arogancija, bahatost, donekle, ali njihov problem leži u činjenici da su strašno puno mijenjali izbornike, a ovi opet igrački kadar. Pa se često dogodi da recimo pored dva odlična stopera, izbornik u postavu stavlja nekog trećeg i slično. To je takozvani sindrom "izmišljanja tople vode".

I sada će mnogi reći kako Gareth Southgate može složiti bolji vezni red od trenutačnog Mount - Rice - Phillips. Međutim, bez obzira na sve, činjenica jeste da Engleska ima jaku reprezentaciju, napadački posebno. Igraju tri utakmice protiv kruga na Wembleyu, tu je i završnica, pa je ovo čini se prilika koju ne bi smjeli ispustiti. Harry Kane, Sancho, Rashford, Sterling, Lingard, Henderson, Maguire, Walker, mogli bismo nabrajati, sve su to iskusni igrači s gomilom teških, jakih utakmica u nogama, ali opet nije isključeno da u " vatri" završi netko od mlađih. U skupini će krenuti od Hrvatske koja je tradicionalno neugodan protivnik. Sve je otvoreno u tom susretu, pa je pitanje kako će Englezi odgovoriti nakon mogućeg neuspjeha. U suprotnom, pobjedom bi dobili strašno puno, pritisak bi bio manji. A onda bi igračima i Southgateu bilo lakše.

Hrvatska

Doći na tron ili u slučaju Hrvatske blizu trona je jako teško. Ostati na tom mjestu je još teže. Hrvatska je u Rusiji odigrala nevjerojatno prvenstvo, došla do finala, nakon čega su se stvari počele malo mijenjati. Od igračkog kadra do rezultata. Rezultatski, to nije izgledalo dobro kroz Ligu nacija, dok su u kvalifikacijama za Euro, Hrvati izgubili od Mađarske, remizirali s Azerbajdžanom.  U gostima su tek uspjeli dobiti Slovačku.

Video: Croatia - Road to Euro 2020

U posljednje vrijeme se u medijima može pročitati kako je igra reprezentacije Hrvatske "čitljiva" što je donekle i razumljivo, ali Hrvatska i dalje ima kvalitetu i dalje može do dobrog rezultata. I dalje je naravno tu Luka Modrić čija jedna lopta bukvalno može promijeniti tijek utakmice. Visoku formu i dalje drže Kovačić, Brozović, Perišić, Rebić, ostaje pitanje samo za koju varijantu će se odlučiti Zlatko Dalić. Formacijski to može biti 4-2-3-1, može ići i nešto ofenzivnije 4-3-3 ili čak 4-1-4-1. Ipak, realnija je opcija onih 4-2-3-1 s jako izraženom tranzicijom koja omogućava Hrvatskoj mogućnost da iz podređenog položaja u kratkom periodu stvori pritisak i postigne gol, kao što je to bio slučaj u Rusiji.

Ono što može brinuti Dalića jeste svakako obrana. Vidjelo se kroz Ligu nacija, kvalifikacije da tu ima problema, protivničke selekcije su često iz prvog napada, prvog prekida stizale do golova. Lovrena muči povreda i veliko je pitanje što biti s njim. Vida je tu, Vrsaljko osjeća posljedice neigranja određen period.

Skupina je takva da jedan poraz ne predstavlja veliki problem, ali može biti ako mediji stvore pritisak onakav kakav znaju. Bez obzira na ishod prve utakmice protiv Engleske, Hrvatska ima kvalitetu, posebno pojedinačnu, da uspješno preskoči Češku i tradicionalnu neugodnu Škotsku i izbori nokaut fazu. A onda tko zna? Vidjeli kako su se stvari razvijale u Rusiji. Pitanje je samo što će biti dobar rezultat u odnosu na Rusiju?

Škotska

Evo nam još jednog povratnika na veliku scenu - Škotske. Koja je posljednji put na europskoj smotri igrala još tamo 1996. godine, u Engleskoj. I Škoti su jedna od onih reprezentacija koja je iskoristila svoju priliku kroz dodatne kvalifikacije i Ligu nacija. Kada se to realno nije očekivalo, jer su Izrael, pa nakon toga i Srbija bili favoriti, ali su Škoti potvrdili da imaju to "hrabro srce".

Preživjeli su jednom, pa još jednom, u oba slučaja su slavili na kraju nakon izvođenja jedanaesteraca.  Utakmice su bile teške, dramatične, pa su izabranici Steve Clarka zaslužili velike komplimente za ogromnu dozu borbenosti. Nekada davno ova reprezentacija je imala igrače poput Denisa Lawa, Kennyja Dalglisha, Graeme Sounessa, pa i velike trenere od Jocka Steina do Alexa Fergusona, međutim, posljednjih dvadesetak godina, priča je drugačija. I dok su među navijačima nerijetko bili podcjenjivani, za većinu reprezentacija bez obzira na sve nikada nisu bili poželjni protivnik. Jer bez obzira kakav igrački kadar na raspolaganju imali, protiv koga igrali, Škoti će uvijek ići do svog maksimuma.

Svoje manjkavosti prije svega u pojedinačnoj igračkoj kvaliteti, pokrivaju drugim stvarima. Pa i danas kada pogledate, vidjet ćete kako u ovoj reprezentaciji nema velikih imena, ekstra zvijezda, ali opet sve su igrači koji igraju na Otoku, u domaćim klubovima i Engleskoj. 

Video: Scotland Euro 2020 Preview - The Finals

U 2019. godini su imali jednu vrlo lijepu seriju od devet utakmica bez poraza, u posljednjih pet dvoboja su također neporaženi, što su brojke koje se moraju respektirati posebno ako se zna da imaju određenih problema s korona virusom. Andrew Robertson, lijevi bočni Liverpoola je najveća zvijezda ove reprezentacije. Igrač bez kojeg se prva postava Reedsa teško može zamisliti. Uz brzinu tu je i njegov odličan centaršut, a znate kako već ide s ovim selekcijama. Puno trke, uporna ubacivanja s lijeve i desne strane, zato protivničke obrane uvijek moraju biti do kraja unutra.

Uz Robertsona možda bismo mogli dodati još jednog igrača, Kierana Tierneya iz Arsenala koji je u lošoj sezoni svoje momčadi pokušavao da se nametne koliko je mogao. Možda i Scotta McTominaya iz Manchester Uniteda, ali to je uglavnom sve.

Da igraju pred punim domaćim tribinama bili bi jako neugodni, ovako opet mogu stvoriti probleme svima, ali realno, drugi krug bi bio veliko iznenađenje.

Češka

Od raspada Čehoslovačke, Česi su stalno tu. Prvi put su se pojavili 1996. godine i odmah su ispričali sjajnu priču ulaskom u finale. Imaju šest nastupa na europskim prvenstvima i svaki drugi put nisu prošli u nokaut fazu. Pored tog finala iz Engleske, još su bili polufinalisti u Portugalu 2004. godine, te četvrtfinalisti osam godine poslije. Gledajući brojke, opet je vrijeme da prođu skupinu.  Česi su također jedna od onih reprezentacija čiji rezultati osciliraju. Dovoljno je pogledati početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima su prvo remizirali s izuzetno jakom Belgijom, a onda su ostali kratkih rukava protiv Walesa.

U kvalifikacijama za Euro, uspjeli su izgubiti od Kosova, ali su zato recimo kući tukli Engleze. U ovoj skupini jednostavno nosi favoriti niti protiv jedne selekcije, ali opet ni Hrvatska, ni Engleska a posebno Škotska ne mogu reći kako će uzeti tri boda Česima. Sigurno neće lako. Šezdesetogodišnji Jaroslav Šilhavý ih prevodi s klupe, a njegove odlike na terenu su taktički disciplinirane momčadi,  fizički vrlo spremne. Uz neizostavne prekide, jaku skok igru. Svakako pažnju treba obratiti na Tomáša Součeka defenzivnog veznog West Hama, čija je tržišna vrijednost na kraju ove sezone 40 milijuna eura.

S njim u West Hamu igra i Vladimír Coufal, također još jedan defenzivac. Velikog izbora Šilhavý u napadu nema, najveći adut je Patrik Schick "apotekar" iz Leverkusena, koji je u dosta dobroj formi. Iako su tradicionalno jaki u defenzivi, Šilhavýja muči dilema oko stopera, a brine ga i forma čovjeka "jedinice" Tomáša Vaclíka. Vaclík je bio dugo vremena povrijeđen i branio je u sezoni iza nas jako malo u Sevilli.

Česi prvu utakmicu igraju protiv Škotske i tu moraju napraviti najviše. Ako u toj utakmici uzmu tri boda onda će biti blizu drugog kruga. Samopouzdanje će narasti i sigurno će biti još nezgodniji protiv Hrvatskoj i Engleskoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close