El Maestro

Setién: Najvažnija nam je naša filozofija

Igra Setieneovih momčadi je vrlo atraktivna, u prvoj sezoni igrači Betisa su zabili 60 golova. Oni koji ga bolje poznaju kažu kako je sklon mijenjanju formacija. Pa mu nije problem mijenjati recimo 4-3-3 u 3-4-1-2 koja je njegova omiljena ....
Sport / Nogomet | 16. 01. 2020. u 11:52 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ernesto Valverde je bivši. Iako se "sviđao" Josepu Mariji Bartomeu. Otišao je i ostao upisan kao jedan od onih koji su dobili otkaz iako su bili prvi. A takvih je u Primeri kroz povijest bilo jako malo. Valverde je tek četvrti. U jednom trenutku se činilo, ili su barem čelnici Barcelone bili uvjereni kako je Xavi sigurni nasljednik. Međutim, stvari se nisu razvijale onako kako je vodstvo kluba planiralo. A onda je na opće iznenađenje izabran trener koji je u karijeri vodio Racing Santander, Ejido, Ekvatorijalnu Gvineju, Logrones, Lugo, Las Palmas i Betis - Quique Setién.

"Odlučili smo napraviti promjenu, sada na polovini sezone, jer nam nedostaje energije. Rezultati jesu bili dobri, ali dinamika nije bila najbolja, može biti puno bolja, razgovarao sam o tome i s Valverdeom. Vjerujemo da novi trener u nastavku sezone upravo može dati taj impuls, kako bi momčad ostvarila što bolje rezultate u drugom dijelu sezone", istaknuo je nakon imenovanja novog šefa, Bartomeu.

A tko je Quique Setién. Najjednostavnije je bilo reći, jedini trener koji je uspio savladati Barcelonu na Camp Nou u 69 domaćih utakmica. Kao trener Betisa s kojim je slavio u vrlo atraktivnoj utakmici rezultatom 4:3. "El Maestro", kako su ga prozvali u rodnom Santanderu, nekadašnji je nogometaš čija je igračka i trenerska karijera počela u lokalnom Racingu. Igrao je protiv Barcelonu koju je u to vrijeme vodio Johan Cruyff. Cruyff koji je bio centralna figura u trenerskom razvoju Setiéna.

- Kada sam vidio njegovu Barcelonu shvatio sam da je to nogomet kojeg ja osjećam. Kada ste igrali protiv Cruyffovih momčadi, proveli ste cijelu utakmicu trčeći za loptom. Rekao sam sebi: 'To je ono što mi se sviđa. Htio bih biti u njegovoj momčadi i saznati kako oni to rade.

Sada je tu, kao igrač nije dobio priliku, kao trener jeste. A u svojoj trenerskoj karijeri prvi pravi posao je napravio s Las Palmasom kojeg preuzima 2015. godine. Nakon toga slijedi Betis s kojim ide do šestog mjesta na tabeli, izlazi u Europi, dolazi i do polufinala Kupa Kralja. A onda je prošle godine napustio Betis.

"Bio sam bez posla, čekao neku priliku. Iskreno, mislio sam da će pojaviti neki klub koji se bori za opstanak, a onda je stigao poziv iz Barcelone. Jako sam emotivan, ovo je poseban dan za mene, ali glavno je da sam uzbuđen zbog ovog projekta. Samo dan ranije sam šetao u rodnom gradu Santanderu, okružen kravama, a sada sam tu u Barceloni", rekao je Quique Setién na službenom predstavljaju te je odmah poslao poruku.

- Slušam i ostale trenere, igrače, ali imam ja svoje ideje koji mi nitko ne može izbiti iz glave, ako sam uvjeren da su dobre.

Igra Setieneovih momčadi je vrlo atraktivna, u prvoj sezoni igrači Betisa su zabili 60 golova. Oni koji ga bolje poznaju kažu kako je sklon mijenjanju formacija. Pa mu nije problem mijenjati recimo 4-3-3 u 3-4-1-2 koja je njegova omiljena, do recimo jedne druge 4-2-3-1. 

- Najvažnije je da znamo što igramo, kakva nam je filozofija, pa ćemo onda posložiti igrače, dodaje Quique kojem svakako neće biti lako, jer Barcelona je Barcelona. Momčad koja mora imati rezultat, ali i koja mora igrati lijepo, lepršavo, atraktivno.

Hoće li to uspjeti napraviti ovaj pasionirani fan šaha vidjet ćemo. 

- Šah me naučio strpljenju, emocionalnoj kontroli i proširio mi je analitičke kapacitete. Nije važno gdje su komadići slagalice u ovom trenutku, bitno je gdje će biti nakon serije poteza, naglašava "El Maestro".

Kopirati
Drag cursor here to close