Kvalifkacije za Euro

Šesti ciklus nova prilika za BiH

Na klupi reprezentacije kroz svih pet ciklusa mijenjali su se Mušović, Hadžibegić, Slišković, Muzurović, Sušić, Baždarević. Samo su Baka i Pape odradili po jedan ciklus u komadu.
Sport / Nogomet | 23. 03. 2019. u 11:45 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine za reprezentaciju BiH su šeste u povijesti. Niti jednom BiH nije igrala na završnom turniru. Dvoje dodatne kvalfikacije i nikada prežaljeni Danci na Koševu su najbolje što je ova reprezentacija uradila kroz protekle cikluse.

Na klupi reprezentacije kroz svih pet ciklusa mijenjali su se Mušović, Hadžibegić, Slišković, Muzurović, Sušić, Baždarević. Samo su Baka i Pape odradili po jedan ciklus u komadu.

Euro 2000

Prve kvalifikacije za BiH kada su u pitanju Europska prvenstva bile su one za Nizozemsku i Belgiju 2000-te godine. Protivnici su bili Češka, Škotska, Litva, Estonija i Farski Otoci.

To su bile druge kvalifikacije uopće, a s obzirom na to da smo u završnici prvih (za SP 1998) uspjeli pobijediti Dansku, Sloveniju, skoro iznenaditi Hrvatsku, u ove smo krenulo s dosta optimizma.

Očekivalo se kako BiH može ući u borbu za drugo mjesto sa Škotskom. Međutim, stvari će vrlo brzo krenuti u suprotnom smjeru. Baljić je nekako probio obranu Farana, ali su zato Estonci u prvoj narednoj utakmici uzeli bod. U to vrijeme dres reprezentacije su nosili Kapetanović, Barbarez, Konjić, Hibić, Varešanović, Bolić, Baljić, Kodro, Halilović, Salihamidžić.

I danas kada pogledate ovaj sastav sigurno se pitate što se dogodilo.Izbornik Mušović je vukao neke čudne poteze, Kodri je oduzeta kapetanska vrpca, kasnije ga nije bilo u sastavu, uskoro ni Barbareza, sve je kulminiralo teškim porazom u Vilniusu 4:2. Mušović je postao bivši, njega mijenja Faruk Hadžibegić. U jednom trenutku je izgledalo kako bi pobjedom na Škotskom mogli ponovo ići u igri za drugo mjesto, ali smo izgubili. I još dva puta do kraja ciklusa što je bilo dovoljno za treće mjesto sa skromnih 11 bodova.

Euro 2004

Kvalifikacije za Portugal su počele katastrofalno. Dva poraza, nije bilo igre, Baka je kao izbornik opasno plesao po rubu brzog otkaza. A onda je uspio pomiriti najveće zvijezde, a sve se promijenilo nakon senzacije na Parkenu 2003. godine. Iako je u Craiovi Rumunjska još jednom pobijedila BiH, iz utakmice u utakmicu stvari su se počele razvijati na najbolji mogući način.

Norveška je pala u Zenici, na kraju smo trebali pobjedu protiv Danske u posljednjem susretu. U BiH je stvorena nevjerojatna euforija, pisane su pjesme, iz Međugorja su rađene live emisije, činilo se kako Danci jednostavno padaju. Koševo je 11. listopada 2003. godine bilo krcato, kada je Bolić zabio za 1:1 izgledalo je kako će se srušiti. Ipak, sve je ostalo na tome. Danci su sačuvali nulu, u čudnom raspletu s 15 bodova su bili prvi, BiH s 13 tek četvrta, Norveška s 14 je otišla udodatne kvalifikcije.

Euro 2008

Nakon Danske i Marakane, za Sliškovića je ovo bio treći ciklus. Ciklus u kojem će se izdogađati puno toga. Nakon uvjerljive pobjede na Malti, stigao je čudan poraz od Mađarske u Zenici, u tom treza reprezentaciju BiH šokantan. Međutim ono što će se dogoditi nakon Grčke je posebna priča.

Grci su slavili u Zenici 4:0, dan kasnije sve se bukvalno raspalo. Pojavilo se famozno pismo većine reprezentativaca koji ne žele igrati za reprezentaciju dok su na čelu saveza Dominković, Ušanović i kompanija.

Baka je postao bivši, navijači su krenuli u borbu protiv Saveza. Za izbornika je postavljen Fuad Muzurovićkoji je sklopio reprezentaciju koja će u prva tri sljedeća susreta uzeti devet bodova. Pojavio se Džeko, Ibišević, bio je i Misimović, Muslimović je počeo zabijati.

Međutim u susreti koji je bio odlučujući Mađarska je pobijedila 1:0, nakon toga je reprezentacija upisala još četiri poraza zaredom pa je ostala na 13 bodova i četvrtom mjestu.

Euro 2012

Ćiro je razbudio reprezentaciju i skoro je odveo pored Portugala u Južnu Afriku. Nije uspio, pa je mandat dobio Safet Sušić. Sušić je poprilično lako izgubio od Francuske, pa onda i dva boda protiv Albanije. Kasnije će se ispostaviti dva boda koja su nas vrlo lako mogla odvesti u Ukrajinu i Poljsku.

Izgubila je BiH uvjerljivo od Rumunjske u gostima, ali je prije posljednje utakmice imala sve u svojim rukama. Protiv Francuske je trebala pobjedu za prvo mjesto i izravan plasman, bod je bio dovoljan za dodatne kvalifikacije . I svega 12 minuta je reprezentacija BiH daleko od velikog podviga. A onda je došao jedanaesterac, gol Nasrija i put u baraž. Pa Portugal i težak poraz u revanšu 6:2, nakon zeničkih 0:0.

Euro 2016

Između dva europska prvenstva BiH je prvi put igrala na svjetskom. Našla se u društvu najboljih i svi su bili uvjereni da će uz Belgiju bez većih problema završiti na jednom od dva mjesta koja direktno vode u Francusku.

A onda se dogodio Cipar odmah na otvaranju, nakon toga i Izrael. Situacija je bila teška, Baždarević je zamijenio Sušića i uspio je stvari ispraviti koliko je mogao. U dodatnim kvalifikacijama smo imali protivnika po mjeri, Republiku Irsku. I priliku nismo iskoristili. Nestali smo negdje u magli Bilinog polja, Irci su nakon 1:1, slavili u drugoj utakmici 2:0.

Kopirati
Drag cursor here to close