Rasizam na njemački način

Šef Schalkea: Uvedimo Afrikancima struju da ne prave djecu!?

"Ničim izazvan" Tönnies je u četvrtak na manifestaciji "Tag des Handwerks" (Dan zanata), održanoj u gradu Paderbornu, imao čudan rasistički ispad koji je odjeknuo u njemačkoj javnosti.
Sport / Nogomet | 02. 08. 2019. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Clemens Tönnies i Hans Sarpei

Clemens Tönnies (63) je njemački poduzetnik koji već niz godina stoji na čelu njemačkog bundesligaša Schalke 04.

"Ničim izazvan" Tönnies je u četvrtak na manifestaciji "Tag des Handwerks" (Dan zanata), održanoj u gradu Paderbornu, imao čudan rasistički ispad koji je odjeknuo u njemačkoj javnosti.

Clemens Tönnies je izjavio kako bi se svi trebali zalagati za izgradnju električnih centrala u Africi, što bi samo po sebi bilo afirmativno da nije bilo nastavka.

"Tako bi Afrikanci prestali obarati drveće, a kad padne mrak ne bi pravili djecu", kazao je.

Već u petak se šef Schalkea ispričao za svoju izjavu, ali mnogi i dalje smatraju kako jedan takav rasistički ispad ne stoji jednome ugledniku kao što je Tönnies.

Tako je Hans Sarpei (43), bivši igrač Schalkea, putem društvenih mreža poručio kako izjava Clemensa Tönniesa podsjeća na sliku kolonijalnih vremena, koja i danas živi u glavama mnogi ljudi.

"Izjava Clemensa Tönniesa podsjeća na svjetonazor kolonijalizma. To je slika svijeta u kojoj lovac na krupnu divljač (trofeje) u svome dvorištu drži preparirano mladunče slona, oslanja se na rad jeftine radne snage stranaca u svojoj firmi i udvara se Putinu. To je svjetonazor čovjeka koji je ispao iz vremena. I sve više postaje teret za FC Schalke 04 ", napisao je Hans Sarpei.

On predlaže da se u Schalkeu pokrene pitanje konzekvenci za ovakav ispad.

Bild piše kako se Vijeće časti u nogometnom klubu Schalke već pozabavilo ovom temom. Teoretski taj gremij može otpustiti Tönniesa, ali je veliko pitanje hoće li do toga doći.

Hans Sarpei je za Schalke nasupao od 2010. do 2012. godine, ali je odigrao samo nekoliko utakmica. Ponajviše je igrao za Wolfsburg (139 utakmica) i Bayer Leverkusen (42). Za nacionalnu vrstu Gane nastupio je 36 puta.

Kopirati
Drag cursor here to close