Trke

Secretariat: Konj u društvu najvećih sportaša

U svojoj prvoj utrci Secretariat je imao velikih problema.
Sport / Nogomet | 28. 07. 2020. u 22:19 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Penny Chenery bila je kućanica i majka u Denveru, šezdesetih godina. Njeni roditelji su posjedovali farmu za uzgoj čistokrvnih grla koji su zamalo prodali kada se tata Chris razbolio. Brigu o istoj odlučila je preuzeti baš Penny s jasnim ciljem da stvari vrati u normalu.

U takvoj situaciji, Penny je trebala jednog pravog trkaćeg konja koji će izaći na stazu i pobjeđivati. Iako je o tim stvarima znala jako malo, Penny nije odustala. Ždrijebe kestenjaste boje nije na početku priče puno obećavalo. Malo tko je vjerovao u uspjeh Secretariata, stručnjaci su tvrdili kako pastuh nema dovoljno snage, izdržljivosti.

- Kada sam ga prvi put vidio, nisam vjerovao da Secretariat može postati veliki prvak, da može kasnije ući u legendu. Bio je nespretan i pomalo divlji, reći će  Eddie Sweat čovjek od velikog iskustva kada je u pitanju briga o konjima.

U svojoj prvoj utrci Secretariat je imao velikih problema. Na startu je bio poprilično spor, sudario s drugim konjem i na kraju je bio tek četvrti. Stvari su se počele mijenjati tamo 1971. godine, Secretariat je na devet utrka slavio sedam puta te je već tada svojim vlasnicima osigurao zaradu od 450, 000 dolara.

Trener Laurin je bio jako važan

U to vrijeme trener Secretariat-a je bio Lucien Laurin koji je čak razmišljao o mirovini kada se pojavila priča o Secretariatu. Njegov sin Roger je već bio preuzeo posao trenera, ali je morao napustiti farmu obitelji Chenery, te je preporučio svog oca. Jockey Paul Feliciano je na početku bio tek rezervna opcija, Ron Turcotte se oporavljao od povrede.

- Kada sam prolazio kroz staju, u jednom trenutku sam primijetio s lijeve strane i tamo je bio taj veliki, prekrasni crveni konj. Rekao sam, "Lucien, tko je taj crveni konj?" On kaže, "Ah, previše je izgleda lijepo da bi mogao biti brz na stazi, sjeća se svog prvog susreta sa  Secretariat-om, jockey Ron Turcotte. Trebalo je strpljenja, ali i vjere. Do svoje treće godine, ždrijebac zvan od milja Big Red – ali službenog imena Secretariat – već je ušao u povijest američkog konjičkog sporta. A, uz njega, i Penny Chenery, jedna od rijetkih žena među uzgajivačima trkaćih konja.

Tri utrke za ulazak u legendu

Godine 1973. Secretariat je izronio iz anonimnosti i postao poznat kao jedan od najboljih trkaćih konja svih vremena. Pojavio se na Kentucky Derby-ju, nije imao neke šanse, stručnjaci su vjerovali da dužina utrke i samo trkalište pružaju male mogućnosti za postizanje rekorda. Međutim, na opće iznenađenje, Secretariat je istrčao prvih petstotinjak metara ove prestižne utrke za manje od 25 sekundi i time postavio novi svjetski rekord.

Video: SECRETARIAT - 1973 Kentucky Derby

Mnogi uz stazu, njih 134 000 se pitalo kako će izdržati u tom ritmu ali Secretariat je prošao ciljem za manje od dvije minute što je bio rezultat kakav nitko nije postigao prije ili poslije toga.

Nevjerojatno brz

Odjednom su svi mediji počeli govoriti o tom prekrasnom riđem konju. Gledatelji su ga opisivali kao „stvarno veličanstvenog“. Našao se na naslovnim stranicama Timea, Newsweeka i Sports Illustrateda. Rođen je veliki prvak!  Prvak koji je bio impresivniji na prvoj sljedećoj velikoj, Preakness Stakes-u.

Video: Secretariat - Preakness Stakes 1973

- Konji ne rade ono što je on ovdje danas učinio! Jednostavno to ne rade, tvrdi su nakon utrke stručnjaci, treneri, veterani konjskih utrka. A što je uradio Secretariat zajedno s jockeyom Turcottom?

Secretariat nalazio na posljednjoj poziciji kod startne rampe, ali je ipak napravio nešto bez presedana u povijesti konjskih utrka: trčao je punom snagom oko prvog zavoja i dok je došao do druge strane našao se na vodećoj poziciji. Zavoji na ovom trkalištu su uski pa se takvi potezi na istom smatraju jednom vrstom samoubojstva. Točka na je stigla u trećoj utrci, Belmont Stakes-u. Prema izvješćima on je „izletio iz staje kao pastuh koji ide na rasplod i prošao vanjskom stazom na stražnjim nogama, propinjući se prema nebu u tom magičnom, nezaboravnom trenutku, zaustavljenom u vremenu“.

Video: Belmont Stakes 1973

Na stazi ista stvar. Secretariat je jednostavno letio, a njegov jockey će reći kasnije kako ga je on jednostavno pratio i uživao u utrci. Triple Crown je osvojen na dominantan način, njegov je nastup je bio bez premca u povijesti konjskih utrka u Sjedinjenim Državama, pisalo se tada. Nakon 1948. godine svijet konjičkih utrka je ponovo imao velikog pobjednika.

- Nikada u karijeri nisam doživio nešto slično. Išli smo sve brže, brže i brže, zvuk kopita ostalih konja je polako ostajao iza nas, toliko daleko da ih u jednom trenutku nisam više niti čuo. Pobijedili smo s prednošću od 31 konjskih dužina. u odnosu na prvog narednog konja. To je bila utrka za pamćenje.

Kroz povijest Secretariat postao svjetski rekorder u galopskim trkama koji je svoje protivnike ostavio iza sebe za ukupno 25 konjskih dužina.

- Lucien je bio savršen trener za konja kao što je Secretariat, jer on je bio trener koji radi samo s onim konjima koje se isplati trenirati. Lucienov temperament i način na koji je volio trenirati konja upravo su odgovarali Secretariatu, mišljenja je gazdarica Penny Chenery. Secretariat je postavio mnoge rekorde, ukupno se pojavio na 21 utrci, te je ostvario 16 pobjeda, osiguravši svojim vlasnicima 1,31 milijun dolara nagrada za svega 16 mjeseci koliko je trajala njegova karijera.

Sportista godine i srce dva puta veće

U SAD je Secretariat proglašen za "sportistu godine" što naravno čudni zvuči, ali je istinito. Kada je Secretariat prebacivan zrakoplovom iz New Yorka za Kentucky prilikom povlačenja iz svijeta utrka, izvjestitelji su pisali i javljali kako više ljudi želi vidjeti njega nego nekog guvernera.

Video: Secretariat

Njegovi potomci su se na aukcijama prodavali za milijune dolara. U 19. godini života obolio je od teške bolesti kopita – laminitisa, nakon čega je uspavan. Dr. Thomas Swerczek, veterinar koji je obavio obdukciju je ostao tom prilikom šokiran.

- Svi smo bili šokirani. Vidio sam i učinio tisuće obdukcija na konjima, a nikad nisam vidio ništa u usporedbi s tim. Njegovo srce je bilo teško desetak kilograma , to je najveće srce koja sam vidio kod jednog konja. To je dvostruko veće od neke normalne veličine, rekao je za Swerczek za Sports Illustrated 1990. godine. Secretariat je još 1974. godine završio u Hall of Fameu, 1994. godine Sports Illustrated uvrstio ga je na 17. mjesto među 40 najvećih sportskih ličnosti u proteklih 40 godina. S druge strane, ESPN ga je 1999. godine stavio na 35. mjesto od 100 najvećih sjevernoameričkih sportaša 20. stoljeća.

Video: The Immortal SECRETARIAT

U ovom društvu su našla još dva konja, Man o 'War i Citation. Ovi podaci najbolje govore koliko je Secretariat bio važan Amerikancima, za njihov sport. Nevjerojatno važan. Secretariat, konj koji kao da je bio određen da bude to što je bio. Velik i brz.

Kopirati
Drag cursor here to close