Tko je sudac - 'rasist'?

Sebasitian Coltescu: Pokušao se jednom ubiti, nepotkupljiv je i na zalasku karijere

"Bio sam u stanu, ljutit i nisam želio nikoga vidjeti. Nazvao sam porodicu i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor"
Sport / Nogomet | 09. 12. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Rumunjski sudac Sebastian Coltescu

Utakmica između PSG-a i istanbulskog Bašakšehira prekinuta je sinoć nakon što su se gostujući igrači povukli s terena, a za njima su u svlačionicu otišli i Parižani. Povod je bio incident koji je izazvao četvrti sudac Sebasitian Coltescu.

“Onaj crnac tamo. Idi provjeri tko je on. Onaj crnac, ne može se tako ponašati”, rekao je Coltescu glavnome sucu, prema prijevodu razgovora rumunskog novinara Emanuela Rosua.

L'Equipe pak piše kako je sporni izraz Coltescu upotrijebio kad je navodio kolegu kome treba dati žuti karton. “Onom crncu”, odgovorio mu je.

Nastala je gužva u kojoj je pričuvni napadač turske ekipe Demba Ba verbalno napao Coltescua zbog upotrebe neprimjerene riječi, a uskoro povukao svoje suigrače s travnjaka.

Rumunska riječ “negru” označava crnu boju i sama po sebi nije uvredljiva

Naizgled bezazlena situacija u nekoliko je minuta eskalirala u rasistički skandal.

Dok je Ba držao lekciju Coltescuu i pitao ga zašto je Weboa oslovio crncem, kad bijelca ne bi nazvao bijelcem, sudac se pravdao: “Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasist”.

Coltescu je zbog nespretne formulacije u komunikaciji obilježen kao rasist, zlikovac i persona non grata na stadionu, jer igrači Bašakšehira odbili su se vratiti na travnjak dok god je on sudionik utakmice. Nije pomogao ni pokušaj Uefe da ga zamijeni VAR sucem. 

Sve se to dogodilo u posljednjoj sezoni koju je 43-godišnji Rumunj trebao odraditi u europskim natjecanjima, a prije dva tjedna je skinut s Fifine liste sudaca. Ove sezone sudjelovao je na samo jednoj europskoj utakmici, između moldavskog Petrocub Hincestija i Bačke Topole.

Coltescu u Rumunjskoj sudi utakmice prve lige, ali 2007. je bio degradiran u niželigaškog suca, rijetko je dobivao čak i drugoligaške utakmice. Zbog toga je pao u depresiju i u oktobru 2008. si je pokušao oduzeti život skokom s 10 metara visokog prozora.

“Bio sam u stanu, ljutit i nisam želio nikoga vidjeti. Nazvao sam porodicu i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i zatim su otišli”, ispričao je svojedobno zbivanja te mračne večeri Coltescu rumunskim medijima, ali i dodao da je nakon toga viđao dva psihologa, koji su ga proglasili normalnim, prenosi Index.hr.

Čini se da je Coltescu na svoj način bio tvrd orah klubovima u domovini, da je nepotkupljiv.

"Sve što mogu reći o njemu je da ne uzima novac. Pokušali smo ga potkupiti, ali nismo mogli. To je poznata stvar u našem poslu, znamo sve suce, a neke od njih i financiramo", rekao je predsjednik jednog rumunjskog prvoligaša, koji je želio ostati anoniman. 

Kopirati
Drag cursor here to close