Željo vs Sarajevo

Sarajevska prepirka: Ozbiljan udarac nogometu u BiH

Povodom odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH o definitivnom prekidu sezone oglasili su se iz Fudbalskog kluba Sarajevo
Sport / Nogomet | 02. 06. 2020. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Usprkos svim naporima koje smo učinili i davanju konkretnih rješenja, u skladu s razvojem situacije povodom virusa COVID-19 u našoj državi, smatramo da donesena odluka nije u korist nogometa i sporta u cjelini te da će imati značajne posljedice po nogomet u BiH'', oglasili su se iz FK Željezničar nakon što je odluku Nogometnog saveza o završetku sezone potvrdio i Izvršni odbor.

''Naša želja, i ranije izrečeni stav, o nastavku svih nogometnih natjecanja u BiH je bio jasan – najtrofejniji bh. klub želio je nastavak odigravanja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje, te da tako na zelenom terenu dobijemo odluke o prvaku, osvajaču Kupa, ekipama koje će predstavljati BiH na europskoj sceni, kao i o mjestima koja vode u niži rang", poručili su iz Željezničara.

Foto: Fena / Željezničar slavio na Koševu za povratak na vrh tablice

"Usprkos ukidanju vanrednog stanja u cijeloj državi, pokretanja svih drugih sfera života, ovom odlukom je zadan ozbiljan udarac nogometu u BIH. Nažalost, mi nismo krenuli putem skoro svih europskih država i liga iz regije koje su se odlučile za nastavak nogometnih natjecanja. Ne želimo da mislimo da su na ovakvu odluku uticale neke stvari i interesi mimo sporta. Kao legalisti moramo prihvatiti odluku NS BiH, ali smo dužni zbog naših navijača, naših prijatelja, naših sponzora još jednom da kažemo – odluku apsolutno ne podržavamo", naveo je sarajevski klub.

Povodom odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH o definitivnom prekidu sezone oglasili su se iz Fudbalskog kluba Sarajevo, koji je tako obranio titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju između ostalog da je drugu godinu zaredom prvak tim sa Koševa, a najavili su da će navijače naknado obavijestiti o proslavi.

Ističu i da je nakon više sastanaka sa N/FS BiH stav kluba bio da se sezona treba nastaviti ukoliko se steknu potrebni uvjeti.

"Osvajanjem najviše bodova nakon 22. kola gdje je svaka ekipa odigrala po dva meča međusobno, po sedmi put ukupno, a drugi uzastopno FK Sarajevo prvak je države. Potvrdom titule na osnovu trenutnog stanja NS BiH je slijedio brojne primjere iz Europe gdje je sezona zaključena nakon kompletiranja dvije trećine prvenstva'', navedeno je.

Odluku ispravnom smatraju i u upravi kluba.

"Pobrinuli smo se da su igrači testirani, da stadion zadovoljava potrebne uvjete, sve što je bilo u našoj moći. Odluka Takmičarske komisije i Izvršnog odbora je potpuno osnovana obzirom na kompletirani broj utakmica. Čestitam navijačima, igračima i ostalim uposlenicima na obrani titule prvaka BiH", kazao je Senad Jahić član uprave Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close