Valerij Karpin

Rusija ima novog izbornika, debi protiv Vatrenih

Karpin će potpisati ugovor 26. srpnja, i to samo do kraja ove godine, a njegovo će produljenje ovisiti o rezultatu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.
Sport / Nogomet | 24. 07. 2021. u 05:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati ruski internacionalac Valerij Karpin (52) u petak je postavljen za novog izbornika nogometne reprezentacije Rusije, a glavni će mu zadatak biti kvalificirati se za završni turnir Svjetskog prvenstva u Kataru, u skupini u kojoj se nalazi i Hrvatska.

Na klupi ruske reprezentacije došlo je do smjene nakon što je momčad pod vodstvom Stanislava Čerčesova u skupini na Europskom prvenstvu osvojila zadnje mjesto doživjevši uvjerljive poraze od Belgije i Danske te tako ostala bez plasmana u nokaut fazu natjecanja.

Čerčesov je na izborničkoj poziciji bio od 2016., na Svjetskom prvenstvu 2018. kojem je Rusija bila domaćin, zaustavljeni su u četvrtfinalu.

Karpin će potpisati ugovor 26. srpnja, i to samo do kraja ove godine, a njegovo će produljenje ovisiti o rezultatu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

Rusija se nalazi u skupini H s Hrvatskom, Slovačkom, Ciprom, Slovenijom i Maltom i trenutačno je na drugom mjestu sa šest bodova iz tri nastupa, koliko ima i vodeća Hrvatska. Samo će prvoplasirana reprezentacija iz svake skupine izboriti izravan plasman u Katar, dok će drugoplasirani u doigravanje.

Upravo će dvoboj protiv Hrvatske 1. rujna na moskovskom stadionu Lužnjiki biti Karpinov izbornički debi u službenim utakmicama.

Nakon što se afirmirao u Spartaku iz Moskve, veći dio igračke karijere proveo je u Španjolskoj (Real Sociedad, Valencia, Celta Vigo), a imao je 72 reprezentativna nastupa. Kao trener je prošle sezone vodio Rostov do devetog mjesta u ruskoj Premijer ligi.

Karpin je igračku karijeru završio 2005. u Real Sociedadu, a od 2009. je započeo trenersku karijeru na klupi moskovskog Spartaka čiji je trener bio u dva navrata, između 2009. i 2014., da bi potom po jednu sezonu proveo na klupi Mallorce i Torpedo Armavira. Od 2017. je bio trener Rostova.

Kopirati
Drag cursor here to close