Oranje ili Mannschaft?

Ronald Koeman - Čovjek koji je brisao stražnjicu njemačkim dresom!

Ronald Koeman je u svome oduševljenju zbog velike pobjede koja ih je odvela u finale, njemačkim dresom kojeg je dobio od Olafa Thona na simboličan način obrisao vlastitu stražnjicu!?
Sport / Nogomet | 26. 03. 2019. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tadašnji reprezentativac i sadašnji izbornik Nizozemske, Ronald Koeman, ostao je Nijemcima u ružnom sjećanju za sva vremena zbog jednog uistinu ružnog poteza u polufinalu Europskog prvenstva 1988. godine.

Naime, Oranje tim je u Hamburgu s 2:1 eliminirao njemački Elf, a Koeman je nakon utakmice mijenjao dres s Olafom Thonom, što je zapravo rutinski potez među nogometašima, da se nije dogodilo ono što je Nizozemac s tim dresom napravio. On je u svome oduševljenju zbog velike pobjede koja ih je odvela u finale Thonovim, dakle njemačkim dresom na simboličan način obrisao vlastitu stražnjicu!?

Na zadovoljstvo tisuća navijača Nizozemske, koji su došli u Hamburg, Koeman (74.) i Marco van Basten (89.) su preokrenuli rezultat, nakon što je Njemačka povela golom Lothara Matthäusa u 55. minuti. Nizozemci su na kraju postali prvaci Europe, svladavši u finalu Sovjetski savez (SSSR) rezultatom 2:0. Strijelci u finalu bili su Gullit (33.) i van Basten (54.), a nizozemski vratar van Breukelen obranio je jedanaesterac Igoru Belanovu.

Pored razočarenja ispadanjem u poluzavršnici Europskog prvenstva u svojoj zemlji, Nijemci pamte i taj nečasni Koemanov potez.

Foto: Foto: dpa picture alliance / Ronald Koeman briše stražnjicu njemačkim dresom

Stoga im je pobjeda koju je njihova reprezentacija ostvarila u nedjelju u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. još draža, jer na klupi Nizozemske sjedi upravo omrznuti Ronald Koeman. Kao što je poznato, Njemačka je u Amsterdamu golom Schulza u zadnjim trenucima utakmice uspjela pobijediti rezultatom 3:2.

Uz ovu prednost koju su ostvarili gostujućom pobjedom, Nijemcima se sada pruža još jedna prilika da se još više osvete Koemanu. Naime, njemački nogometni savez (DFB) donio je odluku da se domaća utakmica protiv Nizozemske odigra upravo u Hamburgu!

Utakmica će biti odigrana 9. rujna ove godine, a stadion u Hamburgu može primiti gotovo 52.000 gledatelja, što Nijemcima jamči sjajnu atmosferu pred domaćom publikom i eventualnu ovjeru odlaska na Europsko prvenstvo. Računa se da će većina gledatelja biti domaći navijači, jer zbog mjera opreza UEFA gostujućim navijačima prodaja vrlo simboličan kontingent ulaznica. Tako su primjerice Nijemci za utakmicu u Amsterdamu dobili paket od tisuću ulaznica, a interes je bio višestruko veći.

Nijemcima je itekako stalo da budu prvi u skupini, jer samo šest od deset pobjednika kvalifikacijskih grupa bit će nositelji skupina na samome prvenstvu Europe. Njemačka je i jedna od zemalja domaćina, ali svakoj je reprezentaciji u interesu da bude u što lakšoj skupini, a šanse za lakšu skupinu su veće ako je tvoja reprezentacija nositelj.

Video: /EURO 1988/ WEST GERMANY 1-2 HOLLAND
Kopirati
Drag cursor here to close