4R

Raskol u bh. nogometu: Pet premijerligaša formiralo pokret i pozvalo ostale

Predstavnici pet premijerligaša formirali su pokret kojeg su nazvali “4R”.
Sport / Nogomet | 18. 07. 2021. u 14:15 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Sarajeva, Slobode, Tuzla Cityja, Veleža i Željezničara sastali su se u Tuzli s ciljem da poboljšaju kvalitetu i regularnost Premijer lige Bosne i Hercegovine, za, kako su naglasili, dobrobit svih, od nogometnih klubova, navijača, javnosti i Nogometnog saveza BiH.

Predsjednik Sarajeva Damir Kasum obznanio je javnosti da su klubovi oformili pokret i nazvali ga "Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost nogometnog natjecanja u BiH", skraćeno "4R", prenosi Faktor.

Ovo je, pojasnio je Kasum, nastavak aktivnosti s ciljem osnivanja udruženja premijerligaša.

Na sastanku je usvojeno osam zaključaka, koje su na kraju potpisali Damir Kasum (Sarajevo), Elmir Šećerbegović (Sloboda), Almir Husić (Tuzla City) i Šemsudin Hasić (Velež), dok je predstavnik Željezničara sastanku svjedočio "online" i dao je odobrenje za potpis.

Svi ovi klubovi, osim Slobode, bojkotirali su i dva sastanka NS-a i premijerligaša, posljednji u petak u Sarajevu, čime se dao naslutiti raskol između Saveza i dijela premijerligaša.

Ovo su neki od zaključaka pokreta 4R.

  1. Inicijativa 4R poziva Nogometni savez Bosne i Hercegovine na otvoreni i transparentni dijalog putem sastanka s ciljem formiranja udruženja premijerligaša BiH kao što su predstavnici klubova udruženih u ovoj inicijativi već nekoliko puta pozivali.
  1. Pozivamo Borac, Leotar, Posušje, Radnik, Rudar, Široki Brijeg i Zrinjski da se pridruže inicijativi i priključe dijalogu FSBiH. Ovo nije politička, ni nacionalna inicijativa, a cilj je dobrobit svih klubova koji se takmiče u PLBiH.
  1. Inicijativa poziva bh. javnost da izraze svoju podršku formiranju udruženja.
  1. Zahtijevamo od NSBiH da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta. Neprihvatljivo je da se klubovi i njihovi predstavnici kažnjavaju nakon bilo kakvog prigovora, ili čak na osnovu toga što se međusobno sastaju.
  1. Pozivamo da se u što kraćem roku izvrši reforma sistema suđenja u Premijer ligi i nadzora nad radom sudaca. Posebno zahtijevamo da medijima i klubovima budu dostavljeni snimci sa svih kamera s kojih se snimaju utakmice.
  1. Neophodno je preispitati ugovor s generalnim sponzorom Premijer lige, koji je evidentno štetan za klubove. Primjer toga su LED paneli, kojima raspolažu pojedini klubovi i koji su uložili značajna sredstva radi ostvarivanja neophodnih finansijskih prihoda. Klubovima je onemogućeno da koriste svoje LED panele i nametnuto im je korištenje panela generalnog sponzora, ili značajno reduciranje prava na korištenje svojih.
  1. Dajemo punu podršku FK Mladost Doboj Kakanj u njegovoj borbi za pravdu.
  1. Zahtijevamo da predstavnici NSBiH do 2. 8. 2021. uspostave dijalog s predstavnicima inicijative 4R i započnu reformne procese u skladu s prethodnim tačkama. U slučaju da predstavnici NSBiH ne započnu dijalog, predstavnici inicijative će zatražiti pomoć od viših fudbalskih institucija u sklopu UEFA-e i razmotrit će proširenje bojkota saveza u sklopu utakmice Premijer lige.
Kopirati
Drag cursor here to close