Na udaru Sane i Gündogan

Rasistički incidenti u gledalištu za vrijeme utakmice Njemačka - Srbija

„Njih trojica su najprije vrijeđali (izbornika Joachima) Löwa i igrače te kritizirali stadion, da bi u drugom poluvremenu nastavili s rasističkim uvredama na račun Sanea i Gündogana – tri, četiri, pet puta, neprestano"
Sport / Nogomet | 22. 03. 2019. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačke nogometne reprezentativce Leroya Sanea i Ilkaya Gündogana na prijateljskoj utakmici Njemačka-Srbija „vrijeđala je manja grupa gledatelja", priopćio je Njemački nogometni savez (DFB). Zahvaljujući pomoći navijača, Savez je uspio pronaći kupca karata za mjesta na kojima su sjedili „oni koji su radili probleme". DFB je još jednom oštro osudio „svaki oblik rasizma, diskriminacije i nasilja".

Policija u Wolfsburgu priopćila je da istražuje incident koji se dogodio baš uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasizma (21.3), piše Deutsche Welle.

U petak je pak objavljeno da su indentificirana trojica muškaraca, starosti od 30 do 40 godina, te da je policija već pokrenula istragu protiv njih, piše Bild.
Informaciju je potvrdio policijski glasnogovornik Thomas Figge, koji je također kazao kako će rezultate istrage policija idućega tjedna predati državnom tužiteljstvu u Braunschweigu.

„Nitko im ništa nije rekao"

Njemački sportski novinar Andre Voigt, koji je na stadionu bio privatno s obitelji, objavio je na društvenim mrežama poslije utakmice da je bio svjedok verbalnih ispada trojice gledatelja koji su sjedili iza njega na tribinama.

„Njih trojica su najprije vrijeđali (izbornika Joachima) Löwa i igrače te kritizirali stadion, da bi u drugom poluvremenu nastavili s rasističkim uvredama na račun Sanea i Gündogana – tri, četiri, pet puta, neprestano", rekao je Voigt u izjavi za njemačku novinsku agenciju dpa.

  / Njemački sportski novinar Andre Voigt svjedočio je rasizmu protiv dvojice članova Elfa stranog porijekla

„U jednom trenutku sam pomislio: ako sada ništa ne kažem, neću moći spavati večeras. Iako je moja kćerka spavala s glavom u mom krilu, morao sam nešto reći", rekao je Voigt. „Ali čak i poslije toga se nastavilo – pa i do korištenja izraza kao što je 'Heil Hitler'. Šokiralo me je to što nitko drugi na tom dijelu tribina ništa nije rekao, ali je zato bilo onih koji su pokazivali da se slažu s tom trojicom."

Voigtove objave o incidentu na Twitteru i Facebooku izazvale su brojne reakcije. „Nisam mogao ni pomisliti da će to izazvati takav val reakcija – nisam spasio neko slatko mače, samo sam se usprotivio nekim idiotima", rekao je Voigt za dpa. „Bilo je tu mnogo poruka mržnje, ali prevladava broj pozitivnih reakcija."

Dugoročni problem

Njemačka reprezentacija se već dugo bori s malobrojnim, krajnje desnim, a u nekim slučajevima i otvoreno neonacističkim elementima među svojim navijačima. Oni predstavljaju poseban problem na gostovanjima ili turnirima u obližnjim zemljama.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj policajac Daniel Nivel završio je u komi kada su ga pretukli njemački huligani.

Uoči utakmice u Lilleu na Europskom prvenstvu 2016. njemački huligani su pozirali s ratnom zastavom Trećeg Reicha (Reichskriegsflagge) – zastavom oružanih snaga njemačkog carstva do 1921. godine, koja je, iako nije strogo nezakonita, motiv koji ekstremna desnica u Njemačkoj stalno koristi.

U rujnu 2017. nakon utakmice Češka-Njemačka u Pragu (1:2) dio njemačkih navijača skandirao je nacističke parole.

Slučajevi rasizma i ekstremizma krajnje desnice na utakmicama u samoj Njemačkoj su vrlo rijetki, no već i jedan pogled na bilo koji od privatnih štandova ispred stadiona na kojima se prodaju navijački rekviziti pokazuje kojoj su klijenteli oni namijenjeni. Ispred stadiona u Kölnu uoči utakmice s Francuskom u studenome 2017. tako su se recimo prodavale i ratne zastave Trećeg Reicha.

Kopirati
Drag cursor here to close