Zmajevi nisu uspjeli da osvoje bodove u Finskoj

Pukki u Tampereu s dva gola srušio Zmajeve

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u Tampereu u susretu 3. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo i poražena je sa 2:0 od Finske.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2019. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u Tampereu u susretu 3. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo i poražena je sa 2:0 od Finske.

Teemu Pukin maalit kaatoivat Bosnia-Hertsegovinan

Suomen ensimmäinen hyvä maalipaikka nähtiin vartin pelin jälkeen. Simon Skrabb pääsi pienen "flipperipallon" jälkeen laukomaan hyvästä paikasta lähietäisyydeltä. Vieraiden maalia vartioinut Ibrahim Sehic venyi kuitenkin kudin tielle. Viisi minuuttia myöhemmin Jere Uronen pääsi vierasjoukkueen rangaistusalueen sisään ja laukoi tulisesti vasemmalla jalallaan. Yritys suuntautui reilusti yli. Suomen peliä leimasi avausjaksolla ajoittain pieni hermostuneisuus.

Junak Finske bio je napadač Norwich Cityja Teemu Pukki koji je postigao dva gola - i 56. i 68. minuti.

U prvom poluvremenu meča u finskom Tampereu nije bilo previše uzbuđenja. Obje ekipe su igrale oprezno, a prvu priliku za BiH imao je Duljević u 27. minutu. Međutim, njegov šut je otišao preko gola. Deset minuta kasnije glavom preko gola šutirao je Edin Džeko. 

Najbolju priliku na ovom meču BiH je imala u 51. minuti kada je Duljević iz odlične pozicije šutirao pored gola Finaca. Domaći nogometaši počeli su ozbiljnije prijetiti bh. odbrani u drugom poluvremenu, uglavnom iz kontranapada. 

Finci su u drugom poluvremenu igrali mnogo bolje od BiH, čekali su svoje prilike, a to im se isplatilo u 56. minutu kada je Pukki nakon driblinga kojim je izbacio Šunjića, izašao sam pred vratara Šehića i postigao gol za Finsku. 

U 61. minutu gol za poravnanje mogao je postići Džeko, međutim finska obrana je blokirala njegov udarac. 

BiH je u tim trenucima pojačala napade, a finski nogometaši su ponovo prijetili kontranapadima. U 68. minutu Pukki postiže svoj drugi gol na ovom meču. Nakon što je  Bešić u napadu izgubio loptu, Finci su brzom tranzicijom u kontranapad kreirali novu priliku koju je iskoristio napadač Finske. 

Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, a ovim porazom naši nogometaši su se značajno udaljili od plasmana na europsko prvenstvo. 

Bh. izborniku Robertu Prosinečkom ovo je prvi poraz u službenim utakmicama otkako je preuzeo klupu Zmajeva.

Finska je skočila na drugo mjesto skupine J kvalifikacija za Euro i sada ima šest osvojenih bodova iz tri utakmice. BiH je pala na četvrtu poziciju s četiri boda iz tri odigrane utakmice. Inače, Zmajeve već u utorak očekuje utakmica četvrtog kola kvalifikacija protiv reprezentacije Italije u Torinu.

Rezultati by SofaScore
Kopirati
Drag cursor here to close