Günter Netzer

Prva velika njemačka zvijezda

Duga plava kosa, nadimak "Blonde" U to vrijeme Netzer je imao status jedne rock zvijezde.
Sport / Nogomet | 15. 07. 2018. u 09:56 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finale njemačkog Kupa lipnja 1973. godine. Igraju u Düsseldorfu Borussia Mönchengladbach i Köln.

Nakon devedeset minuta nema pobjednika, rezultat je 1:1. Hennes Weisweiler, (koautor "Čuda u Bernu" 1954. godine) trener Borussije, cijelu utakmicu na klupi drži Güntera Netzera. Netzera koji nije izdržao. Na kraju regularnog dijela utakmice će Netzer samovoljno zamijeniti Christiana Kulika koji od grčeva nije mogao stajati na terenu. Nekoliko dana prije utakmice Netzeru je preminula majka, a on je potpisao ugovor sa Real Madridom.

- Kratko sam informirao gospodina Weisweilera da ću sada ja igrati. Pojasnio je to tako jednostavno Netzer. Nakon samo tri minute upravo je Netzer strijelac gola za pobjedu Borussije, koja je tada u svojim redovima imala takve igrače kao što su Berti Vogts, Rainer Bonhof, Bernd Rupp, Jupp Heynckes ili recimo Horst Köppel. Družinu sa onog starog Bökelberga, predvodio je domaći dečko, lokalni frajer kako bismo mi rekli, Günter Netzer. Ta ekipa Borussije bila je sedamdesetih godina ono što je danas Bayern, sinonim za njemački nogomet.

Video: 

Pet titula prvaka, dva druga mjesta, tri DFB kupa, dva naslova u Kupu UEFA, finale Kupa prvaka 1977. godine. Sve je to osvojila Borussija u tom periodu. Uostalom, u tom periodu od 1970. do 1980. Borussija je igrala šest finala eurokupova. Navijači ovog kluba pamte veliku utakmicu kada su 1971. godine na svom terenu razbili Inter 7:1, ali je utakmica poništena jer je igrača Intera Boninsegnu neko pogodio nekim predmetom. Tu je i velika pobjeda 1975. godine u finalu Kupa Uefa protiv Twentea u gostima 5:1. Onog istog Twentea koji je te sezone u četvrtfinalu istog takmičenja izbacio Velež golom Nielsa Overwega u posljednjoj minuti revanša.

Tvorac te Borussije bio je upravo Weisweiler koji je krajem šezdesetih počeo slagati ekipu koja će postati najveći rival Bayerna. I ne samo to, ova Borussija će biti moćna opozicija vlasti, klub za koji navijaju progresivci, muzičari, ljevičari, književnici, umjetnici, buntovnici.

Video: 

Jedan od buntovnika bio je Netzer, igrač nevjerojatne brzine, tehnike, posebnog razumijevanja nogometne igre. Duga plava kosa, nadimak "Blonde" U to vrijeme Netzer je imao status jedne rock zvijezde.

- Često su me u to vrijeme kritizirali zbog moje duge kose. Međutim, ja nisam nikada nosio dugu kosu kako bih pratio modne trendove, već zato što sam bio mnogo ružan. Duga kosa je moje lice učinila atraktivnijim, tvrdi Netzer koji i danas ima dugu kosu. Netzer je prvi ugovor sa Borussijom potpisao za 160 tadašnjih "njemačkih maraka" i vrlo brzo se nametnuo kao velika zvijezda kluba, njemačke lige. Mediji su ga u to vrijeme opisivali kao " igrača koji je svjestan svojih kvaliteta, ali koji je jednako arogantan i koji ne poštuje nikoga.

Video: 

- Moram da trčim,  ali to radim nerado, makar bez lopte. Ne želim biti kao i svi ostalo igrači, da svi sličimo po igri jedni na druge. Ja imam sposobnost da uradim nešto posebno tokom utakmice, u posebnom okolnostima, volio se hvaliti Netzer

Sa reprezentacijom Zapadne Njemačke, Netzer je prvo osvojio titulu prvaka Europe 1972. godine, dvije godine kasnije i naslov svjetskog prvaka. Za ekipu Borussije, Netzer je igrao deset godina. Velika zvijezda, koja nije bila imuna na novac, skupe automobile, lijepe žene.

Jednom prilikom je Netzer svom menadžeru Helmutu Grashoffu rekao:

- Slušajte, ovako ovo više ne ide. Ja zarađujem četiri puta manje nego Beckenbauer, Maier i Müller u Münchenu, iako mi radimo isti posao. Znači, morate mi dopustiti da se bavim nekim drugim aktivnostima.

Video: 

I dobio je mogućnost, odnosno otvorio je disco klub, iako baš tom odlukom trener Weisweiler nije bio oduševljen. Lover’s Lane će postati kultno mjesto, u koje su znali svratiti najpoznatiji njemački igrači tog vremena, treneri, mnogi, ali ne i trener Weisweiler.

Video: 

Posebna priča iz tog vremena bilo je rivalstvo najvećih faca Borussije i Bayerna. Gledalo se ko kakav automobil vozi, čija je djevojka ili žena ljepša. Tako je Netzer uspio prodati Jaguara Beckenbaueru za 10.000 maraka. Franz će kasnije pričati kako je već prvog dana za volanom skupocjenog automobila shvatio kako ima problema sa kočnicama, pokretnim krovom, pa je po onoj staroj " iz ruke u ruku" odmah to isto auto prodao saigraču Overathu za 8000 maraka.

Video: 

- To je bio prekrasan britanski automobil, Franz je bio neznalica, prokomentarisao je tada u svom stilu Netzer. Sa trenerom Weisweilerom, koji je bio prijatelj njegovog oca, Netzer je imao neki poseban odnos. Nekada se znalo dogoditi da ne komuniciraju po nekoliko dana, ili su komunicirali preko saigrača po principu: " Prenesite Günteru da je trening sutra", a on je odgovorao:" Recite treneru da znam". Netzer je napustio Borussiju nakon finalne utakmice u Kupu, u ljeto 1973. Odlazi u madridski Real. Sa njim je tokom tri godine osvojio dva puta prvenstvo i dva puta kup. Na prvom treningu u Madridu je dobio jasnu poruku kako dugokosim igračima nema mjesta, da se mora ošišati.

- Ne mogu da igram bez duge kose, poručio je tadašnjem treneru Munozu.

 
 
 

Godine 1976. se seli u Švicarsku, gdje je igrao za Grasshopper iz Züricha i u kojem je završio igračku karijeru. Kasnije je bio uspješan menadžer Hamburga.1987. se oženio sa svojom sadašnjom ženom Elvirom, dugogodišnjim modelom, sa kojom ima jednu kćerku. Radio je dugo vremena kao stručni konsultant na njemačkom ARD kanalu, te je vlasnik jedne velike kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close