Finska

Prosinečki: Ovo je ključna utakmica

''Očekuje nas teška utakmica i može biti ključna u ovim kvalifikacijama. Zato bi nam pobjeda mnogo značila.''
Sport / Nogomet | 08. 06. 2019. u 11:21 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rana je faza kvalifikacija, pa treća utakmica ne bi trebala biti presudna, ali je u ovakvoj grupi, za reprezentaciju BiH izuzetna važna. Posebno nakon remija s Grčkom u Zenici. U svim kalkulacijama nakon što je obavljen ždrijeb kvalifikacijskih grupa, favoriti za plasman na Euro, Italija, Grčka, BiH, su uračunali bodove iz Finske, ali do tih bodova sigurno neće lako doći niti jedna od pomenutih reprezentacija.

Finci su u zvaničnoj utakmici posljednji put na domaćem terenu poraženi od Ukrajine 11. lipnja 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nakon toga su savladali Island, dva puta Estoniju, Maltu, Bjelorusiju, Mađarsku i Grčku, dok su remizirali s Turskom i Sjevernom Makedonijom. Mreža Finaca je netaknuta već sedam utakmica na domaćem terenu.

Teška utakmica

U tom periodu svakako da su vrijedne dvije pobjede u Ligi nacija, jedna protiv Mađarske, druga protiv Grčke. Izbornik Robert Prosinečki je svjestan težine posla, nema Pjanića, nema Kolašinca, važnih igrača. Izbornik je uvjeren kako se nitko u Finskoj neće naigrati. 

''Uspjeli smo da odradimo ono što smo planirali. Znali smo još nakon utakmice s Grčkom da na Pjanića nećemo moći da računamo protiv Finske i već tada smo počeli da razmišljamo tko bi mogao da ga zamjeni. Dobro smo se pripremili. Očekuje nas teška utakmica i može biti ključna u ovim kvalifikacijama. Zato bi nam pobjeda mnogo značila. Očekujemo dobar meč i nadamo se pozitivnom rezultatu. Finci su odlična selekcija, znamo uglavnom sve o njima. Gledali smo njihove posljednje utakmice. U Ligi nacija su bili odlični, odigrali su nakon toga jako dobru utakmicu protiv Italije. Znamo da su dobri, ali vjerujemo da ćemo mi biti na nivou i ostvariti željeni rezultat. Naravno da to neće biti lako. Uopće ne podcjenjujemo Finsku jer to je odlična reprezentacija'', naglašava Prosinečki koji je još jednom "prošao" kroz kvalifikacijsku skupinu J.

''Znamo svi dobro da je ovo teška grupa sa Italijom koja je propustila Svjetsko prvenstvo i koja je favorit. Između Grčke, Finske i nas se traži drugi putnik na Euro. U nogometu se mnogo stvari dešava mimo očekivanja pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati u ovoj skupini. Ja sam i ranije naglašavao da je ovo jedna od ključnih utakmica. Ja sam optimista i vjerujem kako možemo pobijediti Finsku, kako na kraju možemo otići na Euro'', dodao je izbornik.

Finska je nakon uspješnog nastupa u Ligi nacija, kvalifikacije za Euro otvorila najtežim mogućim gostovanjem u Italiji. U Udinama su poraženi 2:0, ali se Azzuri nisu naigrali. Nisu niti mogli jer je izbornik Finske svoj gol branio svim raspoloživim snagama, petoricom u zadnjoj liniji. Nakon toga je Finska prošla još jedno gostovanje, Armeniju je nadigrala 2:0, formacijski je izgledala ipak nešto malo otvorenije.

Više rizika

Igraju na domaćem terenu pa nekako po logici stvari svi očekuju da će Finci ipak preuzeti malo više rizika, ali poznajući njihov mentalitet oni su spremni prilagoditi se igri protivnika, svjesni činjenice da u postavi reprezentacije BiH nema Pjanića. To u prijevodu znači da bi mogli prepustiti posjed lopte izabranicima Roberta Prosinečkog, da će probati zatvoriti „koridore“ do Džeke, eventualno da probaju nekim visokim izlaskom stvoriti dodatne probleme BiH. 


''Riječ je o jakom protivniku kojem ipak nedostaje nekoliko igrača. Ali imaju toliko kvaliteta da nam mogu pružiti dosta otpora. Nadam se da će utakmica biti dobra i da ćemo biti zadovoljni. Najbitnije je da se fokusiramo na našu igru i taktiku i da mi kontroliramo sredinu terena kako bi mogli zadržati brze krilne igrače BiH. Znamo i koliko su snažni, kvalitetni. Nedostaje Pjanić, ali svejedno je tu puno kvalitetnih igrača, tu je i Džeko koji je, također, jako snažan. Važna utakmica, ali ne odlučujuća za kvalifikacije. Ipak, nadam se da ćemo sutra pred punim stadionom pobijediti i prestići BiH na tabeli'', mišljenja je Finski izbornik Markku Kanerva.

Kopirati
Drag cursor here to close