Zbog natjecateljskog segmenta

Prosinečki: Liga nacija je bolje rješenje od prijateljskih utakmica

Prosinečki ističe da je Liga nacija mnogo bolje rješenje od prijateljskih utakmica jer sadrži takmičarski segment.
Sport / Nogomet | 12. 11. 2018. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki u intervjuu za Europsku nogometnu federaciju (UEFA) osvrnuo se na novo natjecanje Ligu nacija.

Prosinečki ističe da je Liga nacija mnogo bolje rješenje od prijateljskih utakmica jer sadrži natjecateljski segment.

''U Ligi nacija se igra natjecateljski, imaju grupe, bodovi i sigurno je mnogo zanimljivije. Sigurno je da se radi o zanimljivom natjecanju. Ljudi to prepoznaju, drugačije su utakmice od prijateljskih. Igračima je psihološki bolje igrati ovakve utakmice, u podsvjesti je puno zanimljivije kada su bodovi u pitanju'', kazao je Prosinečki.

Ističe da BiH u grupi Lige nacija igra protiv odličnih selekcija Austrije i Sjeverne Irske.

''Naša grupa ima odličnih reprezentacija, Austrija je reprezentacija koja napreduje, nisu bili na SP-u ali imaju igrače i ostvaruju pomak. Sjeverna Irska godinama igra isti sustav, malo im je falilo da se kvalificiraju na SP. To su jake reprezentacije i nimalo lagana grupa, do kraja će biti neizvjesno. Vjerujemo da to možemo, meni bi sve osim odlaska na Europsko prvenstvo bio neuspjeh'', kazao je selektor BiH.

Smatra da je za reprezentaciju BiH svaka utakmica značajna, jer pobjede donose napredak na FIFA rang listi, a novi igrači u reprezentaciji se uigravaju i dobivaju priliku za dokazivanje.

''Mislim da BiH ima talente, dobre igrače, ali rijetko je išla na završna takmičenja. Svaka utakmica je bitna jer mislim da možemo ići na Europsko prvenstvo. Ovo je nova generacija bh. igrača, ima dosta talenta koji uz nekoliko starijih i iskusnih igrača mogu napraviti uspjeh. Dobro smo krenuli, dižemo samopouzdanje i radimo na odlasku na veliko natjecanje'', objašnjava Prosinečki.

Dodaje da većina bh. reprezentativaca ima kontinuitet u svojim klubovima, standardni su i imaju minutažu na utakmicama, što je veoma bitno i za njihove nastupe u dresu reprezentacije, te da je kapetan reprezentacije BiH Edin Džeko sigurno jedan od najboljih centarfora svijeta.

Okupljanje repke u Beču

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Beču gdje će se pripremati za predstojeće susrete sa Austrijom i Španjolskom, koji se igraju 15. i 18. studenog.

"Zmajevi" u četvrtak na bečkom stadionu "Ernst-Happel"  protiv domaće selekcije igraju posljednji susret u Ligi nacija (B-liga/Treća grupa), dok se tri dana kasnije u prijateljskom meču u Las Palmasu sastaju sa Španjolskom.

Izbornik Robert Prosinečki ističe "da je Austrija kvalitetan protivnik koji će sigurno probati doći do pobjede, ali da  ne smatra da je favorit u meču protiv BiH". 

''Znamo koji je naš cilj, želimo ostati prvi u grupi u Ligi nacija, a nakon toga nas očekuje teška i nadamo se za reprezentaciju BiH dobra utakmica protiv Španjolske.  Austrijanci većinom igraju u Bundesligi, znaju da bi im pobjeda mnogo značila i sigurno je da će nas napasti. Naša filozofija nije obrana, pokušat ćemo odigrati dobro i ostavariti rezultat koji će nam osigurati prvo mjesto u grupi. U Austriji nas očekuje odlična atmosfera i vjerujem da naši igrači neće pokrvatiri ovo što su do sada uradili'', kazao je Prosinečki. 

Za predstojeće susrete izbornik neće moći računati na ozlijeeđene Asmira Begovića i  Gorana Zakarića. Vratar  Begović ozlijedio je  ligament palca, dok je kod veznog igrača  Zakarića iščašen ligament ramena. Zbog toga Prosinečki je naknadno pozvao vratara Maribora Kenana Pirića. 

Na ranije objavljenom popisu nalaze se dva nova igrača -  Amer Gojak iz Dinama i Ermedin Demirović iz Sochauxa, koji su do sada nastupali za mladu reprezentaciju BiH. 

Popis  igrača za susrete sa Austrijom i Španijom: 
-vratarii: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Vedran Kjosevski (Željezničar) i Kenan Pirić (Maribor);
- obrana: Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin    Zukanović (Genoa), Eldar Ćivić (Sparta Prag) i Bojan Nastić (Genk);
- vezni red: Muhamed Bešić (Middlesbrough), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus),     Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Sanjin Prcić (Levante), Amer Gojak (Dinamo) i Deni Milošević (Konyaspor);
- napad: Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Riad Bajić (Basaksehir) i Ermedin Demirović (Sochaux). 

Nakon tri odigrana susreta u B-ligi  reprezentacija BiH zauzima prvo mjesto u Trećoj grupi s maksimalnih devet bodova, druga je Austrija sa tri (utakmica manje), a treća Sjeverna Irska bez bodova (utakmica manje.). 

Ako osvoji prvo mjesto u grupi reprezentacija BiH će se plasirati u viši rang natjecanja - A-ligu, dok će  sa pobjednicima ostale tri grupe iz B-lige igrati play off  za mjesto na Europskom prvenstvu 2020. godine, ukoliko ne uspiju osigurati kroz nastupe u kvalifikacijama.   

Kopirati
Drag cursor here to close