Iz ponora do vrha

Prije 15 godina trebali su bankrotirati, a danas su pravi Milijunaši

Povijest bilježi datum 14. ožujka 2005. godine, a neki izvori govore kako je postupak za pokretanje bankrota Borussije Dortmund već bio poslan.
Sport / Nogomet | 14. 03. 2020. u 22:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  AP Photo / dpa / Borussia Dortmund jedan je od svjetskih nogometnih brendova

Njemačka nogometna javnost nije mogla vjerovati što se događa, njihov velikan i jedan od najvećih klubova u povijesti te povijesno bogate nogometne zemlje bio je za dlaku udaljen od gašenja.

Povijest bilježi datum 14. ožujka 2005. godine, a neki izvori govore kako je postupak za pokretanje bankrota već bio poslan.

Ta vijest bila je - Borussia Dortmund se gasi, klub će proglasiti stečaj, a vodstvo Bundeslige izbacit će ih u neke od amaterskih liga preko kojih će pokušati izboriti povratak na stare staze.

Ipak, najvažije od svega je to da je klub nekim čudiom opstao, a s vremenom postao ono zbog čega danas s punim pravom mogu opravdati nadimak koji im je dodijeljen još u prošlom stoljeću – Milijunaši.

Iako je sve pomalo misterioznao, ipak je sve u tome bilo legalno. Skupina investitora, čija imena nikada nisu služebeno bila poznata široj nogometnoj javnosti, odlučila je spasiti klub.

Bankovne garancije, detaljni financijski planovi koji uključuju nekoliko desetaka dionika izvan i oko kluba, a jasno je da su "zaigrala" i privatna sredstva tih istih investitora... Sve je to razlog zašto i danas imamo mogućnost gledati klub kao što je Borussia Dortmund.

U razmaku od 15 godina puno se toga dobroga dodgodilo za žuto-crne.

Klub se prvo malo po malo ustalio u gornjem dijelu ljestvice, zatim se okrenula klupska politika u kojoj su priliku dobili neki mladi, do tada ne baš pretjerano poznati nogometaši, a povrh svega ovaj zahtjevan projekt povjeren je mladom i talentiranom treneru koji je prethodno jako dobar posao radio u Mainzu. Riječ je, naravno, o Kloppu.

Danas je Borussija neupitan svjetski brend, poznat relevantnoj nogometnoj javnosti. Sinonim za uspjeh,  klub koji pronalazi talenate i od njih stvara velike zvijezde. Sinonim su Milijunaši i za bezuvijetnu ljubav navijača koji su u stanju napraviti najveći spektakl u svijetu nogometa.

Voljeli li ih ili ne, ne možete ostati ravnodušni kada vidite Žuti zid. Ti navijači uistinu su 12. igrač svoje momčadi, a uz svoje igrače bili su i kada su oni bili na samome dnu, baš kao što su tu danas kada su njihovi ljubimci izvrsni.

Igrači koji su zadnjih godina ostavili traga, svima su poznati. Nekada Gotze, Reus, Lewandowski, a danas Sancho, Haaland i Reyna... Jednostavno, našli su recept i očito je da ga ne kriju ljubomorno poput Coca Cole, ali se on teško može kopirati.

Borussija je danas 12. najbogtiji klub na svijetu, u njemačkom prvenstvu nalaze se na drugom mjestu s četiri boda manje od vodećeg Bayerna, dok su u Ligi prvaka ove godine pokleknuli u četvrtfinalu, jer je PSG s ukupnih 3:2 iz dvije utakmice prošao dalje.

Kako god, čini se da straha za ovu momčad više nema. Trenutačna situacija je sjajna, budućnost zagarantirana, a prošlost jedna od najvećih i najtrofejnijih u njemačkom nogometu.

Kopirati
Drag cursor here to close