Rudi Gutendorf

Preminuo njemački trener iz Guinnessove knjige rekorda

Rudi Gutendorf je kao trener ostavio traga i u svojoj domovini Njemačkoj. U prvoj sezoni Bundeslige 1963/64 je s klubom Meidericher SV (kasnije MSV Duisburg) postao viceprvak Njemačke.
Sport / Nogomet | 15. 09. 2019. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Uvijek s osmijehom: Rudi Gutendorf 

Rudi Gutendorf, trener koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, umro je u subotu u 93. godini života, priopćila je njegova obitelj.

Gutendorf je rođen u gradu Koblenzu, a njegova neobična karijera trenera vodila ga je na čak 55 trenerskih postaja u 32 države na pet kontinenata. Zbog toga je dobio nadimak "Rudi Rastlos" (u slobodnom prijevodu 'Rudi koji ne staje').

Nogomet je igrao za TuS Neuendorf, s kojim je jednom stigao do polufinala njemačkog prvenstva (1948.), puno prije uspostave Bundeslige.

Zbog svojih zasluga za nogometni sport, dva puta je odlikovan najvišim državnim priznanjem Njemačke.

"Čitavoga života nisam se bavio ničim osim nogometa. To mi je postalo zanimanje i ja sam volio svoj posao", kazao je jednom Gutendorf. O tome je napisao i knjigu "S nogometom oko svijet", koja je izišla 2002. godine, piše Bild.

Iako kao nogometaš nije imao posebne uspjehe, a igrao je ponajviše u nižim ligama, njegov je trenerski put postao uistinu impresivan.

Trenirao je klubove i reprezentacije manjih zemalja, kako bi stekao određeno iskustvo i prepoznatljivost.

Foto: Imago / Gutendorf 1973. godine, kao trener kluba TSV 1860 München 

Ostalo je zabilježeno da je kao izbornik predvodio nacionalne vrste zemalja koje u nogometu ne znače mnogo, primjerice Bermuda, Bocvana, Grenada, Nepal, Trinidad i Tobago, Samoa...

Raniji predsjednik FIFA-e Joseph Blatter nazvao je jednom prilikom Gutendorfa trenerom koji razvija nogomet, upravo radi njegova angažmana u zemljama gdje se nogomet razvijao.

Međutim, kao izbornik Čilea, 1974. godine bio je na dobrome putu da ovu reprezentaciju odvede na Svjetsko prvenstvo, ali je nakon vojnog puča morao napustiti tu južnoameričku zemlju i sve je ostalo samo san za njega kao trenera.

Rudi Gutendorf je kao trener ostavio traga i u svojoj domovini Njemačkoj. U prvoj sezoni Bundeslige 1963/64 je s klubom Meidericher SV (kasnije MSV Duisburg) postao viceprvak Njemačke. Bio je pritom poznat kao trener koji uspjeh gradi na obrani.

Jednom je s ponosom kazao kako se njegova tehnika udvajanja protivničkog napadača i danas primjenjuje.

U sezoni 1968/69 Gutendorf je na zimskoj pauzi preuzeo Schalke, koji se tada nalazio na pretposljednjem mjestu tabele. Na kraju ih je doveo na sedmu poziciju i u finale njemačkog kupa, koje su izgubili rezultatom 1:2 od prvaka Bayerna iz Münchena.

Trenirao je i VfB Stuttgart, Hamburger SV, Real Valladolid te TSV 1860 München, ali i zemlje kao što su Tonga, Tanzanija, Fidži, Mauricius, Antiqua i Barbuda, Ruanda, Zimbabve i druge.

Kopirati
Drag cursor here to close