José Luis Brown

Umro argentinski heroj s Mundijala 1986. : "Tata" igrao sa slomljenim ramenom!

Ostao je upamćen po kalvariji na utakmici za naslov prvaka svijeta 1986. protiv Njemačke, koju je odigrao do kraja s iščašenim ramenom.
Sport / Nogomet | 13. 08. 2019. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture-alliance / dpa / Brown postiže gol vrataru Toniju Schumacheru

Jose Luis Brown, zvani Tata, bivši branič reprezentacije Argentine koji je po završetku igračke karijere postao trener, umro je u 62. godini života.

Ostao je upamćen po kalvariji na utakmici za naslov prvaka svijeta 1986. protiv Njemačke, koju je odigrao do kraja s iščašenim ramenom.

"Odmah nakon sudara osjećao sam nepodnošljiv bol. Bilo je baš strašno, užasno. Doktor mi je prišao, a ja sam mu rekao: Da ti nije palo na pamet da me vadiš iz igre! Napravio sam rupu nasred dresa tako da sam odgrizao komad s njegove prednje strane i do kraja utakmice sam unutra držao palac. S tako improviziranom bandažom i rukom u tom položaju uspio sam izdržati do kraja utakmice. Prošao sam kroz toliko teških situacija u životu i što bih sada trebao - napustiti teren u finalu SP-a zbog udarca u rame? Jeste li ludi?!"

Brownovo junaštvo u finalu SP-a '86 i u konačnom trijumfu Argentine u sjeni je Maradoninih čarolija na turniru u Meksiku, ali ovaj tragični povod ujedno je i prilika da se podsjeti na njegov podvig i veliku žrtvu kojom je pridonio svjetskoj tituli svoje reprezentacije, piše Index.hr.

Foto: Mundo Albiceleste / Jose Luis Brown, zvani Tata

Argentinski heroj škotskog porijekla nije trebao ni otići na SP. Jer tog ljeta još uvijek se oporavljao od teške ozljede koljena koju je dobio dvije godine ranije. Ali izbornik Carlos Bilardo prvo ga je u posljednji tren uvrstio na popis, a zatim ga postavio u prvu momčad samo dan prije prve utakmice. I jedno i drugo napravio je na štetu Daniela Passarelle, legende argentinskog nogometa i kapetana reprezentacije koja je osam godina ranije osvojila SP. Zato je Brown bio pod posebnim povećalom, ali na nevjerojatan i neočekivan pritisak reagirao je fenomenalno.

Na pobjedničkom pohodu Argentine do svjetskog naslova odigrao je sve utakmice i sve minute, a u finalu je postigao i svoj jedini gol za reprezentaciju, kojim je Argentina protiv Njemačke povela 1:0. Na kraju je pobijedila 3:2 i uzela naslov, a junak Brown čudesno je izdržao do kraja meča iako je trpio stravičnu bol.

Finale: Estadio Azteca, Mexico City, 29. lipnja 1986. godine

Nakon što je José Luis Brown pred 100.000 gledatelja na stadionu Azteca u Meksiku u 23. minuti igre postigao vodeći zgoditak za Argentinu, na 2:0 povisio je Jorge Valdano (56.).

U drugom su poluvremenu na 2:2 poravnali Karl-Heinz Rummenigge (74.) i Rudi Völler (81.), da bi u 84. minuti utakmice Jorge Burruchaga postigao treći, pobjednički pogodak za Argentinu.

Diego Armando Maradona nakon razočaranja u Španjolskoj 1982., bio je na vrhu svijeta. Uzeo je naslov i proglašen je najboljim igračem Prvenstva.

Argentina: Pumpido, Brown, Cuciuffo, Ruggeri, Olarticoechea, Giusti, Batista, Maradona, Enrique, Burruchaga, Valdano.

Njemačka: Schumacher, Jakobs, Berthold, K.H. Förster, Briegel, Brehme, Matthäus, Magath (Hoeness 63), Eder, Rummenigge, Allofs (Völler 46).

Video: 1986 WORLD CUP FINAL: Argentina 3-2 Germany FR
Kopirati
Drag cursor here to close