Zlatna rezerva vol. 32

Predzadnja prilika za iznenađenje

Iako se činilo da svi favoriti šepaju i da nema šanse da neki ne ispadne sa Mundijala još u skupini, nakon sinoćnjeg prolaska Argentine čini se da će svi ipak proći dalje. Dobro, Južna Koreja ima priliku izbaciti Njemačku, ali…
Sport / Nogomet | 27. 06. 2018. u 08:46 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja je plakala, prednjačila je zvijezda Heung-Min Son, čije su suze obišle svijet. Nakon emotivnog pražnjenja, danas Korejci imaju priliku u velikom stilu otići sa Svjetskog prvenstva i ostaviti neizbrisiv trag – i to na način da sa sobom povuku i Njemačku! No, ne samo to, njih još uvijek drži i teorija po kojoj pobijede li Njemačku, po mogućnosti s malo osjetnijom razlikom, mogu dalje kao drugi! Naravno, uz razna poklapanja,prije svega da Meksiko razbije Švedsku.

Svi još uvijek mogu vidjeti osminu finala

Nakon, pak, njemačkog emotivnog pražnjenja, nakon onog gola Kroosa u zalasku sučevog vremena, čini se da će pobijediti Elf Korejcima biti najteža moguća misija na ovom svijetu. Jer, slično kao što se Argentini nenadano ukazala druga šansa (jadna Nigerija im ju je dala, pa oni izbacili baš tu istu Nigeriju), tako su i Nijemci iz ponora najednom postali opet realni novi svjetski prvaci.

To, naravno, ne znači da su njemačke boljke preko noći zacijelile, kao što nisu niti argentinske, ali sigurno je da je diskutabilno samopouzdanje momčadi poraslo. Sva ta emocionalna pražnjenja zapravo pune momčadi samopouzdanjem, po starom principu na kojem počiva fizika – energija samo prelazi u drugo stanje.

Kako, kvragu, izbjeći Brazil?

Njemačka je favorit, velika nogometna javnost očekuje njezin prolaz, ali postavlja se ključno pitanje – mogu li Nijemci do prvog mjesta i na taj način izbjeći projektiranu utakmicu osmine finala s Brazilom? Kao prvo, Njemačka nema pravo na neriješeno, jer u tom slučaju ovise o Meksiku i Švedskoj. Švedi imaju tri boda i njihovo neriješeno, ako se poklopi s Njemačkim, ide na pripetavanje, u kojem trenutačno bolje stoji Njemačka, zbog međusobnog omjera, makar imaju istu gol razliku 2:2. Međutim, remizira li Njemačka s Južnom Korejom, a Švedi pobijede Meksiko, onda idu dalje Švedska i Meksiko, s tim da bi Šveđani vjerojatno išli dalje kao prvi.

Dabogda im'o, pa nem'o!

U najrealnijem raspletu (i po onome što misle bookieji), Njemačka osvaja šest bodova trijumfom nad indisponiranim Korejcima, koji su, makar imaju malu šansu za prolaz,  već čekirali karte i spakirali kufere, a veliku borbu će danas voditi Meksiko i Švedska. Tu Meksiko ima jedan mali problem, koji se može pokazati ključnim – oni u ovoj utakmici itekako imaju što izgubiti!

Naime, proslavivši pobjedu protiv Južne Koreje Meksikanci su se već vidjeli u drugom krugu. I tu govorimo o tom emocionalnom pražnjenju, ali na drugi način – ono kad imaš šest bodova i kontaš da si već prošao, a onda matematika kaže da ako izgubiš od Švedske, pogotovo ako te Švedi pobijede sa dva razlike, a Nijemci tamo razvale Koreju, ti letiš s prvenstva ravno doma!

Hoće li odlučivati fair-play?

Dakle, mogućnost da na kraju tri reprezentacije imaju po šest bodova i dalje je velika, a u tom krugu gledat će se prvo gol razlika, pa tek onda međusobni omjer. Teorijski to znači – baci li se Švedska na glavu i „ubije“ Meksikance, te ako Njemačka utrpa dva, tri gola Koreji – prolaze Švedska i Njemačka, a o prvom mjestu odlučit će također gol razlika.

Naravno, Meksikanci su dovoljno iskusni da znaju odigrati na rezultat, a njih dalje u osminu finala iz ove skupine vodi i neriješeno sa Švedima. I tako, a i u slučaju pobjede, Meksiko ide dalje kao prvi, a onda se sve otvara Njemačkoj da ode dalje kao druga – ravno na Brazil.

I da, iako, kao što ste već skužili, sve četiri momčadi zapravo imaju pravo nadati se prolazu, ta osmina finala Brazila i Njemačke, te vjerojatni ogled Meksika i Švicarske u osmini finala čine se kao najrealnija opcija. No, imamo jedan problem, lopta je zbilja okrugla – to čak ni ravnozemljaši uopće ne spore!

Kopirati
Drag cursor here to close