Rudarsko dijete

Pred vratima je Uniteda, a kao dijete pio, pušio i krao po dućanima

Djetinstvo ovog poljskog napadača bilo je sve samo ne idealno. Njegov otac napustio je obitelj prije nego li je on krenuo u osnovnu školu, a sa svega šest godina pušio, pio i krao po dućanima.
Sport / Nogomet | 08. 04. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Arkadiusz Milik (Napoli)

Manchester United će ovoga ljeta sigurno pokušati dovesti vrhunskog centarfora.

Od odlaska Romelua Lukakua u Inter, Crveni vragovi ostali su bez istinske devetke u svojoj momčadi, a Ole Gunnar Solskjaer ovog ljeta na vrhu popisa želja istaknuo je jedino ime - Arkadiusz Milik.

Djetinstvo ovog poljskog napadača bilo je sve samo ne idealno. Njegov otac napustio je obitelj prije nego li je on krenuo u osnovnu školu, a neke informacije koje donosi engleski The Sun govore kako je Milik sa svega šest godina pušio, pio i krao po dućanima.

Kao što romatičnoj filmskoj priči dolikuje, spasio ga je jedan poljski trener, koji ga je zamijetio na jednom školskom igralištu te mu je upravo on najviše pomogao u tome da danas postane ono što je – uspješan profesionalni nogometaš.

Ime tog čovjeka, koji je Miliku puno više od nekadašnjeg trenera, je Sławomir 'Moki' Mogilan.

"Moki mi je spasio život"

“Kao dijete bio je iznimno drzak. Krao je po dućanima čokoladice, a čak ga se moglo vidjeti i s cigaretom u ustima”, rekao je Moki u razgovoru za španjolski As.

Nikada nije skrivao da navija za Manchester United, a prije nego li je potpisao za Napoli, odnosno Ajax, svoju je priču ispričao poljskim medijima

“Moki mi je spasio život”, rekao je tadašnji napadač Bayer Leverkusena.

2011. godine Milik je bio na korak od ostvarenja svih svojih snova. On je tada branio boje poljskog drugoligaša Razwoj Katowicea, a prije nego li se tog ljeta priključio kultnom poljskom klubu Górnik Zabrze, odradio je jednotjednu probu u Tottenhamu.

Trener Pijetlova tih je godina bio Harry Redknapp, ali iako je glasio kao netko tko je voli davati priliku mladim igračima, njegova je procjena bila kako Milik tih godina nije bio spreman na iznimno zahtjevan otočki nogomet.

Igračev agent dobio je od Tottenhama 100 tisuća eura samo kako bi klubu nastavio nuditi tako mlade i talnetirane igrače, ali jasno je da on u svojoj bilježnici više nije imao nikoga tko je imao tako veliki potencijal kao Arkadiusz.

Nadugo nakon odbijenice Pijetlova, Milik je imao priliku otići u tadašnjeg drugoligaša Reading, ali su i oni “preskočili” mladog Poljaka koji je onda odlučio vratiti u rodnu zemlju gdje je jedino već spomenuti Gornik bio spreman platiti “kakvu-takvu” odštetu za ovog talentiranog mladića (75 tisuća eura).

Foto: Getty Images / Milik u dresu Ajaxa

Dolazak u Bundesligu

U svojoj prvoj sezoni u poljskoj Ekstraklasi Milik nije nešto naročito došao do izražaja, ali je u potpunosti eksplodirao dogodine u sezoni 12./13..

Njegovih osam pogodaka u 15 nastupa bilo je dovoljno da ga ozbiljnije kranu pratiti razni europski velikani, a najbrži u reakciji pokazali su se čelnici Apotekara koji ga dovode u svoje redove za 2,5 milijuna eura već u siječnju 2013. godine.

Jasno, nije Milik odmah dobio priliku u prvoj momčadi, a odmah na ljeto Apotekari su ga poslali na jednogodišnju posudbu u Augsburg, piše Germanijak.hr.

Odigrao je Milik jednu pristojnu sezonu, ali tada je ostavljao dojam kao netko tko ne pokazuje sve što može pa su čelnici Bayera zaključili kako bi za mladog napadača možda bilo najbolje da ga ponovno pošalju na jednu posudbu.

Pojavio se potom Ajax, a upravo je u dresu Kopljanika pokazao svu raskoš svog talenta. Prvu godinu provje je na posudbi, da bi odmah sljedećeg ljeta (početak sezone 15./16.) Nizozemci otkupili njegov ugovor za 2,8 milijuna eura.

Najveći nizozemski klub za njega je imao spremnu ulogu, a to je dres s brojem devet i mjesto u početnih 11.

Na Poljaka su gledali kao zamjenu za islandskog napadača Kolbeinna Sigþórssona koji je tog istog ljeta napustio klub u transferu vrijednom tri milijuna eura prešao u redove Nantesa.

Ajax ga nije mogao zadržati

Nadalje, tih je godina dio kultnog kluba bio i legendarni Dennis Berkamp, a upravo je njega Milik nebrojeno puta naglašavao kao osobu od koje je najviše naučio:

“Bolji sam igrač danas nego prije nego što sam došao u klub, a naravno da veliku ulogu u tome ima Berkamp. On je uvijek prisutan, uvijek nam želi pomoći. Čak nekad i nakon treninga ostane s nama kako bi još malo radili na udarcima iz daljine i zvaršnici”, rekao je Poljak 2016. godine u razgovoru za ELF Voetball.

U zemlji tulipana proveo je svega jednu sezonu. Razlog? Ajax jednostavno nije mogao reći ne brojnim bogatim ponudama europskih velikana. Spominjao se Milan, Dinamo Kijev je za njega spremio ogroman ugovor, tu je bila i Bologna…

Ipak, najkonkretniji i najbrži od svih bio je Napoli pa je tako za 32 milijuna eura Milik preselio na San Paolo.

Tog su ljeta De Laurentiis i ostatak društva ostali bez Gonzala Higuaina koji je zabio bodež u srce svim navojačima Napolija te je u transferu vrijednom 90 milijuna eura postao novi igrač Stare dame, a poljski napadač bio je predodređen da postane netko zbog koga će Pipitino ime biti jako brzo zaboravljeno.

Krenuo je Milik odlično, zabijao je kao na pokretnoj traci, ali teška ozljeda prednjeg križnog ligament na utakmici između Poljske i Danske vratila ga je tri koraka unazad.

Malo po malo, Milik se vratio u stopostotnu spremu, a ove je sezone u 22 nastupa u svim natjecanjima zabio 12 pogodaka. Iako njegov Napoli igra puno lošije nego prethodnih sezona, njegove realizatorske sposobnosti nisu se smanjile, a sve je to jasno i čelnicima Uniteda koji svakim danom sve više razmišljaju o njegovom dovođenju.

Budući da je Napoli, baš kao i velika većina klubova diljem svijeta, u velikim financijskim problemima, Milik bi se mogao naći na “korona popustu”, pogotovo kada se zna da su ove zime već kupili Andreu Petagnu koji bi mogao postati njihova udarna igra u nadolazećim sezonama.

Bilo kako bilo, United je ovog ljeta odredio svoju glavnu metu, a cifra od 40 milijuna eura, koliko ga vrednuje Transfermarkt, mogla bi biti nešto manja radi cjelokupne situacije u svijetu.

Doduše, u siječnju se također pisalo da ga želi tim s Old Trafforda, ali sve je ostalo na pričama.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close