Carlos Valderrama

Postane li Kolumbija svjetski prvak, nogometna legenda se šiša na nulu!

"Spreman sam se ošišati do kože. Mi smo se na svjetsko prvenstvo plasirali praktično u zadnjem trenutku. Moramo iskoristiti i najmanju šansu", kazao je Valderrama za "El Tiempo".
Sport / Nogomet | 08. 03. 2018. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carlos Valderrama (56) je najbolji kolumbijski nogometaš svih vremena, ali ga većina ljubitelja nogometa pamti po njegovoj osebujnoj kovrčavoj kosi, koja je (p)ostala njegovim zaštitnim znakom.

I upravo je spreman žrtvovati ono na što ponajviše pazi u svome životu - ukoliko Kolumbija postane svjetskim prvakom u Rusiji.

"Spreman sam se ošišati do kože. Mi smo se na svjetsko prvenstvo plasirali praktično u zadnjem trenutku. Moramo iskoristiti i najmanju šansu", kazao je Valderrama za "El Tiempo".

Za kolumbijske igrače gotovo da ne može postojati veća motivacija u ostvarenju toga sna, jer je nezamislivo da Valderrama jednoga dana ugledate bez njegova ''busena'' na glavi. Ćelavi Valderrama zasigurno bi se istoga trenutka našao na udarnim mjestima svih relevantnih medija u svijetu, a samim tim i svih drugih.

Ovaj kultni nogometaš iz 90-tih godina predvodio je Kolumbiju kao kapetan na tri svjetska prvenstva od 1990. do 1998. godine, ali nikada se nisu približili osvajanju titule.

Valderrama je pripadao slavnoj generaciji kolumbijskog nogometa, ali je u sebi imao i sve one karakteristike južnoameričkih igrača, koji brojnim trikovima i podvalama pokušavaju zavarati i protivnika i suce. Jedna od legendarnih scena sa Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji je ona iz utakmice između Njemačke i Kolumbije u Milanu, podsjeća njemački Bild.

Bilo je to u fazi turnira po skupinama, a u jednom bezazlenom duelu s Klausom Augenthalerom kolumbijski je kapetan pao kao ustrijeljen. Njemačkim igračima ništa nije bilo jasno, a Valderrama je iznesen s travnjaka. Nakon samo nekoliko sekundi na nosilima uz aut liniju, vratio se trkom u igru kao da se nikada ništa nije dogodilo. Do kraja utakmice čak je uspio namjestiti Rinconu izjednačujući gol za konačnih 1:1.

Valderrama se često druži s Maradonom, vjerojatno najvećim nogometnim mangupom i majstorom podvala. Njih su dvojica vjerojatno i najpoznatiji nogometaši starije generacije iz tog dijela svijeta, ne računajući neke brazilske čarobnjake koji su ovjekovječili povijest nogometa i svjetskih prvenstava.

Pogledaju li se šanse Kolumbije na kladionicama na osvoji Svjetsko prvenstvo u Rusiji, manja je vjerojatnost da će Valderrama morati šišati svoj zaštitni znak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close