Zlatna rezerva Vol. 29

Počinju kalkulacije...

Današnjim mečevima u skupinama A i B počinje treće kolo i rasplet po grupama. I dok se u skupini A manje, više ne zna samo onaj koji će biti prvi, u grupi B je situacija malo kompliciranija
Sport / Nogomet | 25. 06. 2018. u 09:16 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eto, došli smo i do konačnog raspleta prvog dijela SP-a. U naredna četiri dana odigrat će se 16 utakmica, od kojih će po dvije iz svake skupine počinjati u isto vrijeme, čime će se izlučiti 16 reprezentacija za osminu finala. Neke reprezentacije već su tamo, ali još uvijek se ne zna tko ide s prve, a tko s druge pozicije. Neke se, pak, reprezentacije još uvijek nadaju da mogu među 16 najboljih.

Grupa A

Utakmice za prestiž i dokazivanje

Ovdje je sve jasno, Saudijska Arabija i Egipat igrat će za prestiž, dok će Urugvaj pokušati nadskočiti Rusiju, s kojom trenutko dijele broj bodova, ali nei gol razliku, koja je tek malenih 2:0, dok Rusi imaju čak 8:1. Zbog te gol razlike Rusima odgovara i remi da bi zadržali mjesto u skupini, ali je problem što niti oni, a niti Urugvajci pojma nemaju što će s tim prvim mjestom, jer ne znaju hoće li im protivnik biti Portugal ili Španjolska u osmini finala. Kako je u tamošnjoj skupini rasplet neizvjestan, a utakmice kreću kasnije, onda će duel Rusije i Urugvaja biti susret za prestiž i nabijanje samopouzadnja. Rusima za nastavak neočekivano plodonosnog niza, a Urugvajcima za postizanje forme, koja je, makar su pobijedili u obje utakmice do sada, na niskim granama.

Koliko zbilja vrijedi Rusija?

Bit će utakmica domaćima i Urugvaja i svojevrsni test za sagledavanje realne snage Rusije, koja je poprilično euforično poletjela nakon dva vezana trijumfa sa uvjerljivom gol razlikom protiv Arabije i Egipta, ali još uvijek ne znamo kako se ponaša u dvoboju sa jačim i zrelijim reprezentacijama. A Urugvaj, ako već nije jači, jest puno zreliji od dosadašnjih takmaca.

Imamo li novog rekordera?

Što se tiče utakmice Egipta i Saudi Arabije, bit će to prilika za nadjačavanje dva crnomorska susjeda, uz mogućnost Mo Salahu da ostavi dodatni trag na Mundijalu u kojem se očekivalo da predvodi Egipat do iznenađenja, ali i prilika njegovoj zemlji da se bar upiše u povijesne rekorde, jer bi, ukoliko zaigra danas, vratar Essam Elhadary oborio rekord koji se tiče najstarijeg igrača na završnicama ikad! Sa svojih 45+ godina, sumnjamo da neće dobiti priliku danas, čime bi Egipćani s prvenstva ipak otišli s nekim rezultatom za pamćenje!

Grupa B

Iran još uvijek može do prvog mjesta!

Ovdje se stvari kompliciraju, jer praktično tri reprezentacije imaju mogućnost prolaska dalje. I Španjolska i Portugal trenutno vode, imaju po 4 boda i identičnu gol razliku 4:3, s tim da im je i međusobni duel završio 3:3. Posve je jasno da će Španjolska protiv Maroka tražiti pobjedu i s kojim golom viška htjeti zadržati poziciju broj jedan, ali nešto bi se mogao pitati i Maroko, koji je do sada igrao hrabro i solidno, pa bi htjeli okruniti odlazak sa SP-a nekim iznenađenjem, jer nitko ne želi ići doma s nula bodova na kontu.

Situaciju u kojoj se mogu pitati i otpisani

Portugalcima je plan identičan, ali oni imaju problem u tome što njihov protivnik, Iran, i dalje ima jasne mogućnosti za plasman dalje – a te mogućnosti svode se na jedno – pobijediti Portugal! Iran ima pobjedu i poraz i gol razliku 1:1, pa bi njima eventualni trijumf protiv Portugala značio i direktan plasman dalje, a ako bi Maroko uzeo Španjolskoj barem bod, to bi značilo i prvo mejsto za Irance! No, problem Irana je taj što su Portugalci takva reprezentacija koja sa svakom reprezentacijom  na ovom svijetu može odigrati neriješeno, uz prigodnu apsolutno neatraktivnu utakmicu. Iranci su pokazali kvalitet, ali im nedostaje egzekucijska moć, a Portugal neće sam sebi zavaliti gol.

Što ako?

Najrealniji ishod bili bi trijumf Španjolske i pobjeda ili barem remi Portugala, čime bi Španjolci išli dalje kao prvi, a Portugal kao drugi. No, što ako obje utakmice završe pobjedama Španjolske i Portugala s istim rezultatom? E, onda će Fifina pravila stupiti na snagu pa će se gledati još štošta. Dakle, zapnemo li u istom broju bodova i s istom gol razlikom, gledat će se fair-play, odnosno broj kartona, pozicija na ljestvici FIFA-e i slično...sve dok ne dobijemo onoga koji u osminu finala ide s prvog mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close