Zlatna rezerva vol. 39

Pobjeda Hrvatske u brojkama

Šokantna završnica jedne tvrde i na momente teško gledljive utakmice napisala je novu stranicu povijesti nogometa na ovim prostorima. Evo kako to izgleda u zanimljivim činjenicama i brojkama.
Sport / Nogomet | 02. 07. 2018. u 08:38 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put nakon 1998., znači prvi put nakon dva desetljeća, nogometni potencijal Hrvatske, isti onaj koji je svaki put, osim 2010., otišao na Svjetsko prvenstvo, dosegnuo je visine koje je dosegnuo na sada već davnom SP-u u Francuskoj.

Prvi put se Ćiri 'tresu gaće'

Generacije su čekale da se ponovi Ćirina rapsodija, kada je sjajna prva generacija Vatrenih došla do trećeg mjesta na svijetu – i ponovilo se, barem do četvrtfinala, sinoćnjom šokantnom pobjedom nad Danskom.

Nevjerojatna smjena emocija, put do ponora i nazad, pa do visina i natrag, pogotovo prilikom raspucavanja penala – to je ono što nogomet čini tako velikom i voljenom igrom – na kraju se može sublimirati nekim zanimljivim podacima.

Sinoćnja utakmica bila je prva nakon utakmice Nigerija – Argentina s prošlog SP-a koja je imala nevjerojatnu situaciju da u prve četiri minute utakmice obje ekipe zabiju gol. Ono što su sinoć uradili Jorgensen i Mandžukić učinili su u Brazilu Messi i Musa (3. i 4.)

Mandžo odmah iza Šukera

Bila je to, zanimljivo, dvadeseta utakmica u povijesti na SP-u i za Dansku i za Hrvatsku, dvije zemlje slične veličine i broja stanovnika, a tako različite po mentalitetu. U povijesne nogometne knjige sada ulazi da će Hrvatska odigrati bar jednu utakmicu više! Ujedno, bila je ovo prva utakmica i za Dansku i za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima koja je otišla u produžetke i na kraju rješavana penalima!

Zanimljivo, Mario Mandžukić sada je drugi strijelac Hrvatske u povijesti svjetskih prvenstava (Šuker ima onih šest iz Francuske), jer je sinoćnji gol dodao dvama golovima sa prošlog SP-a u Brazilu. Njegov sinoćnji gol ujedno je drugi najbrži gol za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, prvo mjesto još uvijek drži onaj fenomenalni slobodnjak Darija Srne Australcima iz 2006. godine (postignut na isteku druge minute!).

Kasno penal u pomoć stiže...

Penal suđen na Anti Rebiću, zanimljivo, drugi je najkasniji penal na SP-ima, još uvijek rekord drži onaj penal za Ganu, koji je u Južnoj Africi suđen protiv Urugvaja (Suarez igrao rukom na gol liniji!), a koji je, baš kao i Modrić sinoć, zapucao Asamoah Gyan (pogodio prečku!) u 121. utakmice.

Foto: Getty Images | Fifa.com / Hrvatska u četvrtfinalu

Na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, 21. lipnja 1986., do danas je bio jedini dan kada su oba meča osmine finala rješavana na penale. Tada su Francuzi raspucavali protiv Brazila, a domaćin Meksiko protiv Njemačke, a jučer su to učinili Rusi protiv Španjolske i Hrvati protiv Danske.

Hrvatska je, primivši rani gol sinoć, postala reprezentacija koja je primila drugi najbrži gol u povijesti SP-a. Još uvijek je rekord gol Clinta Dempseya (SAD) koji je u Brazilu pogodio gol Ganaca u 24 sekundi.

Hvala argentinskom sucu!

Iako tako nije izgledalo, Hrvatska je u čitavom meču imala veći posjed lopte (53%), imala je više šuteva (2.215), a od toga čak je 7 udaraca išlo u gol, dok su Danci gađali okvir samo 3 puta!

Nevjerojatna je činjenica da je na čitavoj utakmici argentinski sudac Nestor Pitana dodijelio samo jedan žuti karton, i to Martinu Jorgensenu tek u 115. minuti, nakon onog prekršaja na Rebiću, kojeg nije iskoristio Modrić!

Svakako odlična stvar za Hrvatsku koja je prije ovog meča imala čak osam kartoniranih igrača (Mandžukić i Rakitić među njima) pa je postajao strah da netko neće moći igrati u četvrtfinalu.

Kopirati
Drag cursor here to close