Leti ptica, leti i Piplica

Piplica: Ukoliko Bayern podcijeni Energie Cottbus, dobit će po zubima!

"Ako u Bayernu misle kako će im biti dovoljno i pola snage, dobit će po zubima od Energieja. I to je jedina šansa koju Cottbus ima. Zato igrači moraju vjerovati, moraju uživati u igri".
Sport / Nogomet | 09. 08. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images  / Tomislav Piplica

Bivši nogometni vratar Tomislav Piplica (50) u neku je ruku pao u zaborav nakon završetka profesionalne karijere, a ovih dana ga se sjetio njemački Bild u povodu predstojeće utakmice Njemačkog kupa između ekipa Energie Cottbus i FC Bayern.

Piplica se sjeća ''čuda iz Cottbusa" koje se dogodilo 14. listopada 2000. godine kad je mali klub pobijedio velikana. Bilo je 1:0 za Cottbus u 8. kolu Bundeslige.

Pred 20 500 gledatelja Bayernu je u 17. minuti utakmice presudio Vilmos Sebok, a na vratima Cottbusa stajao je Tomislav Piplica. Kao vratar ubilježio je 248 nastupa za Cottbus.

"Ni mi tada nismo vjerovali da je to moguće. Bayern je došao sa sastavom u kojem su bili Kahn, Elber, Scholl - sve velika imena. Ali, imali smo i mi dobru momčad, koju je krasilo zajedništvo i to je bio ključ uspjeha", sjeća se vratar koji je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine branio devet puta.

U ponedjeljak Cottbus ponovno dočekuje Bavarce, ovaj put u prvom kolu kupa, a Piplica vjeruje kako je čudo ponovno moguće.

"Ako u Bayernu misle kako će im biti dovoljno i pola snage, dobit će po zubima od Energieja. I to je jedina šansa koju Cottbus ima. Zato igrači moraju vjerovati, moraju uživati u igri. Neki od tih mladića nikad više neće imati priliku igrati protiv tako velike, svjetske momčadi. Zato im ta utakmica treba biti inspirativna, dvoboj za uživanje. Trebaju vjerovati i možda se čudo ponovi", kaže on.

Piplica kaže kako bi Bayern od tisuću utakmica protiv Cottbusa vjerojatno dobio 999, ali igrači trebaju vjerovati da je ponedjeljak dan za upravo tu jednu utakmicu u kojoj Energie pobjeđuje, baš kao prije devetnaest godina.

Piplica u subotu i sam ima nastup u kupu, jer njegov klub Nordhausen, u kojem radi kao trener vratara, igra protiv drugoligaša Erzgebirge Aue.

"Erzgebirge je favorit, ali imamo i mi dobru momčad za iznenađenje. Zaslužili smo zbog ove regije dobar rezultat", kaže Tomislav Piplica.

FSV Wacker 90 Nordhausen je također regionalni ligaš (Regionalna liga Sjeveroistok), relativno je mlad klub, ali s dosta ambicija.

Karijera Tomislava Piplice

Nogometnu karijeru započeo je Tomislav Piplica s 12 godina u Iskri iz Bugojna kao igrač. Tek godinu poslije postao je vratar.

U Hrvatsku odlazi 1989. godine, gdje je branio za NK Zagreb, NK Istru, HNK Segestu i NK Samobor. Prvi inozemni angažman imao je 1997. godine. Bio je 15 dana na probi u belgijskom Antwerpenu, ali njegov tadašnji klub HNK Segesta je tražio previsoku odštetu tako da se ubrzo vratio.

Međutim u ljeto 1998. godine odlazi u njemački FC Energie Cottbus gdje je uspješno branio 11 godina, odnosno sve do kraja svoje igračke karijere. Dva puta je bio izabran za igrača godine.

Zbog svojih posebnosti u sezoni 2004/05. bio je jedini igrač koji je imao dvije autogram karte sa različitim frizurama. Osim toga poznat je i po legendarnom autogolu glavom, kada mu je bezopasna lopta prešla preko glave. Za taj gol je u emisiji “TV Total” Stefana Raaba dobio nagradu “Raab der Woche” po koju je osobno došao.

Poznat je i po tome što je kao najpopularniji igrač FC Energie Cottbusa imao čast ugostiti Gerharda Schrödera i Angelu Merkel. Tadašnji kancelar Schröder poželio je da mu šutira jedanaesterac. Iako su mu svi iz kluba govorili da pusti gol, on ga je namjerno obranio, nakon čega je imao problema s upravom kluba.

“Pipi” ili “Pirat” kako ga od milja zovu navijači Energieja ima kultni status u klubu, te mu je 21. svibnja 2009. godine upriličena oproštajna utakmica, na koju je došlo 15.000 navijača. Zbog statusa koji uživa i zbog vjernosti Energieju, uprava mu je ponudila mjesto trenera i skauta koje je prihvatio. Kasnije je nastavio raditi trenerske poslove u drugim klubovima.

Bio je član mlade nogometne reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo do 20 godina koje je održavano u Čileu 1987. godine.

Za bosanskohercegovačku reprezentaciju debitirao je 24. ožujka 2001. godine na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2002. godine protiv reprezentacije Austrije. Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 21. kolovoza 2002. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Srbije na Koševu.

Kopirati
Drag cursor here to close