Kovač jakog Bayerna

Pet važnih činjenica o Niki Kovaču uz pet pogodaka njegova tima

Bild naglašava kako novi trener Bayerna već ima jasnu ideju igre svoje momčadi. Posjed lopte i neprestani pritisak na protivnika podsjećaju na stil Pepa Guardiole.
Sport / Nogomet | 14. 08. 2018. u 22:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trener Bayerna Niko Kovač perfektno je ušao u sezonu osvajanjem prvog trofeja, Superkupa Njemačke, glatkom pobjedom nad Eintrachtom od 5:0.

S jedne strane posao mu je bio olakšan jer je mogao postaviti igru Bavaraca onako kako će Eintrachtu najmanje odgovarati, s obzirom da Kovač poznaje dušu svoje dosadašnje ekipe, a s druge strane od Bayernovih zvijezda napravio je igrače koji su ponovno željni nadmetanja i dokazivanja.

Njemački mediji impresionirani su njegovim pristupom vođenju utakmice, a vrlo utjecajni Bild donosi pet karakteristika Nike Kovača koje ga čine tako dobrim trenerom.

Prvo, Roberta Lewandowskog je novi trener Bayerna ponovno učinio istinskim napadačem-ubojicom pred vratima protivnika. Poljak kao da je prebrodio sve frustracije svog očajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i one izazvane velikom prašinom koju su podigli menadžeri glede mogućeg odlaska Lewandowskog u Real ili PSG.

"Robert je napadač svjetske klase. Nas smo dvojica dva puta razgovarali, jednom za vrijeme Mundijala i jednom nakon toga", kazao je Kovač o Lewandowskog. Poljakov hat-trick u utakmici Superkupa ukazuje da su razgovori bili iznimno učinkoviti.

Drugo, Bild napominje kako je Kovač već ovladao sastavom Bayerna u tolikoj mjeri da se ne libi zamijeniti Arjena Robbena još prije 60. minute utakmice, a da se ovaj ne pobuni. U vrijeme Ancelottija ovaj sjajni, ali nervozni Nizozemac bio bi srdit do neba ukoliko bi ga trener zamijenio.
Kovač bez narušavanja atmosfere rutinski pokazuje tko je šef, jer njemu je bitan i mladi Kingsley Coman, a ne samo rutiner Robben. Čini se kako nitko neće imati ništa protiv ukoliko ga trener Bayerna povremeno izostavi iz privh jedanaest ili ga zamijeni u relativno ranoj fazi utakmice.

Treća Kovačeva važna karakteristika je njegova otvorenost i spremnost da u svakome trenutku oda priznanje svome prethodniku Juppu Heynckesu, od kojega je naslijedio sjajno uhodan tim. Na tiskovnoj konferenciji nakon utakmice s Eintrachtom nije zaboravio istaknuti zasluge svoga prethodnika.

"Sama mogućnost da nastupimo u ovoj utakmici potječe od činjenice da je Jupp Heynckes prethodno osvojio naslov prvaka. Stoga mu se želim zahvaliti za sjajnu momčad koju mi je ostavio", kazao je Kovač.

Nadalje, Bild naglašava kako novi trener Bayerna već ima jasnu ideju igre svoje momčadi. Posjed lopte i neprestani pritisak na protivnika podsjećaju na stil Pepa Guardiole. Povremeno igrači Bayerna igraju toliko dodavanja da ih je besmisleno i brojati, ali su istodobno uvijek spremni odigati brzi napad, u bezbroj varijanti.

"Protivniku nismo gotovo ništa dozvolili. Tako nekako sam si zamišljao našu igru", izjavio je Kovač nakon pobjede nad Eintrachtom od 5:0.

Kao njegovu posebnost i širinu na koncu ističu Kovačem primjeren odnos prema bivšem klubu. Našavši se sa sportskim direktorom Eintrachta Fredijem Bobićem za vrijeme proslave prve titule, Kovač je svog kolegu prvo srdačno zagrlio kako bi mu pružio utjehu zbog poraza koji je tim iz Frankfurta doživio, a onda je pokazao koliko se raduje ponovnom susretu, jer mnoge stvari između njih dvojice izvrsno su funkcionirale i na ljudskoj i na stručnoj razini.

U sličnome tonu nastavio je razgovarati i sa ostalim dužnosnicima Eintrachta, da je skoro zakasnio na klupski autobus koji je momčad Bayerna odvezao sa stadiona.

Bild zaključuje kako nije samo trener Niko Kovač nego i Kovač kao čovjek te večeri osvojio Superkup!

Kopirati
Drag cursor here to close