Između kolovoza i siječnja

Pet ključnih stvari zbog kojih je Real za pet mjeseci potonuo u prosječnost

Ne tako davno krasio ih je upravo taj dug zajedništva, ali se to sada izgubilo. Svima je pak jasno da bez toga nema ni timskog ni pojedinačnog uspjeha.
Sport / Nogomet | 09. 01. 2018. u 00:34 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom kolovoza 2017., nakon što je Real Madrid nadmoćno pobijedio Barcelonu u španjolskome Superkupu, Gerard Pique je izrazio mišljenje kako je po prvi puta osjetio da su Los Blancosi superiorniji. No, tek pet mjeseci kasnije, Katalonci su 16 bodova ispred Reala, ostavljajući im još jedino mogućnost pitati se gdje je sve otišao u krivome smjeru za Zidaneovu ekipu.

Ono što je tada podsjećalo na valjak koji gazi sve pred sobom, sad su nesavršena jedanaestorica koje je lako pobijediti.

U uredima Estadio Santiago Bernabeu razlog za posrtanje se traži već tjednima, ali nema ni jednog racionalnog objašnjenja za sada.

Sportski portal Marca navodi pet ključnih stvari koje su dovele do strmoglavog pada kraljevskog kluba.

1. Gubitak solidarnosti

Igrači, barem neki od njih, prestali su razmišljati o skupini, dakle o ekipi. U zadnjoj prvenstvenoj utakmici u Vigu ponovilo se, slično kao protiv Barcelone u prethodnom, da ekipa bude potisnuta. Jedni drugima su upućivali poglede i gestikulirali nakon učinjenih pogrešaka.

Cristiano Ronaldo je jasno izrazio što osjeća za igru svojih kolega, ali takve geste nisu zdrave za bilo koji tim.

Real se tako našao u teškoj poziciji i više je nego nužno da se ponovno izgradi momčadski duh, posebice ako želi postići bilo što suvislo protiv PSG-a u Ligi prvaka.

Ne tako davno krasio ih je upravo taj duh zajedništva, ali se to sada izgubilo. Svima je pak jasno da bez toga nema ni timskog ni pojedinačnog uspjeha.

2. Neučinkovitost napadača

U prošloj je sezoni Zidaneov tim nakon 17 odigranih utakmica imao 40 bodova, uz 47 postignutih i 18 primljenih golova. U aktualnom prvenstvu imaju 32 boda, postigli su 32 gola, a primili 16. Razlika u postignutim golovima, a time i osvojenim bodovima govori sve.

Efikasnost iz prošle sezone nastavljena je i u tri utakmice Superkupa (UEFA i Španjolske), jer su golove mogli postizati čak iz poluprilika. Uostalom, Barceloni su u dva susreta zabili pet komada, što nije baš svakodnevna pojava.

3. Fizički pad igrača

Čini se kako fizička pripremljenost nije ni blizu poželjne. Neki su igrači predaleko od svoje najbolje forme. Kod nekih je to posljedica ozljeda koje su imali te se još nisu uspjeli vratiti na očekivanu razinu, ali ima i onih koji ponajviše misle na predstojeće Svjetsko prvenstvo i žele se po svaku cijenu sačuvati za tu najveću nogometnu smotru.

U 2018. se očekivao Realov odgovor na dosad propušteno, ali nema nikakvih naznaka da se nešto mijenja.

4. Različita distribucija minutaže ljetos i sada

Neki igrači, primjerice Asensio i Lucas Vazquez, dosta su korišteni u utakmicama Superkupa protiv Barcelone, posebice u uzvratu na stadionu Bernabeu.

U el Clasicu su se izgubili s mape. Osim toga, još jedan važan igrač iz prošle sezone, Mateo Kovačić, također je bio izgubljen za LaLigu. Nakon svoga povratka i dalje djeluje - izgubljeno.

5. Nedostatak ambicija i konfuzija s vratarima

Čini se da tim nema vjeru i pouzdanje u Zidanea koje su imali prije.

Neki igrači vjeruju kako im je mjesto u timu zajamčeno, stoga se ne trude dovoljno. Ponašaju se kao da su nedodirljivi, iako to zapravo nisu.

Naslovi i uspjesi su ih zbunili i sad ne dostaje zov koji bi ih vratio natrag na stazu uspjeha.

Vratar Keylor Navas u zadnje je vrijeme dobro branio, ali kad se počelo svakodnevno pričati o mladom Kepi iz Bilbaoa, Kostarikanac kao da je izgubio čvrst kontakt i sjajan odnos sa svojim suigračima.

Kopirati
Drag cursor here to close