Puno prešao, ali očuvan

Ovoga ljeta na tržištu će se naći veliki broj slobodnih, a dobrih igrača

Upravo među igračima koji će postati slobodni krije se bezbroj cijenjenih imena iz svijeta nogometa. Ako se spomenu imena Ibrahimovića, Verthongena, Pedra, Girouda, Frasera, Aranguiza..., gotovo da nismo obavili ni djelić 'posla'.
Sport / Nogomet | 17. 04. 2020. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Daily Mail / Slika koja puno govori - Puno prešli, ali dobro očuvani

Ovoljetni prijelazni rok, bez obzira kad će početi zbog pandemije koronavirusa, mogao bi biti jedan od najzanimljivijih u proteklih nekoliko godina.

Prije svega, nitko ne zna kada će službeno započeti, a tu je i problem s igračima koji ugovor imaju do kraja lipnja.

Sezona će u mnogim ligama sigurno završiti nakon tog datuma, stoga FIFA i UEFA dogovaraju kako zadržati igrače do kraja sezone, a ne do kraja ugovora.

Upravo među igračima koji će postati slobodni krije se bezbroj cijenjenih imena iz svijeta nogometa.

Ako se spomenu imena Ibrahimovića, Verthongena, Pedra, Girouda, Frasera, Aranguiza..., gotovo da nismo obavili ni djelić 'posla'.

Kakva obrana!

Naime, vratari kao što su Claudio Bravo, Gigi Buffon, Joe Hart, ali i znatno mlađi Argentinac Walter Benitez (Nica), neki su od čuvara mreže za koje ne treba platiti odštetu. Obnovi ugovora trenutno je najbliži Buffon.

Braniči PSG-a Thomas Meunier i Layvin Kurzawa itekako su zanimljivi mnogim klubovima. Pariški velikan im nije ponudio nove ugovore, a i ovi nogometaši sa svoje strane odavno signaliziraju da su spakirali kofere.

Meunier bi mogao u Borussia Dortmund, a Layvin Kurzawa možda u Arsenal ili čak Liverpool.

Thiago Silva i Giorgio Chiellini su iskusni braniči u poznim godinama. Brazilcu je 36. godina, baš kao i Talijanu.

Obojici u bogatoj riznici trofeja nedostaje Liga prvaka, a Chiellini, koji je u Staroj dami 15 godina, mogao bi ostati u svome klubu.

Thiago Silva je nakon osam godina u Parizu bliži odlasku.

Teško se odlučiti koga uzeti

Jedan od igrača sa zvučnijim imenom, Giacomo Bonaventura, nije zadovoljan statusom u Milanu. Ubilježio je 17 nastupa u sezoni, ali uglavnom ulazeći kao rezerva. Već je izvjesno da će napustiti San Siro.

Bonaventura, koji je ponikao u Atalanti, povezuje se s Fiorentinom, Romom i Torinom.

Veteran David Silva (34) ostavio je dubok trag u modernom nogometu, ali se polako primiče kraju karijere. Igra Manchester Cityjaja i dalje umnogome ovisi o njemu, ali nakon dolazećeg ljeta, sve će ovisiti o daljnjem statusu kluba u međunarodnim natjecanjima.

Ostanu li izvan Lige prvaka, vjerojatnije je da će početi s izgradnjom novog tima u kojem će mlade zvijezde kao Phil Foden preuzeti važne ulogu.

Napadački trojac slobodnih igrača koje čine Willian, Mario Gotze i Dries Mertens vrlo je zanimljiv, ali u ovome trenutku je neizvjesno gdje će koji od njih igrati iduće sezone.

Willian neće ostati na Stamford Bridgeu, ali zasigurno neće ni u Barcelonu. Gotze se dovodi u vezu s nekoliko bundesligaša, ali je nedavno dao naslutiti kako ne bi imao ništa protiv konačno oprobati i okus nogometnog kruha izvan Njemačke.

Što se tiče Driesa Mertensa, talijanski i belgijski mediji pišu kako za njega svi putovi vode u Englesku. Arsenal, Chelsea ili Manchester United mogli bi biti njegovo iduće odredište.

Po pitanju igrača iz ešalona klasičnih napadača, Edinson Cavani zasigurno je najzvučnije ime.

Cavani je za PSG u 301 utakmici postigao 200 pogodaka i ubilježio 43 asistencije. Svi klubovi kojima treba takav igrač svjesni su koga dobivaju besplatno. Jedino će njegova plaća biti predmetom dogovora s novim poslodavcem.

Ima još potencijalno jeftinih kupovina

Što se tiče Serie A, osim dosad spomenutih igrača, slobodan postaje i Jose Callejon u Napoliju, a Blaise Matuidi, koji se upravo izliječio od koronavirusa, s Juventusom ima kluzulu eventualnog produženja za još jednu sezonu.

AC Milan najvjerojatnije ne bi imao ništa protiv odlaska Lucasa Biglije.

U La Ligi također postoji jedan broj nogometaša koji, kako bi se reklo - niti su došli ni pošli.

Ezequiel Garay (Valencia), Hatem Ben Arfa (Real Valladolid), Santi Cazorla (Villarreal), Nolito (Sevilla) ili pak Roberto Soldado (Granada), nogometaši su koji više ne mogu postići zapaženu cijenu, a u novim bi sredinama mogli još ponešto pružiti.

Posebno je zanimljiv status Arde Turana, koji je i dalje igrač Barcelone, ali teško je zamisliva njegova budućnost na Campu Nou. Turan je u siječnju ranije završio svoju posudbu u turskom Başakşehiru, ali zbog svoje naravi teško će pronaći ozbiljan klub za budućnost.

U Bundesligi su osim Goetzea zanimljivi i Charles Aranguiz (Bayer Leverkusen), koji će ovoga ljeta najvjerojatnije besplatno u Bayern, Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), koji je prije dvije godine rekao kako odrađuje svoj zadnji ugovor s Milijunašima, kao i iskusni Salomon Kalou (Hertha BSC), bivši nogometaš Chelseaja, koji bi uskoro trebao postati slobodan igrač.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close