Bijeg od siromaštva

Otkrio ga bivši trener Zrinjskog, želi ga United, a on samo želi pobjeći iz Angole

Tek mu je 17 godina, a već je skupio dva nastupa za reprezentaciju. Iako ga traži Manchester United, on svoju karijeru želi nastaviti u Portugalu.
Sport / Nogomet | 15. 12. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Portal MSport / Jedan od mnoštva afričkih talenata: Zito Luvumbo

Malo je ljudi na svijetu kojima išta znači ime Zito Luvumbo. Odnosno, ukoliko znadete za njega, onda ste ili najveći nogometni fanatik koji zna sve o svemu ili ste nogometni skaut jednog od europskih velikana koji diljem svijeta traži mlade i jeftine talente za svoju momčad.

No, tko je uistinu mladi Zito o kojem posljednje vrijeme bruji nogometna javnost?

Ovaj 17-godišnjak iz Angole igra svoju prvu profesionalnu sezonu za matični klub CD 1. de Agosto, ali kako sada stvari stoje, 1. kolovoz siguro neće dočekati u klubu pod čijim je ugovorom danas.

Ove je sezone skupio svega četiri nastupa za svoju momčad u afričkoj Ligi prvaka, ali prema svemu sudeći i ta četiri nastupa bila su dovoljna da očara skaute diljem svijeta koji pod svaku cijenu žele ovog brzonogog krilnog napadača u svojim redovima.

Njegov je talent prvi zamijetio Dragan Jović, nogometni trener iz BiH koji je u svojoj karijeri osvojio naslov prvaka Premijer lige BiH, vodeći Zrinjski u sezoni 08./09., a sezonu prije toga je osvojio i Kup BiH.

Zanimljivo, kada se u ožujku 2014. godine otvorila mogućnost da preuzme najveći klub u Angoli, Jović je raskinuo suradnju sa svojim tadašnim klubom Borcem iz Banja Luke te se uputio u afričku avanturu gdje je ubilježio velike uspjehe.

Njegov prvi mandat na klupi 1. de Agosta trajao je od ožujka 2014. do posljednjeg dana 2017. godine, a nakon desetomjesečne pauze ponovno se vratio na klupu kluba s kojim je osvojio tri naslova prvaka, dva kupa i jedan Superkup.

U međuvremenu je otkrio mnoge talente, baš kao što je to mladi Zito Luvumbo.

Foto: Internet / Dragan Jović napravio je dobar posao u Angoli

Kada je riječ o Jovićevim „otkrićima“ svakako treba izdvojiti 20-godišnjeg defenzivnog veznjaka Showa, koji je ovog ljeta za dva milijuna eura otišao put francuskog Lillea.

Jednako tako tu je i Gelson Dala, ofenzivni veznjak koji je prije dvije godine otišao u Sporting, a sada je na posudbi u turskom prvoligašu Antalyasporu, piše Germanijak.hr.

 Zito igra na mjestu desnog krila, a krasi ga nevjerojatna brzina i okretnost. Uz svojeg vršnjaka, sunarodnjaka i kolegu iz kluba, Capitu, Zito je najzaslužniji što je U-17 reprezentacija Angole po prvi puta u svojoj povijesti osvojila COSAFA kup.

Odmah po završetku turnira javili su se skauti Sportinga, Benfice i Porta koji su mu odmah ponudili mogućnost probnog roka u njihovim klubovima, ali do toga još uvijek nije došlo.

No, nisu oni jedini koji bi voljeli vidjeti ovu angolsku verziju Ansu Fatija u svojim redovima te su se u cijelu priču dodatno uključili West Ham United i Manchester United.

Nije nikakva novost da su otočki klubovi spremni u startu izdvojiti više novaca kako bi ovog mladića doveli u svoje redove, ali sudeći prema njegovim prethodnicima i svim ponajboljim igračima koje je Angola proizvela mladi Zito će gotovo pa sigurno kao svoj budući klub izabrati nekoga iz portugalske lige.

Rui Marques, Akwa, Mantorras... Svi su oni svoje karijere započeli igrajući za Benficu, ali nitko od njih nije ispunio potencijal kakvog su posjedovali.

Kad su bili mladi jedina stvar bitna za njih bila je kako što prije pobjeći iz Angole budući su znanstvena istraživanja iz 2018. godine dokazala kako je 48% stanovnišva te zemlje iznimno siromašno.

Hoće li se isto dogoditi i sa mladim Zitom Luvumbom nezahvalno je prognozirati, ali jedino što sa sigurnošću možemo reći je kako će se vrlo brzo pisati o njegovom transferu u nekog od europskih velikana.

Kopirati
Drag cursor here to close