Uzeli ga lopatom?

Otkaz izborniku Furije: Koliko je u povijesti bilo ''Lopeteguija'' pa nikom ništa?

Perezu je ''na vrh glave'' Lige prvaka, on želi domaću ligu. U zadnjih deset prvenstava, sedam je puta naslov odnosio Messijev tim, a samo dva puta Ronaldov. Novi trener Lopetegui nema prevelike izglede za pojačati se ovoga ljeta.
Sport / Nogomet | 15. 06. 2018. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novopečenom treneru Reala i bivšem španjolskom izborniku Julenu Lopeteguiju moglo bi se lako dogoditi da je jednim potpisom napravio kobnu grešku svoje karijere zbog koje se više nikad neće moći vratiti na sami vrh. Dovoljno je, naime, da ne uspije u svojoj prvoj sezoni Realu i Florentino Perez će mu rado uručiti otkaz.

Njegovi izgledi da s Realom nešto napravi u LaLigi predstojeće sezone vrlo su slabašni. Barcelona je u ovome trenutku jača, što je na uvjerljiv način pokazala i u sezoni 2017/2018. Čak i uz činjenicu da se Greizmann predomislio i odlučio ne pojačati Blaugranu, katalonski velikan ima dovoljno kapitala u Messiju, Suarezu, Coutinhu, Dembeleu i ostalima, dok Realovici, predvođeni Ronaldom, Iscom, Asensiom, Baleom i Benzemom, jednostavno nemaju igru da bi parirali Barci. Lopetegui od njih ne može napraviti bolje igrače u odnosu na onaj doseg kojeg su imali sa Zidaneom.

S druge strane, Perezu je ''na vrh glave'' Lige prvaka, on želi domaću ligu. U zadnjih deset prvenstava, sedam je puta naslov odnosio Messijev tim, a samo dva puta Ronaldov. Novi trener Lopetegui nema prevelike izglede za pojačati se ovoga ljeta. Šanse za dolazak Neymara, Hazarda i Salaha su minimalne, Lewandowskog još manje, a Kanea gotovo nikakve.

I dok se oko novog trenera Kraljevskog kluba ovih dana ispredaju fantastične priče i naprosto roje milijuni komentara, pitanje svih pitanja je - Zašto je dobio otkaz kao izbornik samo nekoliko dana uoči početka svjetskog prvenstva?

Drugo pitanje koje muči Realove ljude je - Bi li mu Rubiales (predsjednik nogometnog saveza) dao otkaz da nije u pitanju Real? Jer, odlazak izbornika nakon nekog svjetskog ili europskog prvenstva u neki od klubova nije presedan, nego se počesto događalo. Uglavnom se radi o trenerima koji imaju ime i uspjehe iza sebe.

Tako je 2016. tadašnji talijanski izbornik Antonio Conte dva mjeseca prije početka europskog prvenstva objavio kako će prijeći u FC Chelsea. Naravno, posao izbornika odradio je do završetka prvenstva Europe.

Louis Van Gaal je također uoči Svjetskog prvenstva 2014. najavio svoj prelazak u Manchester United. Nizozemski trener objavio je u svibnju 2014. da će sljedeću sezonu sjesti na klupu Manchester Uniteda, dok je još bio izbornik svoje zemlje. Nakon najave, ostao je glavni trener reprezentacije i doveo ih do polufinala na Mundijalu u Brazilu.

Veliki Luis Aragones vodio je Španjolce 2008. godine do naslova europskog prvaka, a u tijeku natjecanja objavio je kako će nakon prvenstva Europe preuzeti turski Fenerbahče. Uoči polufinala Furije protiv Rusije, turski klub službeno je najavio da će Aragones uskoro sjediti na klupi istanbulskog tima. Španjolska je unatoč tome nastavila pobjeđivati i na koncu osvojila turnir.

Luis Filipe Scolari bio je izbornik Portugala na Euro 2008, a onda je dva dana uoči početka objavio da će nakon prvenstva Europe prijeći u Londonski Chelsea. Portugalci tada nisu uspjeli napraviti ništa značajno pa su se doma vratili bez ijedne pobjede. Nakon što su u trećoj utakmici skupine izgubili od Nijemaca 2:3, bilo je jasno kako od dobrog rezultati ništa neće biti. Portugalska javnost je Scolarija okrivila za taj neuspjeh nacionalne vrste, ali ništa se tu više nije moglo promijeniti.

Nizozemac Guus Hiddink je 2008. godine Rusiju doveo u polufinale Europskog prvenstva, a onda je preuzeo Chelsea kao privremeni trener i doveo ih do trećeg mjesta u prvenstvu.

Idući još dalje u povijest, sjetit ćemo se i legende Barcelone, Laszla Kubale, koji je tri dana uoči početka Europskog prvenstva 1980. objavio odlazak u Barcelonu nakon 11 godina na čelu španjolske reprezentacije. Proslavljeni Mađar je vodio La Roja reprezentaciju na tom europskom prvenstvu, ali nije ubilježio nijednu pobjedu.

Miljan Miljanić je kao izbornik Jugoslavije na SP 1974 u Njemačkoj bio na meti Reala iz Madrida, koji su uspjeli isposlovati njegov potpis. Reprezentacija u kojoj su tada igrali Šurjak, Katalinski, Buljan, Bogićević, Hadžiabdić, Jerković, Džajić, Bajević, Popivoda, Oblak, Karasi, Mužinić, Peruzović, Aćimović, Vladić i neki drugi, ispala je u drugom krugu natjecanja, pretrpjevši poraze od Zapadne Njemačke, Švedske i Poljske, a Miljanić je u Realu za tri godine imao odlične rezultate. Već u prvoj sezoni osvojio je naslov prvaka Španjolske i imao na kraju 12 bodova više od drugoplasirane Zaragoze, a prvenstvo je osvojio i iduće godine. Tome je pridodao i jedan Copa del Rey naslov.

Kopirati
Drag cursor here to close