Na današnji dan

Osnovan nogometni klub Barcelona (1899.)

U više od stotinu godina svoje povijesti Barcelona je postala jednan od najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu.
Sport / Nogomet | 29. 11. 2021. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 29. prosinca 1899. osnovan je nogometni klub Barcelona, danas jedan od financijski najvrednijih sportskih klubova na svijetu. U osnivanju tog kluba sudjelovali su osim domaćih i engleski te švicarski nogometni entuzijasti. Primjerice, Švicarac Hans Kamper inicirao je osnivanje kluba, a Englez Walter Wild bio je prvi predsjednik Barcelone (ujedno je igrao na terenu).

U više od stotinu godina svoje povijesti Barcelona je postala jednan od najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu.

Sveukupno su španjolsku nogometnu ligu (La Liga) osvojili 26 puta. Uz to 31 put su bili pobjednici španjolskog kupa (Copa del Rey), 12 puta pobjednici španjolskog superkupa, 3 puta pobjednici kupa Eva Duarte i 2 puta osvajači trofeja Copa de la Liga.

U međunarodnim natjecanjima, Barcelona je pet 5 puta bila pobjednik Lige prvaka, rekordnih 4 puta pobjednik Kupa pobjednika kupova, 5 puta UEFA Superkupa i rekordnih 3 puta pobjednik kupa Inter-Cities Fairs, te rekordna 3 puta osvajač naslova svjetskog klupskog nogometnog prvaka.

Barcelona je jedini europski nogometni klub koji je od 1955. godine igrao barem jedno međunarodno natjecanje svake godine i jedan od tri španjolska kluba koji nikad nije ispao iz prve lige (uz Athletic Bilbao i Real Madrid). Godine 2009. Barcelona je postala prvi klub u Španjolskoj koji je osvojio trostruku krunu: naslov španjolskog prvaka, naslov španjolskog kupa i naslov Lige prvaka.

Te iste godine također je postao i prvi nogometni klub u povijesti koji je osvojio svih šest nogometnih natjecanja u kojima je nastupio iste godine: uz tri ranije spomenuta, Barcelona je još osvojila i španjolski superkup, UEFA superkup i FIFA-ino svjetsko klupsko nogometno prvenstvo. Barcelona je 2015 god. po drugi put osvojila trostruku krunu što je čini jedinim klubom u Europi sa dvije trostruke krune.

Barcelona je jedini europski klub koji je od 1955. igrao barem jedno međunarodno natjecanje godišnje te je uz Athletic Bilbao i Real Madrid jedan od tri španjolska kluba koji nikad nisu ispali iz prve lige. Danas je Barcelona drugi najbogatiji nogometni klub u svijetu s prosječnom godišnjom zaradom od gotovo 400 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close