Nakon Superlige

Osniva se Balkanska nogometna liga?

''Čujem da Skandinavci kažu da žele da napraviti ligu, Balkanci, zemlje Beneluxa... Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji'', rekao je Perez.
Sport / Nogomet | 20. 04. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Običan svijet je bijesan na bogate, smatra da samo žele više za sebe i da za druge ne mare. Bogati odgovaraju tvrdnjom da oni jedini zarađuju i time hrane sve ostale, dok oni sami grcaju u dugovima. Tko je u pravu? Vjerojatno je da je istina negdje na sredini, ali činjenica je da nogometni svijet podrhtava od dana kada je najavljeno osnivanje Superlige.

Prvi čovjek madridskog Reala i predsjednik novoosnovanog natjecanja Florentino Perez ne krije da je plan da liga krene već od kolovoza. UEFA i svi nacionalni šampionati se oštro protive i prijete raznim sankcijama. Ali ako 12 najbogatijih klubova Europe – minus Bayern i PSG, istjeraju svoje, kako će se ostali prilagoditi?

Perez kaže kako se ''nogomet mijenja, navike navijača se mijenjaju i klubovi i natjecanja moraju se mijenjati''.

Čak i kod nas na Balkanu. Pa kad priča o tome što bi Superliga imala 15 sigurnih sudionika, dok bi se samo njih pet mijenjalo, neuvjerljivo uvjeravaju javnost da bi i tih pet imalo šansu da osvoji pehar. I tu dobacuje i do naše regije, piše Avaz.

''Zašto je oni (nestalni sudionici, op-a) ne bi osvojili? Mogu se boriti da zauzmu jedno od tih mjesta. Nešto bi moglo da slijedi iza ovoga, da se napravili druga liga ili nešto slično. UEFA mora razumjeti da se nogomet promijenio u Europi i da postoje oni koji žele drugačije natjecanje. Čujem da Skandinavci kažu da žele da napraviti ligu, Balkanci, zemlje Beneluxa... Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji'', rekao je Perez.

I što god tko mislio, ovdje je donekle upravu. Većina klubova, čak i kod nas u regiji, načelno jeste za osnivanje regionalnih natjecanja, uz podršku UEFA-e naravno, samo što to ne smiju javno reći. Digao bi se kvalitet, konačno bi počelo da se zarađuje od TV prava, kojih će, ako se Superliga i osnuje, biti manje za nacionalna prvenstva.

Regionalna natjecanja mogla bi biti spas. I kroz njih bi Crvena zvezda, Partizan, Dinamo, Sarajevo ili tko već, možda mogli toliko da narastu da se približe nekom Betisu, Laziju ili West Hamu, koji će ostati u UEFA Ligi prvaka, ako se osnuje Superliga.

Ako se osnuje. I ako navijači dozvole regionalnu ligu. Povijest nas uči da neće. Ili bar neće kad je u pitanju bivša Jugoslavija, iako bi ona bila jedina zanimljiva, jer nitko ne bi gledao vječite protiv Levskog ili Kluja. A opet, ako Superlige krene, pa krenu i ti Skandinavci i zemlje Beneluksa... Riskirali bismo da baš dobro zaostanemo.

Sa druge strane, ako nas je cijela ova frka sa Superligom, prethodno i koronom, nečemu i naučila onda je to baš ova lekcija o značaju pravih navijača. Ne potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close