Oni su bili najduže neporaženi
Feđini specijali

Oni su bili najduže neporaženi

Sport / Nogomet | 13. 09. 2021. u 12:22 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je to biti neporažen? Koje momčadi su uspijevale najduže ostati neporažene?  One koje u tom trenutku imale sjajan igrački kadar, vrhunskog trenera ili nešto treće?

Kada se pogledaju brojke i imena, društvo je vrlo zanimljivo. Ima tu klubova iz Afrike, Azije, Južne Amerike, Europe. Neki su vam poznati, neki opet ne ili manje. Ima tu velikana poput Steaue, Celtica ili Milana, ali i onih malih kao što su Lincoln FC, ASEC Abidjan ili u posljednje vrijeme spominjani Sheriff Tiraspol.

Da ne bude zabune, radi se o klubovima koji su svoje rekorde gradili kroz domaće prvenstvo, pa je donekle i logično da u ovom društvu imamo i neke manje momčadi.

ASEC Abidjan svjetski rekorder

Zanimljivo, na prvom mjestu su nalazi jedna momčad koja nam dolazi iz Afrike, ASEC Mimosas iz Abidjana.  Ova momčad je bila svjetski rekorder ako se to tako može nazvati s nevjerojatnom serijom od  108 utakmica bez poraza. Pazite, 108 utakmica i to u periodu 1989. do 1994. godine. Za one koji ne znaju, ovaj klub ima 27 titula svoje zemlje (Obale Slonovače), a najveći uspjeh je ostvario 1998 kada je osvojena Afrička Liga prvaka. 

Yaya Touré, Arthur Boka, Emmanuel Eboué, Gervinho, Romaric, samo su neki od igrača koji su u prošlosti nosili dres ovog kluba. Kluba čija je serija prekinuta 19.lipnja 1994, godine porazom od SO Arme 1:2. U tom periodu ASEC Mimosas su s klupe predvodili Phillipe Garot, Philippe Troussier, Eustache Manglé te  Charles Roessli. ASEC Mimosas se također može pohvaliti izuzetno jakom omladinskom školom.

Video: The Secret Behind Ivory Coast's Golden Generation | ASEC Mimosas

Na drugom mjestu je nekada slavna Steaua, klub koji se dolaskom Valentina Ceaușescua najstarijeg sina Nicolaea probio među najbolje u Europi. U drugoj polovini osamdesetih Steaua je prvo osvojila naslov prvaka Europe, a onda je još jednom bila u finalu i polufinalu. Naravno da se svi sjećaju Helmutha Duckadama, Victora Pițurce, Mariusa Lăcătușa, Lászla Bölönija, Gavrila Balinta, Georgea Hagija ili Miodraga Belodedicija. Steaua je uspjela osvojiti pet uzastopnih naslova prvaka, a niz nepobjedivosti ove momčadi je trajao od 1986. do 1989. godine, naravno u domaćem prvenstvu. Počeo je pobjedom u lipnju 1986. godine, završio se porazom u rujnu 1989. Točnije, tri godine i tri mjeseca Steaua nije znala za poraz u prvenstvu, sve do susreta s Dinamom iz Bukurešta. Ipak, mnogi će reći kako su uspjesi ovog kluba i dominacija na domaćoj sceni usko povezani s vladajućom diktaturom tog vremena.

Espérance Sportive de Tunis je jedan od najvećih klubova s prostora Afrike. U svojim riznicama imaju 31 titulu prvaka, 15 trofeja Kupa ali i ono što je najvažnije četiri naslova u Ligi prvaka. Od sezone 2018/19 do danas, Tunižani su uzeli 60 različitih titula, od čega je njih 48 bilo "domaćih" a dvanaest ih je osvojeno kroz međunarodne kupove.

Video: Born In A Cafe, Raised To Be African Champions: 100 Years Of Esperance de Tunis

U jednom trenutku je Espérance imao niz od 85 utakmica bez poraza između 1997 i 2001. godine.

I Lincoln je tu

Lincoln FC je klub s Gibraltara, osnovan ne tako davno, 1976. godine. Pažnju javnosti su skrenuli na sebe ove sezone senzacionalnim prolaskom u jednu od skupina novoformirane Konferencijske lige. Ova momčad je također u uskom krugu rekordera s najdužim nizom neporaženosti. Oni su uspjeli od 2009. do 2014. godine odigrati impresivnih 88 utakmica bez poraza. Ovaj podvig su ostvarili u razdoblju od 9. svibnja 2009. do 19. rujna 2014, godine. Prevedeno, ukupno je trajao je 1.959 dana.

Svoju seriju je imao još jedan velikan afričkog nogometa, Al Ahly SC. O veličini ovog kluba najbolje govore podaci o broju osvojenih trofeja - 142. Afrički savez je prije 21 godinu, Al Ahly proglasio  "Afričkim klubom stoljeća". Al Ahly je u svoju veliku seriju ušao 2004. godine i ona je trajala do 2007, ukupno 71 utakmicu.

Izvan društva pet najboljih nalazi se jedna argentinska momčad. Ne, ne radi se o River Plateu ili Boci Juniors, već o Atlético Talleresu iz Córdoba. To su kako navijači ovog kluba kažu bile najbolje godine, vrijeme vladavine predsjednika Don Amadea Nuccetellija s kojim je klub dobio novi stadion, na klupi su se izmijenjali Ángel Labruna, slavni Adolfo Pedernera, Humberto Taborda, Gualberto Mugione, Rubén Bravo. Pobjedom 13. lipnja 1974. godine 1:0 protiv Argentino Peñarola, Atlético Talleres će ući u veliku seriju (66 utakmica) koja će biti prekinuta dvije godine i tri mjeseca kasnije, 22. rujna 1976.

Jedan od onih klubova koji je strašno napredovao posljednjih godina iako dolazi iz poprilično siromašne zemlje je Sheriff Tiraspol. Momčad koja eto ove sezone izborila preko Zvezde i Dinama ulazak u Ligu prvaka što je ogroman uspjeh. Jedno vrijeme ovu momčad s klupe je predvodio sadašnji trener Sarajeva Goran Sablić. Međutim, jedan drugi trener, Bjelorus Leonid Kuchuk  je napravio nešto posebno. On je vodio Sheriff pet godina i za vrijeme njegovog mandata momčad nije osjetila gorčinu poraza kroz 66 utakmica zaredom. U tom periodu je Sheriff bio prvak i bez poraza u sezoni 2006/07.

Celtic dominirao u ratu

Puno, puno ranije u odnosu na sve ove navedene momčadi, jedan klub s Otoka je postavio rekord. To je veliki Celtic i to u ratnim godinama kada nogomet svakako nije bio u centru pažnje. U to vrijeme na klupi je bio William Maley, dok su glavne face bili Patrick Gallagher, Jamesa McMenemya ili legendarnog Alexandera McNaira. U svoju seriju Celtic je ušao 20. studenog 1915. trijumfom kontra Heartsa, a priča se završila 62 utakmice kasnije 14. travnja 1917, seriju je prekinuo Kilmarnock. S obzirom na ratno stanje, Celtic je u ovom periodu recimo morao odigrati dva meča istog dana protiv Raith Roversa i Motherwella, te je pobijedio 6:0, odnosno 3:1.

Benfica je sedamdesetih godina bila jedan od najvećih europskih klubova. Sinonim za uspjeh i sjajan nogomet. S predsjednikom Borgesom Coutinhom su nanizali šest naslova prvaka Portugala.  Pod vodstvom Jimmyja Hagana (72/73), jednu od tih titula su uzeli bez poraza, u vrijeme kada je Eusebio bio nezaustavljiv (40 golova).

Video: Eusebio Was Phenomenal ● Rare Footage ►Skills & Goals◄ ||HD||

Nešto kasnije, momčad je nanizala 56 utakmica bez poraza,  to je bio period od 24. listopada 1976. do 1. rujna 1978.

Tu su momčadi iz Konga, Mauritiusa

Lista klubova je poprilično duga i mogli smo nabrajati poprilično dugo, ali ćemo još navesti recimo Boca Juniors (59 utakmica)  Pyunik Yerevan (59), Milan, Olympiacos, Skonto Riga (58), Crvena Zvezda, Primeiro de Agosto iz Angole (57). Zanimljivo, jedan od onih totalno nepoznatih momčad je i Al-Hilal Club iz Sudana.

Igrači ove momčadi se mogu pohvaliti činjenicom da su u jednoj seriji imali 60 utakmica bez poraza, od 2016. godine do 2018, dok su u prvom slučaju tamo 2013 stali nakon serije od 57 utakmica.  Još tu visoko kotiraju TP Mazembe  iz Konga (63) ili Sunrise Flacq United sa Mauritiusa (59).

Kopirati
Drag cursor here to close