Olimpija nikako na zelenu granu, ali Mandarić ne odustaje
Vrijeme je za novu i drugačiju Olimpiju. Vjerujem da ću u međuvremenu naći ljude koji će mi pomoći da završim započeto, napisao je navijačima Mandarić.

Olimpija nikako na zelenu granu, ali Mandarić ne odustaje

Sport / Nogomet | 16. 09. 2020. u 08:14 Bljesak.info / Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Bežigradom je uvijek bilo dobrih igrača. Od Oblaka, Popivode, Petera Ameršeka, Kataneca, Elsnera, braće Vrabac, Dinka i Damira, Vilija Ameršeka ili kasnije Židana, Novaka, Ubaviča, Glihe, Cesara. Ali rezultata nije bilo. Uglavnom se ime Olimpije u bivšoj državi moglo naći u onom drugom dijelu tablice, od desetog mjesta pa naniže. Ipak uspjela je ta Olimpija jednom doći do finala Kupa Jugoslavije (1970. godine), te izaći u Europu kroz Kup Kupova i tadašnji Kup velesajamskih gradova.

Čudna završnica protiv Partizana

Ipak stariji ljubitelji nogometa, a posebno navijači Partizana i Hajduka posebno se sjećaju Olimpije. I utakmice igrane 11. lipnja 1976. godine. Za naslov prvaka žestoku borbu su vodili Hajduk i Partizan. Splićani su gostovali na Karaburmi, Partizan u Ljubljani. Partizanu je igrala samo pobjeda, Hajduku i remi zbog bolje gol razlike. Na kraju je Hajduk dohvatio bod, dok se u Ljubljani igralo kako su kasnije mnogi bili skloni tvrdnji, dok Partizan ne postigne gol.

Video: 1976 Olimpija LJ PFC 0 1 Bjekovic

I to se dogodilo u sudačkoj nadoknadi koja je po nekima trajala tri, po drugima šest minuta. Uglavnom, sve je bilo završeno nakon gola Nenada Bjekovića. To je bila sedam titula Partizana, prva nakon jedanaest godina čekanja.

Finale Kupa najveći uspjeh

Šest godina prije, Olimpija se probila do finala Kupa Jugoslavije. Zmajčeki su na putu do finala eliminirali Budućnost, Vojvodinu i Dinamo iz Zagreb. U finalu je protivnik bila Crvena Zvezda. Prvi susret je završio bez pobjednika 2:2, u revanšu na Marakani Zvezda je Dragan Džajić golom u 118. minuti osigurao trofej.

Video: Crvena zvezda - Olimpija 2:2 - 1:0 (oba meča) | Finale Kupa 1970.

U to vrijeme dres Olimpije su nosili Škorić, Sombolac, Djorlev, Jukić, Šoškić, Gugleta, Popivoda, Bečejac, Pejović, Peter Ameršek, Oblak, Klampfer, dok je trener bio Nedeljko Gugleta. Ta generacije je nastupala u Kupu Kupova, ali je eliminirana od velike Benfice ukupnim rezultatom 9:2. Igrala je Olimpija i protiv Hiberniana iz Škotske, odnosno mađarskog Ferencvaroša u Kupu velesajamskih gradova, ali nije prošla prvo kolo.

Otišli bez velikog rezultata

Nakon što je 1984. godine Olimpija napustila društvo najboljih, u koje se vratila skoro pred sami raspad Jugoslavije, u sezoni 1989/90. Olimpija se od prvenstva Jugoslavije oprostila osvojivši 14 mjesto. Ukupno je odigrala 730 utakmica u prvenstvu, uz 231 pobjedu, 194 poraza i 305 susreta koji su završili bez pobjednika. Posljednji u Jugo ligi bio je onaj kontra Dinama iz Zagreba za Bežigradom (1:3) 16. lipnja 1991. godine, dok je zadnja pobjeda ostvarena u susretu sa Zemunom dva kola ranije.

Video: Prvenstvo Jugoslavije 1990/91: Hajduk - Olimpija

Već sljedeće sezone Olimpija igra prvenstvo Slovenije, protiv klubova kao što su Maribor, Celje, Izola, Koper, Mura, itd. Osvojene su četiri titule zaredom, igralo se u Europi protiv Milana, Eintrachta, Rode, Anderlechta, AEK-a, Espanola, Liverpoola.

Proglašen bankrot

Nitko nije mogao očekivati da će se jedan od dva najveća kluba iz Slovenije raspasti. U pravom smislu riječi. Zbog financijskog kolapsa klub je ugašen, a novi klub osnovan na temeljima stare Olimpije morao je krenuti ispočetka, od pete lige. Prvo je na temeljima starog kluba osnovan NK Bežigrad.

''Već je ranije postojala opozicija onima koji su krivci što Olimpija tada nije dobila licencu. Znali su posljedice i već su organizirali novi klub iste sezone kada su izbačeni. Prijavili su niz bivših prvotimaca, vratili su i klince, išlo se na kvantitetu da se napravi baza, a najviše su pomogle legende kluba poput Mirana Pavlina, Primoža Glihe te treneri koji su, kao i neki stariji igrači našli karijere u omladinskoj školi. Svi igrači su igrali bez ikakvih primanja, navijači su podržali novi klub od prvog dana kao nasljednika Olimpije, a medijska podrška bila je veća u 5. ligi nego do tada u prvo''j, sjeća se tadašnji direktor Sanel Konjević.

Video: Olimpija - Milan 1992.avi

Nakon dvije sezone u nižim ligama, momčad je vratila staro ime i to je zapravo jedina poveznica s onom starom Olimpijom. Ova nova Olimpija je od 2005. godine, uspjela dohvatiti dvije titule prvaka, jednu s trenerom Rodolfom Vanolijem, drugu s Igorom Bišćanom. Tu su i dva Kupa.

Mandarić kupuje novu Olimpiju od kralja banana

Najvažniji trenutak, kada je u pitanju ova nova Olimpija dogodio se 2015. godine kada je dugogodišnjeg vlasnika Izeta Rastoreda (kralja banana) naslijedio Milan Mandarić. Rastoder je pet godina držao Olimpiju, ali ništa nije uspio napraviti. Mandarića je ova kupovina koštala četiri milijuna eura.

Video: 2003 September 24 Olimpija Ljubljana Slovenia 1 Liverpool England 1 UEFA Cup

Pod Mandarićem je momčad dohvatila četiri trofeja te je promijenila 11 trenera. Dino Skender je došao u završnici prošle sezone u kojoj nije uspio doći do naslova prvaka. Već prošle godine se počelo pričati kako Mandarić više ne može, kako je potrošio previše novca i kako razmišlja o prodaji.

Gazda razočaran, skoro odustao

Čak se u slovenskim medijima spominjao poduzetnik iz Italije Gabriel Nardin. Međutim to se još uvijek nije dogodilo. Po završetku prošle sezone Mandarić se obratio navijačima Olimpije.

''Nismo završili prvenstvo onako kako smo željeli i očekivali, zbog čega sam duboko razočaran i tužan kao i svi vi koji imate Olimpiju u srcu. vjerujem da je trenutna situacija posljedica problema koji su se nakupili posljednjih godina, zbog nemara i štetnih postupaka pojedinaca iz prethodne uprave, što je dodatno opteretilo financijsko poslovanje kluba i dovelo u Olimpiju brojne nogometaše koji nikada nisu imali mjesta u klubu. Kao rezultat toga, morali smo raskinuti ugovore s mnogima od njih, a u posljednjih šest mjeseci u potpunosti smo promijenili i upravu. Prije otprilike pola godine, u intervjuu za ljubljanski Dnevnik, poslao sam poruku javnosti da ću na kraju sezone napustiti Olimpiju, bez obzira na okolnosti. Ova je poruka upućena svima koji Olimpiju nazivaju svojim klubom. Ponudio sam im priliku da pronađu nove ljude koji će se i nakon mog odlaska nastaviti brinuti o klubu. Međutim, novih ljudi nema, a ja ne mogu napustiti Olimpiju. Ne mogu biti neodgovoran i prepustiti klub samome sebi. Ne mogu mirno okrenuti leđa Olimpiji i ostaviti je ako bi to značilo njezin raspad.Pred nama su kvalifikacije za Europsku ligu i početak nove sezone u domaćem prvenstvu. Nakon svega ovoga, jasno je da klub ne može nastaviti s dosadašnjim načinom rada. Jedno razdoblje u povijesti kluba je završeno. Vrijeme je za novu i drugačiju Olimpiju. Vjerujem da ću u međuvremenu naći ljude koji će mi pomoći da završim započeto'', napisao je navijačima Mandarić.

Video: 36.krog: Celje - Olimpija 2:2 ; Prva liga Telekom Slovenije 2019/2020

Od početka nove sezone do danas, Olimpija je dovela Andresa Vombergara, Đorđa Ivanovića, Jakova Blagaića, Uroša Koruna, Matić Finka, Dražena Bagarića, Angela Lyaskova, Luku Ilića, Mihaila Caimacov. Veliki broj igrača je napustio momčad, pa je trener Skender u problemima. Njegova momčad je u prva tri susreta ove sezone ponudila jako malo, sigurno da su pod pritiskom, jer Mandarić želi rezultat. U ovom trenutku, možda se čak i može reći da je za Zmajčeke ovo utakmica sezone. I tu svakako Zrinjski ima svoju šansu.

Video: 3.krog: Olimpija - Mura 0:0 ; Prva liga Telekom Slovenije 2020/2021
Kopirati
Drag cursor here to close