Brže od VAR-a

Odluke o zaleđu donosit će umjetna inteligencija

U odnosu na današnji VAR, nova bi tehnologija trebala biti učinkovitija i točnija te bi se odluke trebale donositi puno brže.
Sport / Nogomet | 12. 02. 2020. u 14:13 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na to jeste ili niste zagovaratelj tehnologije i VAR-a u sportu, činjenica je da u budućnosti možemo očekivati da će se ona koristiti sve više kako bi se zahvaljujući njoj donijele što pravednije odluke i ispravile eventualne sudačke pogreške.

U nekim slučajevima, poput odluke o tome je li neki start u kaznenom prostoru jedanaesterac ili nije, mišljenja uvijek mogu biti podijeljena, no umjetna inteligencija mogla bi pomoći u donošenju točnih odluka kada je u pitanje zaleđe.

U sumnjivim situacijama danas se koristi VAR, no pokazalo se da je u nekim slučajevima vrlo teško procijeniti točne pozicije igrača u trenutku dodavanja lopte jer se čini da se igrači nalaze gotovo u ravnini, a također proces višestrukog pregledavanja snimke može (pre)dugo trajati, na negodovanje ljubitelja i gledatelja utakmica, javlja Zimo.

Prošle godine tijekom Svjetskog klupskog prvenstva održanog u Kataru FIFA je počela s prvim testiranjima tehnologije bazirane na umjetnoj inteligencija koja bi trebala poboljšati VAR, barem kada je u pitanju donošenje odluka oko zaleđa. Riječ je o poluautonomnom sustavu za provjeru zaleđa koji kombinira AI s praćenjem igrača.

Sustav bi trebao raditi tako da u sumnjivim situacijama umjetna inteligencija prepozna trenutak dodavanja lopte i u tom trenutku usporedi pozicije igrača na terenu kako bi saznali je li posljednji igrač navale ispred ili iza posljednjeg obrambenog igrača.

Specifičnost je sustava u tome što on prati 15 do 20 točaka na svakom igraču kako bi u trenutku dodavanja lopte njegova pozicija bila što preciznije označena, odnosno kako bi u milimetar točno prepoznao igrača koji je bliže golu.

Prva testiranja pokazala su se "iznimno obećavajućima", smatra Johannes Holzmuller, direktor tehnologije i inovacije u FIFA-i.

Naglašava potencijal umjetne inteligencije koja bi, u slučaju odluke o zaleđima, trebala povećati učinkovitost, tj. točnost donošenja odluka, kao i ubrzati taj proces.

Proći će još neko vrijeme dok se tehnologija ne usavrši te tijekom sljedećih godinu-dvije možemo očekivati nastavak testiranja, a nakon toga, nadamo se, i njezinu primjenu na utakmicama.

Kopirati
Drag cursor here to close