Berxit i Bundesliga

Odlaskom Britanije iz EU ne piše se dobro Premier ligi!

Zbog težeg dobivanja dozvola u budućnosti, nogometaši će postati još skuplji za engleske klubove, a ujedno će se većina njih 'preusmjeriti' prema drugim ligama petice, među kojima je Bundesliga liga najatraktivnija
Sport / Nogomet | 08. 11. 2018. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstojeće istupanje Velike Britanije iz Europske unije imat će utjecaja na mnoge oblasti, a ne samo na gospodarstvo, financije, tržište rada i promjenu režima slobode kretanja.

Između ostaloga, mijenjaju se i uvjeti dolaska igrača iz zemalja Europske unije u englesku Premier ligu, koja je nekoliko zadnjih godina odmakla svim ligama, kako po pitanju količine novca koji se tamo vrti, tako i po atraktivnosti klubova za najbolje svjetske nogometaše i trenere.

Međutim, s Brexitom će igrači iz drugih EU zemalja ubuduće morati na isti način zatražiti radne dozvole, kao i igrači iz primjerice Južne Amerike i Afrike, odakle nogometaši sve više dolaze u Englesku.

Što se tiče europskih nogometaša koji trenutačno igraju u engleskim klubovima, oni će svoje radne dozvole moći zadržati na dosadašnji način, jer potječu iz vremena prije Brexita, odlučilo je nadležno ministarstvo u Velikoj Britaniji.

Englezi će radije ići u potragu za igračima iz jačih liga, nego za onima iz Južne Amerike i Afrike, jer je, pri ograničenom broju radnih dozvola, rizično uzimati igrače koji nisu provjereni u europskom nogometu.

Osim toga, uvjeti za dobivanje radne dozvole u povoljniji će položaj dovoditi europske igrače, jer se boduju jačina lige iz koje igrač dolazi, njegovo iskustvo u europskim natjecanjima i nastupi za reprezentaciju.

Zbog težeg dobivanja dozvola u budućnosti, nogometaši će postati još skuplji za engleske klubove, a ujedno će se većina njih 'preusmjeriti' prema drugim ligama petice, među kojima je Bundesliga liga najatraktivnija nakon Premier lige.

Veća ponuda igrača klubovima Bundeslige snizit će cijenu tih igrača. Dakako, na isti način mogu profitirati i druge jake lige u Europi. Prednost Bundeslige je u financijskoj stabilnosti većine klubova.

Direktor njemačke udruge sportskih agenata i menadžera (DFVV), Gregor Reiter, kaže u razgovoru za Sport Bild kako bi Bundeliga u skorije vrijeme mogla postati najjačom na svijetu i na taj način s vrha potisnuti englesku Premier ligu.

"Igrači koji su dosad koketirali s odlaskom u Englesku, a više ne ispunjavaju uvjete, odustajat će od takvih planova i preusmjeravati se prema drugim ligama petice. Srednjoročno gledano, Brexit će Bundesligu dovesti na poziciju ispred Premier lige", kaže Reiter.

Gary Lineker bi na ovo vjerojatno dodao - "Kako god okreneš, u nogometu na kraju pobijede Nijemci".

Kopirati
Drag cursor here to close