Šminkanje stadiona

Od sezone 2020/2021. reflektori po standardima UEFA-e na stadionima u BiH

U tijeku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima "Pecara" u Širokom Brijegu i "Pod Bijelim brijegom" u Mostaru.
Sport / Nogomet | 06. 11. 2019. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze klubova i lokalnih zajednica jamče da ćemo u sezonu 2020/2021. godine ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu s UEFA standardima'', istaknuto je je danas iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH), javlja Anadolija.

Iz bh. "kuće nogometa" istaknuli su da je u kolovozu 2017. godine pokrenut Projekt unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.

"Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu 'Grbavica' za potrebe odigravanja kvalifikacijske utakmice BiH-Belgija. Međutim, u NS BiH smo već razmišljali da to iskoristimo kako bi se susreti BH Telecom Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uvjeti za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući. Smatrali smo da večernji termini u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i utjecati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige BiH. NS BiH je osigurao nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebali pripremiti izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija", navode u priopćenju za javnost iz NS BiH, u kojem nadalje pišu:

"Za taj projekt NS BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000 američkih dolara. Zaključili smo ugovor s Philipsom za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i s kojima je NS BiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji. Rok za realizaciju kompletnog projekta je lipanj 2020. godine, a Izvršni odbor NS BiH je u skladu s tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obvezujući uvjet za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima".

U tijeku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima "Pecara" u Širokom Brijegu i "Pod Bijelim brijegom" u Mostaru.

"U tijeku su pripreme za montažu stubova i instalacija na Gradskom stadionu u Bijeljini. Montaža je planirana za sedam dana. U završnoj su fazi pregovori s gradom Tuzlom i FK Slobodom oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu 'Tušanj'. FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020. godine, a za kraj mjeseca studenog je planiran početak radova na izradi temelja za reflektorske stubove. NS BiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta s gradom Prijedorom i FK Rudar za proljeće naredne godine, a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u proračunu grada za 2021. godinu. Općina Kakanj i FK Mladost DK bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor s NS BiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće sljedeće godine, kao u slučaju Prijedora. Na čekanju su aplikacije FK Borac iz Banje Luke i FK Slavija iz Istočnog Sarajeva", istaknuli su iz NS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close