Zbogom, Zmajevi!

NS BiH planira oproštajnu utakmicu za Ibiševića, Misimovića i Spahića

Nije još poznato protiv kojeg bi protivnika mogao biti upriličen oproštaj za velikane reprezentacije BiH.
Sport / Nogomet | 26. 10. 2017. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NS BiH) u sljedećoj godini planira organizirati oproštajnu utakmicu u čast reprezentativaca koji su ostavili neizbrisiv trag u dresu s državnim grbom prilikom plasmana i nastupa na do sada jedinom velikom natjecanju, Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

"Za iduću godinu imamo u planu organizirati oproštajnu utakmicu u čast Zvjezdana Misimovića, Emira Spahića, te vjerojatno i Vedada Ibiševića", rekao je za Anadoliju Jasmin Baković, glavni tajnik NS BiH, dodavši:

"U slučaju Ibiševića još čekamo da vidimo da li je oproštaj njegova konačna odluka, jer službeno to nikome nije priopćio u reprezentaciji, ali ni NS BiH. Poštujemo što je izjavio u intervjuu za Anadoliju, no moramo razgovarati s njim i imati službeni stav. Ukoliko nam kaže da je to njegova konačna odluka sigurno je da ćemo na proljeće organizirati oproštajnu utakmicu i u njegovu čast, jer kao i Spahić i Misimović, Vedo se zlatnim slovima upisao u povijest reprezentacije i bh. nogometa uopće. U svakom slučaju na odgovarajući način želimo upriličiti oproštaj i odati priznanje 'zmajevima' koji su to apsolutno zaslužili".

Nije još poznato protiv kojeg bi protivnika mogao biti upriličen oproštaj za velikane reprezentacije BiH, ali i protiv kojeg rivala će debitirati novi izbornik, koji bi trebao biti izabran u studenom.

"Imamo određene ponude. Međutim, o protivnicima u ožujku, svibnju i lipnju, terminima FIFA-e za odigravanje prijateljskih utakmica odlučivat će novi izbornik. Shodno tome, nakon što izbornik bude izabran dogovarat ćemo test mečeve. Izvjesno je da će naša 'A' reprezentacija s novim izbornikom igrati dvije kontrolne utakmice u ožujku i još dvije u terminu predviđenom za kraj svibnja i početak lipnja, kada ćemo gotovo sigurno snage odmjeriti s nekima od sudionika Mundijala u Rusiji. Dakle, do rujna i početka natjecanja u Ligi naciji naš nacionalni tim trebao bi odigrati četiri prijateljska susreta", istaknuo je Baković.

Jedna od glavnih tema proteklih dana je i stadion na kojem bi reprezentacija BiH trebala igrati domaće utakmice u sljedećoj godini, nakon što je 7. listopada na sarajevskoj "Grbavici" ugostila Belgiju, a gosti se žalili na očajan teren, loše uslove u službenim prostorijama, tj. ograničen i skučen prostor u svlačionicama, hodnicima, neadekvatnoj VIP loži...

"Naša intencija je da igramo i u Sarajevu i Zenici, uskoro nadamo se i u Tuzli, Mostaru... No, realnost je da za sada imamo jedan stadion koji bez improvizacija zadovoljava uvjete i u koji je NS BiH mnogo uložio od modernog terena s grijačima, obnove službenih prostorija, rasvjete, elektronskog brojača ulaznica, video-nadzora... To je 'Bilino polje' i dok se na ostalim stadionima ne steknu takvi uvjeti reprezentacija BiH će, po svemu sudeći, sve važnije utakmice igrati u Zenici", smatra Baković.

Konzultacije prilikom odluka kada i gdje igrati domaće utakmice čelnici NS BiH, kažu, imat će i s novim izbornikom i reprezentativcima.

Povjerenstvo NS BiH za imenovanje izbornika, u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, u utorak navečer obavilo je razgovor sa Amarom Osimom, nekadašnjim trofejnim trenerom FK Željezničar.

Na sastanku Osim "junior" je istaknuo da želi biti izbornik BiH i prezentirao potencijalnu strategiju rada. Povjerenstvo je Kajtaza i Misimovića zadužilo da do kraja tjedna otputuju u Ženevu (Švicarska) kako bi obavili razgovor i s uspješnim trenerom Servettea i nekadašnjim napadačem slavne Barcelone Mehom Kodrom, koji je bio prva želja čelnika Saveza sa nasljednika Mehmeda Baždarevića. Isto tako, kroz sljedećih nekoliko tjedana članovi Povjerenstva trebali bi obaviti pregovore i sa službeno trećim kandidatom za upražnjeno mjesto na klupi BiH, Hrvatom Robertom Prosinečkim, izbornikom Azerbajdžana, kojem ističe ugovor s nacionalnom asocijacijom sa sjedištem u Bakuu.

Povjerenstvo bi poslije pregovora s Osimom, Kodrom i Prosinečkim trebalo predložiti jedno ili dva imena za izbornika, kojeg će birati članovi Izvršnog odbora NS BiH na sjednici planiranoj za 10. studeni.

Ipak, prema posljednjim informacijama, postoji mogućnost da se sjednica prolongira kako bi Osim, Bajević, Kajtaz i Misimović imali malo više vremena za što detaljniju analizu, te pokušaju usuglasiti jedinstven stav i članovima IO predložiti kandidata čije bi imenovanje "nogometna vlada" potvrdila.

Kopirati
Drag cursor here to close