Čovjek iz sjene

Novi trener Borussije Edin Terzić radio je s Bilićem i Kloppom

Bilića je pratio kao pomoćnik ukupno četiri godine - po dvije u Beškitašu i West Hamu. U Engleskoj je nakon 18-mjesečnog studija zaradio i UEFA pro licencu.
Sport / Nogomet | 14. 12. 2020. u 23:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarac Lucien Favre je prošlost u Borussiji Dortmund. Nakon šokantnog poraza od Stuttgarta (5:1), švicarski stručnjak dobio je otkaz, a momčad će do kraja sezone voditi Edin Terzić.

Terzić je rođen u njemačkom Mendenu 1982. godine. Ima bošnjačke korijene preko oca i hrvatske preko majke.

Navodi se kao njemačko-hrvatski trener zbog dvojnog državljanstva, a na njegovu profilu na Transfermarktu u rubrici državljanstvo stoji - hrvatsko.

Igračku karijeru proveo je u nižim ligama, a treniranju i skautiranju se posvetio 2010. u dobi od 28 godina u mladim kategorijama Borussije Dortmund u eri Jürgena Kloppa.

Tri godine kasnije postao je pomoćnik Slavena Bilića. Prvi put je surađivao s Bilićem tijekom Eura 2012., kada je za tadašnjeg izbornika Vatrenih izradio analizu protivnika prije utakmice s Irskom, koju je Hrvatska dobila 3:1.

Foto: Getty Images / Edin Terzić i Slaven Bilić

Bilića je pratio kao pomoćnik ukupno četiri godine - po dvije u Beškitašu i West Hamu. U Engleskoj je nakon 18-mjesečnog studija zaradio i UEFA pro licencu.

U Borussiju se vratio 2018. kao drugi pomoćnik Favrea. Prvi je otišao zajedno s Favreom, pa je Terzić dobio priliku pokazati što može.

Njemački mediji pišu da Borussia Dortmund već ima dogovor s trenerom druge Borussije, one iz Mönchengladbacha - Marcom Roseom.

Roseova momčad oduševila je Europu igrama u Ligi prvaka, u kojoj su prošli skupinu s Realom i Interom. Trebao bi preuzeti žuto-crnu Borussiju na kraju sezone, a dotad će ih voditi Terzić.

Ne treba zaboraviti da su osim Rosea zanimljivi i Julian Nagelsmann, trener Leipziga, kojeg u Njemčakoj želi svaki klub, potom stručnjaci koji su trenutno bez posla kao što su Ralf Rangnick i Mauricio Pochettino, a neki mediji kao mogućeg kandidata spominju Jessea Marscha, trenera RB Salzburga koji je upravo i naslijedio Marca Rosea.

Treba se ipak nadati da je Terzić u stanju napraviti novi "Flickov fenomen" i s ovom momčadi Borussije dogurati vrlo daleko.

Naime, kad je Hansi Flick nakon otkaza Niku Kovaču preuzeo veliki Bayern, pisalo se da je to samo privremeno rješenje do kraja sezone. Flick je pak s Bayernom osvojio sve što se dalo osvojiti i dobio višegodišnji menadžerski ugovor kod Bavaraca.

Edin Terzić, momak iz susjedstva

Foto: WA.de / Edin Terzić sa suprugom Korom i klupskim kolegom Larsom Rickenom, bivšim reprezentativcem Njemačke

Prema informacijama Bilda, Edin Terzić (38) je kao pomoćni trener u Borussiji zarađivao 600.000 eura godišnje, a unaprjeđenje mu donosi povećanje zarade na najmanje milijun eura.

Bude li tijekom sezone bilježio značajne uspjehe, imat će priliku za dodatno povećanje zarade.

Terzić je od 2013. u braku s bivšom drugoligaškom nogomtašicom Korom Wölm (36), s kojom ima dvije kćerkice (3 i 5 godina).

Kora i Edin upoznali su se na sveučilištu Ruhr u Bochumu, gdje su pohađali trenerske studije.

Već deset godina, s prekidima, Terzić radi s Crno-žutima.

"Dolazim iz regije, rođen sam 30 km odavde. Na stadion sam prvi put otišao s devet godina. Nakon toga bilo je jasno za koga srce kuca. Nisam ni sanjao da ću se naći u ovakvom položaju", jedna je od njegovih prvih izjava nakon imenovanja za trenera BVB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close