Novi ciklus, nova nadanja, po tko zna koji put....
Feđini specijali

Novi ciklus, nova nadanja, po tko zna koji put....

Sport / Nogomet | 24. 03. 2021. u 08:14 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo u prvim kvalifikacijama nije bilo nekih velikih najava. Bilo je važno da se prvi put pojavi reprezentacija BiH, a onda je počelo od prvi narednih. To je bio ciklus za EURO 2000. godine. Želja, volja, dobra forma glavnih igrača, dobra atmosfera. Sve ono što treba. Još u skupini, Litva, Estonija, Farski Otoci, Škoti.

Samo smo Češku stavili ispred, prije nego što je krenulo rasipanje bodova protiv Estonaca, Litvanaca, Farana. Vrlo brzo je nestalo dobre atmosfere, izbornik je vrlo brzo bio bivši i negdje na pola ciklusa se počelo pričati o sljedećem. I tako godinama.

Bilo je igrača, vrhunskih, strašnih, dobrih trenerskih imena, pa i pobjeda nad jakim reprezentacijama, ali su se nekako priče završavale na baražima i gomili propuštenih prilika da se taj isti izbjegne.

Samo smo jednom bili na završnoj smotri...

Nekako su karte poklopile, pa je Safet Sušić uspio odvesti reprezentaciju u Brazil. I umjesto da se na tom dobrom rezultatu krene graditi jedna selekcija koja će imati neko svoje mjesto među recimo trideset u svijetu, vrlo brzo su se stvari počele vraćati na početak.

U prvim sljedećem kvalifikacijama nas je "istanburao" Izrael, dobio Cipar, ali je opet bio baraž u kojem kroz dvije utakmice nismo savladali niti jednom Republiku Irsku. Na putu prema Rusiji nam se dogodio još jednom Cipar, u prošlom baražu Sjeverna Irska.

U međuvremenu smo potrošili nakon Sušića, Baždarevića i Bajevića i tako proširili spisak trenera kojima je nedostajalo ono nešto da BiH odvedu na neko veliko natjecanje.

Ukupno je reprezentacija BiH propustila jedanaest velikih natjecanja, od trenutka kada se pojavila na sceni. Od mogućih dvanaest. I sada opet smo na početku. Bugarin Ivaylo Petev, baš onako mlad, pun elana najavljuje uspješan početak ciklusa.

Dobar nastup protiv Finske...

''Svim snagama ići ćemo na pobjedu, ali u nogometu je sve moguće. Idemo na pobjedu i to je naš glavni cilj. Finska je vrlo jaka i znamo da neće biti lako. Ipak, vjerujem u naše igrače i učinit ćemo sve da pobijedimo. Danas je vrlo lako naći informacije o svakom timu, ali jedinstvo je naša najveća snaga. Bitno je da ispoštujemo ono što se dogovorimo i da odigramo pametno'', reče Petev koji je zadovoljan atmosferom, zalaganjem igrača na treninzima, jednom riječju sve je idealno.

Kao da se radi o nekoj TOP 10 reprezentaciji, a ne selekciji koja je 56. na svijetu i koja je posljednju ozbiljnu pobjedu ostvarila tamo listopada 2019. godine, baš protiv Finske u Zenici.

Imamo li pravo biti optimisti?

Od te utakmice do ove večeras odigrano je jedanaest utakmica i savladan je Liechtenstein. Petev je gledao, analizirao i odlučio krenuti provjerenim snagama.

Najviše igrača je opet pozvao iz Turske, s tim da se ne radi o najboljim klubovima iz te lige, već su to Konyaspor (12-ti na tabeli), i Gaziantep (šesti). Tu su igrači iz trenutačno najslabijih klubova Hrvatske (Lokomotiva), Njemačke (Schalke), momčadi koje su u drugom dijelu tabele liga Belgije, Francuske. S tim da dvije najveće face (Džeko, Pjanić) na čija leđa su mediji posljednja dva ciklusa prebacili i najveći teret, ne briljiraju. A oni bi valjda kada gledamo utakmice reprezentacije BiH sami trebali da pobjede bilo kojeg protivnika. I to se ne mijenja. Što je možda i najgore od svega.

Realno teško je reći što može ova reprezentacija u ovoj skupini. Jer u ovom trenutku su naravno Francuska i Ukrajina ispred, pa možda čak i Finska, dok je sustav natjecanja izuzetno neugodan, težak. Jer da bi se dohvatilo recimo drugo mjesto, trebate pobijediti dva puta Finsku, jednom Ukrajinu.

Nije nemoguće, ali realno bit će teško. Naravno, puno toga ovisi upravo o samom startu. Jer da se vratimo na početak priče, mali milijun puta se krenulo s velikim željama, ambicijama, a onda je sve pucalo nakon dvije - tri utakmice.

Finci će igrati očekivano

Finci su strašno napredovali posljednjih godina, uostalom u prošlom ciklusu su izborili plasman na Euro, što je ustvari najveća priča kompletnih kvalifikacija.

Finci su završili na EURU zahvaljujući disciplini, a ne osobitoj ljepoti igre, čemu je mogao svjedočiti svatko tko je pogledao makar jednu kvalifikacijsku utakmicu ove selekcije u posljednja dva ciklusa.

''Naš je taktički plan obično jako jednostavan'', tvrdi iskusni 32-godišnji veznjak Tim Sparv, koji sam sebe zove “velikim zločestim vukom” na terenu.

“Svatko od nas zna svoju ulogu. U pitanju je klasična formacija 4-4-2, a onda nam na kraju dođe određeni Faktor X poput Pukkija u napadu, koji praktički iz zabave niže golove već godinama. Momčad je kombinacija mladenačke energije i starijih igrača koji sada igraju najbolje utakmice u nacionalnom dresu'', reći će Sparv.

Možda bi za reprezentaciju BiH u ovom trenutku bilo najbolje "pilu okrenuti naopako" pa po onoj kada ste otpisani od mnogih možda odigrate najbolje. I možda bismo kroz cijele kvalifikacije trebali igrati tako.

Bez velikih očekivanja i najava još većih pobjeda. Došli smo u situaciju kakva jeste i sada samo preostaje da se šuti i igra. I da se proba iskoristiti prilika koja se ukaže.

Finska će sigurno dati neku sliku kako stvari izgledaju u ovom trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close