Gremio Porto Alegre

Nogometaši koji su igrali za Realova protivnika u finalu Svjetskog prvenstva

Iz Gremia potječe i slavni Ronaldinho, ali i neki koji su igrali važne uloge u velikim klubovima, bez obzira što nisu dosegnuli razinu igre i rezultate nezaboravnog nogometnog čarobnjaka kakav je Ronaldinho definitivno bio.
Sport / Nogomet | 16. 12. 2017. u 00:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko prvenstvo klubova nije se uspjelo nametnuti kao poseban magnet za gledatelje, a vjerojatno je razlog tomu činjenica da se timovi iz ''ostatka svijeta'' koji dođu na svjetsku klupsku smotru teško mogu nositi s prvakom Europe, odnosno Južne Amerike, koji gotovo u pravili zaigraju u finalu.

Ovaj put je Real Madrid u prilici obraniti naslov svjetskog klupskog prvaka, a njegov je protivnik u finalu Gremio Porto Alegre, jedan od najslavnijih južnoameričkih klubova.  Susret se inače igra večeras (subota) u Abu Dhabiju, s početkom u 18 sati.

Međutim, kako europski klubovi imaju puno više osvojenih titula na svjetskom  klupskom prvenstvu od južnoameričkih protivnika, većina stručnjaka smatra kraljevski klub izrazitim favoritom u ovogodišnjem finalu.

Pošto je forma Madriđana, naročito ona golgeterska, prilično loša, ne treba potcijeniti Gremio. Ako ništa, onda zbog činjenice da ga predvodi sjajni veznjak Arthur Melo (Arthur Henrique Ramos de Oliveira Melo), 21-godišnji ofenzivni veznjak, kojega se dovodi u vezu i s Realom i s Barcelonom, ali i s oba kluba iz Manchestera, Juventusom, PSG-om, Liverpoolom...

Klub Gremio iz Porto Alegrea bio je rasadnikom velikog broja nogometaša koji su postigli vrhunske karijere, mahom u poznatim europskim klubovima. Za Gremio su igrali i mnogi nogometaši koji su se već bili afirmirali u drugim sredinama.

Iz Gremia potječe i slavni Ronaldinho, ali i neki koji su igrali važne uloge u velikim klubovima, bez obzira što nisu dosegnuli razinu igre i rezultate nezaboravnog nogometnog čarobnjaka kakav je Ronaldinho definitivno bio.

Lucas Leiva je također potekao u Gremiu, a nakon što je dugo igrao u Liverpoolu, prešao je u Lazio.

Mario Jardel je u Gremio stigao iz Vasca da Geme, da bi otišao u Porto. Kasnije je jednu godinu igrao u Galatasrayju, potom u Sportingu iz Lisabona i brojnim drugim klubovima.

Douglas Costa je također u profesionalne vode zakoračio u Porto Alegreu,  odakle je prešao u Šahtar iz Donjecka, da bi ga kupio Bayern, ali je od ove sezone igrač Juventusa na posudbi.

Felipe Melo je zapravo karijeru započeo u Flamengu, koji ga je prodao  Cruzeirou, gdje je imao jednu impresivnu sezonu, nakon koje je prešao u Gremio. Iz Gremia je otišao u Španjolsku, igrajući za Mallorcu, Racing Santander, Almeriu, nakon čega odlazi u Italiju, igrajući tamo za Fiorentinu i Juventus, odakle je prešao u Galatasaray, a dvije sezone je proveo i u Interu iz Milana.

Jonas je također jedan od solidnih Brazilaca koji su nastupali u Europi. Nakon što je iz Santosa došao u Gremio, uspio se nametnuti menadžerima, a put ga je vodio u Valenciju, iz koje je prešao u Benficu.

Jedan od onih koji su se vodili kao igrači Gremia je i Urugvajac Cristian Rodríguez, koji je u Europi igrao za PSG, Benficu, Atlético Madrid i Parmu. Rodríguez je 2015. došao na posudbu u Gremio, ali nije ubilježio nijedan nastup za ovaj brazilski klub.

Maxi López, koji je igrao za Barcelonu, Mallorcu, AC Milan, Sampdoriu i još neke klubove, bio 2009. godine igrač na posudbi u Gremiu.

Fábio Rochemback nakon Barcelone, Sportinga i FC Middlesbrougha, igrao je dvije godine za Gremio. I čileanski reprezentativac Eduardo Vargas nastupao je za Gremio. Isto vrijedi i za  Zé Roberta, koji je s Realom bio prvak Europe 1998., ali je kasnije više igrao u Njemačkoj (Bayer 04 Leverkusen, FC Bayern München, Hamburger SV).

Za ovaj klub su igrali i Marcelinho Paraíba, Grafite, Anderson , a jedan od slavnijih svakako je i Emerson, koji je počeo u Gremiu, a nastupao je kasnije za Bayer Leverkusen, Romu, Juventus, Real, Milano i Santos.

Kopirati
Drag cursor here to close