Dva gola Džeke

Nogometaši BiH s maksimalnim učinkom u Ligi nacija

Reprezentaciji BiH ovo je treća pobjeda kojom se učvrstila na prvom mjestu na ljestvici s velikim šansama da zadrži tu poziciju i izbori plasman u A Ligu nacija.
Sport / Nogomet | 15. 10. 2018. u 22:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u ponedjeljak u Sarajevu reprezentaciju Sjeverne Irske sa 2:0 u susretu skupine 3 B Lige nacija.

Strijelac oba gola bio je Edin Džeko u 28. i 73. minuti. No, do novog trijumfa izabranici izbornika Roberta Prosinečkog došli su dosta teško s obzirom na to da je Sjeverna Irska bila ravnopravna ekipa tijekom većeg dijela utakmice, a gosti su imali i nekoliko stopostotnih prilika. No, i večeras je BiH imala sreće s obzirom na to da su Irci promašili neke izgledne prilike te pogodili dva puta okviru gola.

Gosti su pokazali da su na Grbavicu došli po bodove, a može se reći da su do primljenog gola bili nešto opasniji. Preko Savillea imali su dvije dobre prilike za gol, ali je napadač Middlesbrougha prvo u 15. minuti promašio gol iz idealne pozicije, dok je pet minuta kasnije pogodio stativu.

No, prvi su zaprijetili domaći nogometaši preko Višće koji u 9. minuti je bio neprecizan, dok je Džeko u 17. minuti šutirao preko gola.

Do vodećeg pogotka reprezentacija BiH došla je u 28. minuti. Višća je iskoristio pogrešku jednog obrambenog igrača Sjeverne Irske, nesebično uposlio Džeku, a kapetan bh. reprezentacije je preciznim udarcem sa sedam-osam metara savladao golmana Peacock-Farrella.

Dvije minute kasnije Džeko je još jednom zatresao mrežu gostujuće reprezentacije, nakon lucidnog poteza Pjanića, ali je gol poništen zbog zaleđa.

Pjanić je četiri minute kasnije dobro šutirao iz slobodnog udarca s 20 metara ali malo iznad gola. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Vranješ u 44. minuti kada je pokušao s dvadesetak metara iskosa s desne strane, ali je lopta prohujala pored stative.

I u drugom poluvremenu ekipe su nastavile s dinamičnom igrom, a na prvu priliku čekalo se do 56. minute kada Džeko izlazi sam pre gostujućeg golmana, ali nije najbolje zahvatio loptu te je njegov šut obranio Peacock-Farrell, koji je u nastavku akcije obranio i šut Sarića.

Uzvratili su gosti u 65. minuti preko Evansa koji s pet metara nije uspio zatresti praznu mrežu, pogodivši vratnicu.

U 73. minuti Pjanić je dubinskim pasom pronašao Džeku, koji se namjestio i šutirao s 12 metara u suprotni kut te drugi put savladao Peacock-Farrella.

Tri minute kasnije i Višća je imao priliku ali je njegov udarac izblokiran.

Pet minuta prije kraja meča Saville je imao još jednu priliku, ali je njegov udarac s ivice šesnaesterca obranio Šehić.

Reprezentaciji BiH ovo je treća pobjeda kojom se učvrstila na prvom mjestu na ljestvici s velikim šansama da zadrži tu poziciju i izbori plasman u A Ligu nacija. 

Rezultati:

Ljestvica;

1. Bosna i Hercegovina 3 3 0 0 5:1 9
2. Austrija 2 1 0 1 1:1 3
3. Sjeverna Irska 3 0 0 3 1:5 0

Preostale utakmice:
15. studenog: Austrija - BiH
18. studenog: Sjeverna Irska - Austrija

 Kapetan nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko zadovoljan je igrom bh. tima i pobjedom nad Sjevernom Irskom od 2:0 u meču Lige nacija.

Džeko je bio dvostruki strijelac za treću pobjedu u ovom natjecanju.

''Dobra utakmica i zaslužena pobjeda. U prvom meču nismo bili na nivou tako da smo večeras željeli da pred našim navijačima, na našem stadionu odigramo puno bolje, da ih napadnemo s obzirom na to da su i oni ekipa koja hoće da igra nogomet i mislim da smo ih u tome onemogućili visokim presingom. Morali su igrati duge lopte koje smo mi "pokupili". Iako su imali tri stative zasluženo smo pobijedili, uz malo sreće. Sreća prati hrabre a mi smo bili hrabri'', kazao je Džeko nakon meča. 

Kopirati
Drag cursor here to close