Türkgücü München

Njemački trećeligaš s turskim predznakom na udaru desničara

Aktivisti desničarskog pokreta 'Treći put' (Der III. Weg) su ispred stadiona nogometnog kluba FSV Zwickau, koji se natječe u istom rangu kao Türkgücü, postavili transparent s porukom "Türkgücü NIJE dobrodošao".
Sport / Nogomet | 14. 10. 2020. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Njemački  SV Zwickau odmah se ogradio od transparenta ispred svoga stadiona

Njemački nogometni klub s turskim predznakom Türkgücü München plasirao se ove godine u njemačku treću ligu, što je zavidan uspjeh, s obzirom na ukupne okolnosti kluba koji je osnovan 2001. godine.

Sve je počelo 1975. godine kad je skupina turskih imigranata osnovala klub SV Türk Gücü München.

Povremeno su znali okupiti i više od deset tisuća gledatelja na svojim utakmicama, posebno kad su nastupali u Bayernligi. Ovo sportsko društvo bilo je uspješno i u odbojci, a u sezoni 1987/88 nastupali su čak u njemačkoj Bundesligi.

Ipak, 2001. godine njihov predsjednik i financijer Ergun Berksoy vratio se u Tursku, tako da je klub ugašen.

No, Turci nisu mirovali pa su odmah osnovali klub Türkische SV München, koji se kasnije fuzionirao sa sportskim društvom SV Ataspor München.

Klub je i dalje mijenjao ime, kako su dolazili novi financijeri i predsjednici, a SV Türkgücü-Ataspor bilo je službeno ime sve do proboja u regionalnu ligu Bavarske (lipnja 2019.), a onda su se odlučili za Türkgücü München.

Dolaskom u treću njemačku ligu, ovaj turski klub počinje se susretati s problemima svjetonazora.

Bild piše kako su aktivisti desničarskog pokreta 'Treći put' (Der III. Weg) ispred stadiona nogometnog kluba FSV Zwickau, koji se natječe u istom rangu kao Türkgücü, postavili transparent s porukom "Türkgücü NIJE dobrodošao".

SV Zwickau je klub iz bivše Istočne Njemačke, a vodstvo Zwickaua je odmah reagiralo na društvenim mrežama, ograđujući se od ovakvih poruka udruga ili političkih stranaka koje se bore protiv stranaca u Njemačkoj.

"Naš stadion - naša pravila: Kod nas ste dobrodošli, Türkgücü München", napisali su na Facebooku odgovorni ljudi iz kluba SV Zwickau.

"Ne dopuštamo da nas Treći put zlostavlja zbog svoje propagande. Vrlo je vjerojatno da oni nisu navijači FSV-a. Pravila na stadionu donosi FSV i ona predstavljaju pošteno natjecanje sa svim protivnicima. ", rekao je Jörg Schade, menadžer odgovoran za sport u klubu SV Zwickau.

Inače, naziv kluba Türkgücü u prijevodu na naš jezik znači Turska sila. Nije potrebno biti puno maštovit kako bi se zaključilo da to neke Nijemce iritira u kontekstu ukupnih odnosa u toj državi.

Međutim, kao i svaki profesionalni nogometni klub, tako i Türkgücü München nastoji u svojim redovima imati što bolje igrače. I naravno da ne igraju samo Turci u njemu.

Jedan od igrača koji im se ove sezone pridružio je i Petar Slišković, nekad perspektivni hrvatski nogometaš u Njemačkoj (6 utakmica za U21 reprezentaciju Hrvatske), rođen u Sarajevu. Sliškoviću su ozljede usporile karijeru tako da je nakon početnog iskustva u Mainzu sreću tražio u nižim rangovima (St. Pauli, Stuttgarter Kickers, MSV Duisburg, Viktoria Berlin...), a jednu je solidnu sezonu odigrao i u švicarskom klubu FC Aarau.

Pored Sliškovića za turski klub u Njemačkoj igra i Nizozemac Tom Boere, Nijemci Aaron Berzel, Benedikt Kirsch, Alexander Laukart i još nekolicina njih, Austrijanac Stefan Stangl, Park Yi-young iz Južne Koreje, Azur Velagić porijeklom iz BiH - dakle, kao i većina njemačkih klubova, i ovaj je potpuno otvoren prema svim stranama svijeta.

Trener je Alexander Schmidt, koji je trenersko iskustvo sakupljao u TSV 1860 Munichu, Jahnu iz Regensburga i austrijskom St. Pöltenu.

Kopirati
Drag cursor here to close