Zlatna rezerva vol. 26

Njemački panzeri protiv švedskog čelika

Utakmica dana igra se večeras, kada Njemačka traži iskupljenje protiv Švedske koja će grčevito tražiti taj jedan bod, koji bi nakon trećeg kola njima donio plasman dalje, a Njemačkoj senzacionalno ispadanje.
Sport / Nogomet | 23. 06. 2018. u 12:51 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvoj utakmici Njemačka je razočarala, jednako koliko nas je Meksiko oduševio. Lopta je, naravno, okrugla, ali teško da će Meksikanci olako ispustiti prednost od tri boda nad Njemačkom, pogotovo jer ranije danas igraju protiv veoma neuvjerljive Južne Koreje, koja jednostavno nije mogla u ovih nekoliko dana naglo probuditi formu koju je izgubila još prije godinu i pol.

Joachimova utakmica istine

Pod pretpostavkom da će Meksiko riješiti Južnu Koreju u svoju korist, te tako osigurati prolaz dalje, ostaje borba za preostalu poziciju (koja opet može biti i prva) koja vodi u osminu finala. Nijemci su samo sebi zapaprili, porazom od Meksika doveli su se u situaciju da danas ne smiju izgubiti, jer bi u tom slučaju automatski Švedi i Meksikanci išli dalje, a niti neriješeno im ne ostavlja puno prilika, jer u slučaju da Meksikanci ostvare danas šest bodova, tko im smeta remizirati sa Švedima u zadnjem kolu? S tim bi i astronomski visoka pobjeda Njemačke nad Južnom Korejom bila uzaludna.

Znači, Njemačka juriša na pobjedu, pogotovo ako će znati već prije početka da je Meksiko uknjižio šesti bod. Kada bi Meksiko remizirao s J. Korejom – ili kada bi Korejci napravili senzaciju, onda bi i Njemačka imala mjesta za kalkulacije, no opet sumnjamo da oni išta više žele kalkulirati, osim traženja pobjede večeras. Njemačka nije navikla ovisi ni o čijem rezultatu, niti im treba tuđa milost, pa nas večeras čeka prava utakmica istine za odabranu škvadru Joachima Löwa.

Epska zadnja dva sraza

Švedska i Njemačka imaju dugu povijest nogometnih bitaka, nikada, recimo, neću zaboraviti epske utakmice kvalifikacija za prošlo SP u Brazilu. Njemačka je kao domaćin bila nemilosrdna, Miro Klose je utrpao dva gola do 15. minute i  već na poluvremenu bilo je 3:0, a onda je još Ozil zabio u 55. minuti za 4:0 i činilo se da samo treba sačekati da prođe preostalo vrijeme do kraja utakmice, da se rutinirano stvar privede kraju.

No, nogomet je takav, nije kraj dok ga sudac ne odsvira, u manje od pola sata su se Šveđani na mitski način vratili u igru i zabili četiri gola – Ibrahimović je zabio prvi u 62', a Elm četvrti u sudačkoj nadoknadi! Bilo je to najgorih pola sata Njemačke još od užasnog Eura 2000.

I u drugoj utakmici kvalifikacija, onoj koja se igrala u Štokholmu, bilo je ludo zanimljivo. Iako su igrali bez Ibrahimovića Švedi su u furioznom početku poveli golom Hysena u 6', zaboravljeni Kačaniklić je povećao na 2:0 u 42'! Pedeset tisuća ljudi na stadionu bilo je u ekstazi. No, Njemačkoj je, ispostavit će se život spasio Ozil golom u nadoknadi prvog poluvremena. Nakon pauze, Njemačka je u nastavku okrenula i slavila sa 5:3!

Od rata do rata…

Njihove međusobne utakmice uvijek su posebne, iako uglavnom pobjeđuju Nijemci i makar Šveđani ne znaju za pobjedu protiv Njemačke još od Drugog svjetskog rata! Zanimljivo je i to da od 1945. pa do 1990. nisu odigrali niti jednu utakmicu, što službenu, što prijateljsku!

Dakle, Njemačka je favorit, Šveđani nemaju više ni Zlatana, a nema ni većine igrača iz tih epskih kvalifikacija za Brazil 2014. Ipak, nešto u njemačkoj igri ne štima. Tamošnja javnost traži promjene i zadnjih dana se nagađa tko će biti taj igrač koji će razbuditi Elf. Zanimljivo, iako Marco Reuss strašno šara s formom u zadnjih par godina, pod teretom stalnih ozljeda, navodi se da će on ovaj put krenuti od prve minute. Nasuprot njemačkim panzerima, Šveđani će postaviti čelični zid, a u tu obranu vraća se Manchester Unitedov Lindelof, koji nije igrao prvu protiv Južne Koreje.

Tunižani su ipak malo tvrđi orah

Ne bi bilo fer da ne spomenemo i prvu utakmicu dana – Belgija protiv Tunisa traži prolaz u osminu finala. Tunis je umalo otkinuo bod Engleskoj, ali ostali su kratkih rukava zahvaljujući vrsnom Harry Kaneu. Iako su mnogi pisali hvalospjeve Belgijancima nakon pobjede nad Panamom, mi smo u svemu vidjeli još uvijek nepodmazan stroj u kojem neki vijci još uvijek klapaju, prije svega u organizaciji napada. Tunižanima je ovo zadnja prilika, a dinamičniji, brži i svakako kvalitetniji od Panamaca, danas će nam pokazati koliko je zbilja briljantna ova belgijska selekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close