Kod Neuera ništa novo

Njemački mediji i dalje 'meze' Neuera zbog pjevanja Thompsonove pjesme

Kako je ''Lijepa li si'' pjesma Marka Perkovića Thompsona, očekivano se digla bura u dijelu njemačkih medija poput spomenutog Bilda. U Europi je Thompson označen kao kontroverzni pjevač kojeg se povezuje sa slavljenjem fašističkih režima...
Sport / Nogomet | 14. 07. 2020. u 01:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Blick.ch / Jedna 'pogrešna' pjesma može izazvati toliko kontroverzi...

Iako su neki mediji na hrvatskom jeziku u ponedjeljak objavili kako se njemački tabloid Bild ispričao Manuelu Neueru, koji je na godišnjem odmoru s hrvatskim prijateljima pjevao popularnu domoljubnu pjesmu ''Lijepa li si", o tome nema ni govora.

Ne samo da se Bild nije ispričao vrataru Bayerna, nego u svojim člancima i dalje postavlja dodatna pitanja u vezi s godišnjim odmorom Manuela Neuera.

Oni u jednom od tekstova primjerice pišu - "Neuer pjeva. Bayern šuti. Srbi bjesne".

Nadalje, pitaju se zašto je Neuer sam na godišnjem u Hrvatskoj, sa svojim prijateljem i trenerom, i gdje je njegova nova djevojka?

"Zna li Neuer dovoljno hrvatski da razumije pjesmu? Je li mu poznata politička eksplozivnost pjesme?", pita se Bild.

Podsjetimo, slavni vratar Bayerna odmara se ovih dana u Brelima kod prijatelja, nogometne braće Tapalović, gdje se već poprilično udomaćio posljednjih godina.

Neuer se biciklom vozi od Splita do Makarske, a na Šipanu kod Dubrovnika igrao je vaterpolo s Nikšom Dobudom.

Toliko je zavolio Hrvatsku da zna riječi nekih pjesama poput ''Lijepa li si'' i ''Croatio, iz duše te ljubim'' klape Intrade.

Upravo je te dvije pjesme pjevao na snimkama koje su obišle i oduševile Hrvatsku jer je Nijemac čak znao i neke riječi.

No kako je ''Lijepa li si'' pjesma Marka Perkovića Thompsona, očekivano se digla bura u dijelu njemačkih medija poput spomenutog Bilda.

U Europi je Thompson označen kao kontroverzni pjevač kojeg se povezuje sa slavljenjem fašističkih režima iz 2. svjetskog rata.

''U mnogim je državama on zabranjen i zloglasan. Pjevajući pjesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara' slavio je zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u 2. svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata'', opisuje Bild Thompsonov opus.

U pjesmi ''Lijepa li si'', nastavlja BIld, sporan je dio koji pod hrvatske regije stavlja Herceg-Bosnu koja je u susjednoj BiH.

Neuer je poslao kratku poruku njemačkim medijima koji su ga napali te im poručio kako ne zna hrvatski te da nije znao čiju je pjesmu u tom trenutku pjevao.

Proslavljeni vratar Bayerna i njemačke reprezentacije zapravo je neka vrsta žrtve, prije svega svoje nesmotrenosti, ali kad se ova 'afera' izuzme iz konteksta senzacionalizma i tržišnih potreba prosječnih tabloida, čini se kako je vijest poptpuno nebitna.

Mangupi bi kazali - Imala majka dva sina; jedan bio posve normalan, a drugi golman... (figurativno rečeno, podrazumijeva se).

Pri čemu se ovdje treba dobro zamisliti i vidjeti tko je sve 'golman' u ovoj priči.

Kopirati
Drag cursor here to close