Asim Ferhatović Hase

Njemački investitor ulaže u rekonstrukciju Koševa

Sport / Nogomet | 30. 11. 2016. u 13:24 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Općine Centar Sarajevo, sa savjetnikom općinskog načelnika za investicije Mustafom Resićem na čelu, razgovarali su s predsjednicom podružnice kompanije "Dersa property consulting SL" u BiH, Shahrzad Vakilzadeh, o projektu modernizacije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" Koševo.

Savjetnik Resić je naglasio da ovaj projekt predstavlja jedan od glavnih razvojnih prioriteta načelnika Nedžada Ajnadžića, pri čemu je prezentirano predidejno rješenje rekonstrukcije stadiona s pratećim poslovnim sadržajima, s naglaskom na modernizaciju stadiona po mjerilima svjetske i europske nogometne federacije, kako bi Sarajevo kao glavni grad BiH što prije dobilo atraktivno sportsko borilište za domaće klubove i njihovo učešće na međunarodnoj nogometnoj sceni.

Istovremeno, ova velika investicija, u kojoj bi strani partneri uložili više desetina milijuna eura, otvorila bi značajne poslove za domaće građevinske kompanije u idućih nekoliko godina, saopćeno je iz Općine Centar.

Kapacitet do 40.000 gledatelja

Predsjednica podružnice kompanije "Dersa property consulting SL" u BiH, Shahrzad Vakilzadeh, istakla je da bi rekonstruirani stadion trebalo primati između 30 i 40 tisuća gledatelja, a da bi bio izgrađen po svjetskim standardima kao što su: natkrivene tribine, veći komfor za gledatelje, teren bliži publici, moderne lože za novinare, hotel uz stadion, poslovni centar, podzemne parking garaže...

“Na osnovu europskih iskustava u vezi ulaganja u sportsku infrastrukturu s pratećim poslovnim sadržajima, zainteresirani smo za model javno-privatnog partnerstva u kojem bi Općina uložila sadašnji stadion, zemljište na ovom lokalitetu, a naša kompanija financijska sredstva za izgradnju stadiona i drugih planiranih objekata. Pri tome, profit bi se dijelio srazmjerno uloženim sredstvima obje strane”, naglasila je Vakilzadeh.

Zaključeno je da Općina Centar do idućeg susreta razriješi urbanističke, pravne, finansijske i druge aspekte u vezi sa realizacijom ovog najvećeg sportskog projekta u našoj državi, te da "Dersa property consulting SL" dostavi Općini pismo namjere u kojem će bliže definirati svoje prijedloge u vezi sa realizacijom ovog velikog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close