Run, Robben, run!

Niko Kovač ima nove ideje za Bayern: Trk, nema stajanja!

Za vrijeme reprezentativne stanke Kovač pokušava ''ubrzati'' svoje igrače, zahtijevajući maksimalnu sposobnost brzog trčanja od svojih napadača, s naglaskom na poboljšanje ubojitosti napada po krilima.
Sport / Nogomet | 17. 11. 2018. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trener Bayerna Niko Kovač pokušava na sve načine probuditi svoje igrače kako bi klub pokušao dostići svoja tri sezonska cilja - osvajanje prvenstva, njemačkog kupa i Lige prvaka.

FC Bayern je trenutačno tek peti u Bundesligi i takva se slika tabele nije odavno vidjela.

Vodeća Borussia Dortmund bježi Bavarcima sedam bodova, a ekipa Bayerna je u dosadašnjem dijelu sezone pokazala uočljive slabosti u obrani, osobito protiv timova koji izvode brze i jednostavne kontre. Učinkovitost Bayerna u napadu također je važan segment koji Kovaču zadaje glavobolju.

Za vrijeme reprezentativne stanke Kovač pokušava ''ubrzati'' svoje igrače, zahtijevajući od svojih napadača maksimalnu sposobnost brzog trčanja u oba smjera, s naglaskom na poboljšanje ubojitosti napada po krilima, piše Bild.

Iako su njegovi treninzi na ovom planu zapravo tajni i zaklonjeni od očiju javnosti, detalji uvijek nekako procure. Kovač stalno dovikuje "postižite golove, dečki!". Njegova je nova taktika osposobljavanje krilnih napadač da iz dugih dodavanja brzo generiraju napad koji završava ubacivanjem niske lopte na vrh šesnaesterca, odakle bi napadači u snažnome trku trebali poentirati.

Ne završi li lopta u protivničkom golu ili iza njega, Kovač od napadača zahtijeva povratak natrag punim trkom, kako bi se pomoglo obrani.

Njegove najnovije metode na treningu imaju za cilj osposobiti igrače da bolje i preciznije reagiraju kad im je upućena lopta dok su pod pritiskom protivničkih igrača. U tom je segmentu igre Bayern također pokazivao ranjivost, gubitkom lopte pod pritiskom protivnika, nakon čega bi uslijedile brze tranzicije prema golu Neuera, koje obrambeni igrači Bayerna najčešće ne mogu zaustaviti.

Problem je što u ovome trenutku Kovač ne može računati s velikom brojem reprezentativaca, a neki od nogometaša kao što su Rafinha i Coman, tek su se vratili nakon ozljeda. Što se tiče onih koji su ostali u klubu, Kovačev stručni tim s njima radi na poboljšanju snage i izdržljivosti, a sam trener onda ih na travnjaku upoznaje s najnovijim taktičkim zamislima.

U nastavku sezone za Kovača će biti najvažnije da mu se reprezentativci vrate zdravi i ne previše umorni, a koliko će njegove najnovije taktičke zamisliti polučiti bolje rezultate, neće ovisiti samo o trčanju i dobroj kontroli lopte, jer treba poći od toga kako u Bayernu ionako igraju majstori nogometa. Zbog čega većinu utakmica voze u leru, vjerojatno ni njima samima nije jasno.

Ne pomognu li nove metode treniranja, ostaje im nadati se kako će sreću donijeti novi božićni džemperi, dar od Svetog Nikole...

Kopirati
Drag cursor here to close