Rođendan

Nikad više igrača ka' šta je bija Baka...

Nadimak mu je bio i "balkanski Maradona", a igrao je na poziciji veznog igrača. Bio je poznat po svojim driblinzima, loptama s očima, slobodnjacima i čuvenim pogodcima iz kornera.
Sport / Nogomet | 30. 05. 2021. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva  / Blaž Slišković, rođen u Mostaru 30. svibnja 1959. godine

Blaž Baka Slišković jedno je od imena koje ljubitelji nogometa poštuju bez obzira za koji klub navijaju.

Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji sporta znali su otići na utakmice Veleža ili kasnije Hajduka, kako bi uživali u Bakinim majstorijama.

Slišković je rođen na današnji dan, 30. svibnja 1959. godine u Mostaru.

Nadimak mu je bio i "balkanski Maradona", a igrao je na poziciji veznog igrača. Bio je poznat po svojim driblinzima, loptama s očima, slobodnjacima i čuvenim pogodcima iz kornera.

Često ćemo u kronikama pročitati kako je Baka poznat kao boem, u pravom smislu te riječi, jer pravila sportskog života za njega su bila nužno zlo, često je bježao iz karantena te s priprema za jugoslavensku reprezentaciju, za koju je upisao tek 26 nastupa i zabio samo 3 pogotka.

Njegova utakmica života za reprezentaciju bila je protiv Italije 1984. u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Los Angelesu, kada je od 5 pogodaka on postigao 2, a za 2 asistirao. Svi tadašnji nogometni stručnjaci predviđali su mu veliku karijeru, ali njegovi dometi izvan Veleža i Hajduka zadržali su se u granicima skromnog za toliki potencijal.

Video: Blaž Slišković - Baka, gol iz kornera

Što se međunarodne karijere tiče, igrao je u talijanskoj Pescari, francuskim klubovima Lensu i Mulhouseu, nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske postaje član Hrvatskog Dragovoljca, a karijeru završava u Mostaru u svom Zrinjskom.

Bio je izbornik reprezentacije BiH od 2002. do 2006., te je bio na pragu plasiranja na SP 2006. u Njemačkoj, a jednu sezonu 2004./2005. je bio trener HNK Hajduka iz Splita s kojim je bio prvi na ljestvici dok ga 8 utakmica prije kraja te šampionske sezone nije smijenio i naslijedio Igor Štimac.

Nakon jednog poraza Zmajeva od reprezentacije Mađarske od 3:1 Baka daje ostavku na mjesto izbornika i posvećuje se samo Zrinjskom u kojem boravi od 2005. do 2007. i s kojim osvaja jedno treće i jedno drugo mjesto, ali ne ostvaruje zapažen uspjeh u europskim natjecanjima, ispada jednom u prvom, a jednom u drugom pretkolu kupa UEFA-e.

U ožujku 2017. još jednom preuzima HŠK Zrinjski Mostar i osvaja naslov prvaka Premijer lige BiH.

Slišković je 2015. godine trenirao i ekipu Širokog Brijega.

Ove godine imao je kraći trenerski angažman u posrnulom Željezničaru, ali nije uspio napraviti zaokret.

Vodio je klubove i u Kini, Hong Kongu, na Bliskom Istoku, Albaniji, Rumunjskoj.

Video: Blaž Slišković golovi i potezi
Kopirati
Drag cursor here to close