Europsko prvenstvo

Nikad više autogolova, osam u prvom krugu

Jedan više nego na svim prethodnim turnirima od 1960. godine zajedno.
Sport / Nogomet | 24. 06. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu. Ukupno je odigrano 36 utakmica, na kojima su postignuta 94 gola. Ono što je posebno zanimljivo, kao nikada do sada niti na jednom turniru vidjelo smo čak osam autogolova. Jedan više nego na svim prethodnim turnirima od 1960. godine zajedno.

Ustvari sve je počelo od turira koji se igrao u Zagrebu i Beogradu 1976. godine. Anton Ondruš, jedan od ponajboljih defenzivaca tog vremena, tada igrač Slovana iz Bratislave je prvo u dvadesetoj minuti osigurao prednost Čehoslovačkoj sjajnim golom glavom, a onda je na natopljenom Maksimiru jedan centaršut skrenuo u mrežu Viktora. Srećom po njega, Češi su kroz produžetke stigli do finala. Kasnije i naslova.

Na novi autogol se čekalo ni manje ni više nego dvadeset godina. Bugari su imali velikih problema s branjenjem prekida u susretu protiv Francuze. Blanc je pogodio glavom za 1:0, a onda je tamo u 63. minuti, Blanca pokušao zaustaviti Penev, neuspješno. Na kraju je Francuska slavila 3:1 i barem djelomično uzvratila Bugarima za ono što su ima napravili u kvalifikacijama za SP 1994. godine.

Tadašnja FR Jugoslavija je u posljednjim trenucima susreta svoje skupine poražena od Španjolske, pa je u četvrtfinalu Eura 2000-te morala na domaćina Nizozemsku. Milošević, Mihajlović, Mijatović, Đukić, Stojković, Drulović nisu imali šanse protiv razigrane Nizozemske. Završilo je 6:1, kod trećeg gola Dejan Govedarica koji je u tom razdoblju nosio dres Waalwijka je savladao Kralja.

Četiri godine kasnije u Portugalu igrali su Francuska i Hrvatska. Francuska je rano povela u 22. minuti kada je lopta nesretno zakačila Igora Tudora nakon slobodnog udarca i ubacivanja Zidanea. Na kraju je ipak bilo 2:2, ali Hrvatskoj je trebala pobjeda u posljednjem kolu za prolaz dalje, međutim preko Engleske nije mogla.

Video: Euro 2004: Francja Chorwacja - 2:2 [POLSKI KOMENTARZ]

Na istom turniru, u polufinalu Portugalci su imali sve u svojim rukama. Vodili su 2:0 protiv Nizozemske, ali su sami sebi zakomplicirali život. Jorge Andrade je pokušao spriječiti Cocua da pronađe Van Nistelrooya i nije uspio. Na njegovu sreću, ostalo je tih 2:1.

Na Euro 2012. godine opet tek jedan autogol. Radilo se o susretu Engleske i Švedske. Engleska je imala gol prednosti, ali se na otvaranju drugog dijela Švedska vratila. Nakon slobodnjaka, lopta je došla do Mellberga koji šutira, Glen Johnson je reagirao ali loše. Engleska je bila nakon devedeset minuta bolja 3:2.

Video: Sweden 2 - 3 England | EURO 2012

Ciaran Clark, Birkir Már Sævarsson i Gareth McAuley. To su tri igrača koja su tresla mreže svojih reprezentacija u Francuskoj prije pet godina. Švedska je dohvatila bod kontra Republike Irske, zahvaljujući baš Clarku koji je kao mlad igrač nosio dres omladinske reprezentacije Engleske gdje je i rođen. Bod je u drugom kolu F osvojila i Mađarska iako njeni igrači nisu zabili gol. Island je do 88. minuti imao tri u svom džepu, a onda je Mađarsku u život autogolom vratio Sævarsson.

Najteže je svakako bilo Garethu McAuleyu jer je senzacija prvog kruga, Sjeverna Irska eliminirana u osmini finala baš njegovim autogolom iz 75. minute utakmice. Wales je u tom susretu počeo svoju sjajnu priču koja je kulminirala ulaskom u polufinale.  To je bio deveti autogol na Europskom prvenstvu u rasponu od četrdeset godina.

Auto - golijada na ovom prvenstvu je počela već od prve utakmice. Prvi gol na turniru opće postiže Turčin Merih Demiral u 53. minuti susreta protiv Italije. Njegov klupski kolega, Wojciech Szczęsny je imao tu nesreću da ga lopta pogodio nakon intervencije u ranoj fazi utakmice kontra Slovačke. Slovaci su pobijedili, ali ni oni kao ni Poljaci nisu prošlo dalje.

Video: Poland vs Slovakia - Game Highlights (UEFA Euro 2020)

Matsa Hummelsa je izbornik Njemačke vratio u reprezentaciju, a ovaj je u prvoj sljedećoj utakmici savladao Neuera za slavlje Francuske. Međutim, već u prvoj sljedećoj utakmici Njemačke protiv Portugala, u samo četiri minute dva autogola i to Portugalaca.  Rúben Dias i Raphaël Guerreiro su se na ružan način upisali u listu strijelaca.

Video: Germany vs Portugal... Euro 2020..High voltage match..

Lukáš Hrádecký je golman koji zna kiksati, ali je opet bio jedan od glavnih aduta Finske na ovom Euru. Njegova reakcija u 74.minuti kod rezultata 0:0 otvorila je Belgiji put do pobjede. Španjolce je mučila realizacija u prva dva susreta, a onda je u najvažnijoj utakmici stigao poklon u vidu loše reakcije Martina Dúbravke. Navodno je sunce zasmetalo Slovaku.

Video: Bitteres Eigentor von Martin Dubravka | UEFA EURO 2020 | MAGENTA TV

Kako su počeli ovaj susret,  Slovaci su ga i završili - autogolom Juraja Kucke. I tu smo za sada stali. Osam autogolova, za tri su isključivi krivci golmani.

Kopirati
Drag cursor here to close