Rekordna godina

Nikad nije toliko potrošeno na nogometaše kao u 2017. godini

Engleski su klubovi i inače potrošili najviše u prošloj godini: milijardu i dvjesto milijuna eura. Slijedi Francuska sa 610 milijuna, Španjolska sa 518 milijuna i Njemačka na četvrtom mjestu su 512 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 30. 01. 2018. u 23:58 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikada kao u 2017. godini gazde klubova nisu bile tako lake na novčaniku, pokazuju brojke.

Fifa je izračunala kako je u prošloj godini na transfere igrača potrošeno 4,5 milijardi eura, naprema 3,4 milijardi u 2016.

U tijeku 2017. godine diljem svijeta je  15.624 nogometaša promijenilo klub, dok ih je godinu ranije to učinilo 14.631. Od rekordne svote plaćene za igrače u visini od četiri i pol milijarde, trojica najskupljih nogometaša koštala su više od 500 milijuna.

Neymar (25) je iz Barcelone prešao u Paris Saint-Germain za 222 milijuna, Mbappe iz Monaca za 180 milijuna, dok je Ousmane Dembélé Barcelonu stajao 105 milijuna.

Još su neki igrači postigli vrtoglave brojke transfera, primjerice Romelu Lukaku, koji je iz Evertona u Manchester United prešao za 85 milijuna eura.

Engleski su klubovi i inače potrošili najviše u prošloj godini: milijardu i dvjesto milijuna eura. Slijedi Francuska sa 610 milijuna, Španjolska sa 518 milijuna i Njemačka na četvrtom mjestu su 512 milijuna eura.

Španjolski su klubovi s druge strane najviše uzeli za prodane igrače, 596 milijuna, a na drugome su mjestu njemački klubovi s prihodom od prodaje igrača u visini od 343 milijuna.

Svojevrsno tržišno ludilo 'prelilo' se i u ovu godinu. Tako je Barcelona od Liverpoola kupila  Philippea Coutinha (25) za 120 milijuna, uz zaračunate bonuse. Ne takvoga dometa, ali solidni su i transferi Alexisa Sáncheza iz Arsenala u Manchester United, Virgila van Dijka u Liverpool, kao i Pierre-Emericka Aubameyanga iz Borussije (D) u Arsenal, Aymerica Laportea iz Athletica Bilbao u Manchester City i tako dalje.

Ostvare li se ove godine prelasci Harryja Kanea, Edena Hazarda, Roberta Lewandowskog, Maura Icardija, Dele Allija, Mohameda Salaha i još nekih vrhunskih nogometaša, kao što se najavljuje, onda bi 2018. godina mogla na koncu biti nova rekordna po visini ukupnih transfera.

Kopirati
Drag cursor here to close